Awansowanie w rangach Imperium

Jeśli chcesz samemu odkryć wszystkie misje potrzebne do uzyskania awansów w Empire nie czytaj tego poradnika. Zawarte są tu również spoilery odnośnie niektórych przepustek.

Aktualne dla wersji 1.03.

Rangi w Empire:

- Outsider
- Serf
- Master
- Squire
- Knight
- Lord
- Baron
- Viscount
- Count
- Earl
- Kolejne rangi niepotwierdzone.

Uwaga: W tej chwili posiadanie wysokiej reputacji wśród lokalnych frakcji, a nawet samego Imperium nie jest wymagane do uzyskania misji związanych z awansem. Możliwe jest również uzyskanie awansu będąc wrogiem całego Imperium.

Pierwsza misja - Awans do rangi Outsider
Zleceniodawca - Imperial Liaison

Uwaga: Ze względu na powszechną nielegalność towaru wymaganego do dostarczenia w tej misji, zaleca się wykonanie jej w systemie Dictatorship, tak by uniknąć ewentualnej kary za przywóz nielegalnego towaru.

Misja polega na dostarczeniu przez gracza kilu sztuk (3-6) jednego z towarów:
- Combat Stabilisers
- Personal Weapons
Czas na wykonanie tej misji 1 godzina.

Druga misja - Awans do rangi Serf

Misja polega na przewiezieniu przez gracza 2 sztuk Basic Medicines do wskazanego miejsca w zasięgu jednego skoku.
Czas na wykonanie misji to ponad 2 godziny.

Trzecia misja - Awans do rangi Master
Zleceniodawca - Imperial Commonique

Misja polega na przewiezieniu przez gracza raportu wywiadowczego do pobliskiego systemu w zasięgu jednego skoku.
Nie wymaga wolnego miejsca w przestrzeni towarowej statku.
Czas na wykonanie misji to 1 godzina.

Uwaga: Po otrzymaniu awansu do rangi Master sprawdź Bulletin Board i znajdź misję Imperial Summons zleconą przez Imperial Information Clerk. Jest to zaproszenie do stolicy Imperium, czyli przepustka do Ashenar.

Czwarta misja - Awans do rangi Squire
Zleceniodawca - Imperial Naval Command

Misja polega na odnalezieniu i wyeliminowaniu wrogiego pilota "Gen. Yermolov", "Gen. Costa", lub innego, którego znajdziecie w pierwszym USS na miejscu. Statek to Imperial Clipper, Master, Clean, więc skończycie to z bounty na waszej głowie.
Czas na wykonanie misji to 30-50 godzin.

Piąta misja - Awans do rangi Knight

Misja polega na odnalezieniu i wyeliminowaniu kilku piratów w pobliskim systemie.
Czas na wykonanie misji to kilka godzin w zależności od liczby piratów.

Szósta misja - Awans do rangi Lord

Uwaga: Ze względu na powszechną nielegalność towaru wymaganego do dostarczenia w tej misji, zaleca się wykonanie jej w systemie Dictatorship, tak by uniknąć ewentualnej kary za przywóz nielegalnego towaru.

Misja, podobnie jak pierwsza, polega na zdobyciu i dostarczeniu kilku sztuk Personal weapons do systemu, w którym pobraliśmy misję.

Uwaga: Po otrzymaniu awansu do rangi Lorda sprawdź Bulletin Board i znajdź misję Imperial Summons zleconą przez Imperial Information Clerk. Jest to zaproszenie do systemu Summerland.

Siódma mija - Awans do rangi Baron

Misja polega na przewiezieniu 2 sztuk towaru do pobliskiego systemu w zasięgu jednego skoku.
Czas na wykonanie misji to 2 godziny.

Ósma mija - Awans do rangi Viscount
Zleceniodawca - Imperial Naval Officer

Misja polega na dostarczeniu danych wywiadowczych do pobliskiego systemu.
Misja nie wymaga wolnego miejsca w cargo.

Dziewiąta mija - Awans do rangi Count
Zleceniodawca - Imperial Naval Officer

Misja polega na odnalezieniu i wyeliminowaniu wrogiego pilota "Gen. Yermolov", "Gen. Costa", lub innego, którego znajdziecie w pierwszym USS na miejscu. Statek to Imperial Clipper, Master, Clean, więc skończycie to z bounty na waszej głowie.
Czas na wykonanie misji to 30-50 godzin.

Uwaga: Po otrzymaniu awansu do rangi Count sprawdź Bulletin Board i znajdź misję Imperial Summons zleconą przez Imperial Information Clerk. Jest to zaproszenie do systemu Facece.

Dziesiąta mija - Awans do rangi Earl

Misja polega na odnalezieniu i wyeliminowaniu kilku piratów w pobliskim systemie.
Czas na wykonanie misji to kilka godzin w zależności od liczby piratów.

Uaktualnię, gdy wykonam kolejne misje, lub dowiem się więcej.

Last edited:
Dobra robota clh, też śledziłem angielski wątek z tym tematem. Chodziło mi po głowie zebranie tego tutaj ale mnie ubiegłeś :)
Wczoraj większość wieczora latałem za drugą misją, teraz wiem już gdzie się udać.

Czwarta misja prawdopodobnie jest zbugowana, z tego co widać na forum, tylko jednej osobie udało się odnaleźć "The Waiting Dame", pozostali zgłaszają problem z trafieniem na nią. Mnie wysłało do Yota, ale nigdzie tam nie ma "Czekającej Pani".

Edit: nikomu na forum nie udało się wykonać tej misji, wliczając jedną osobę, o której wspomniałem wyżej.

Last edited:
Dobry poradnik, szkoda tylko, że awans jest taki łatwy.

1 misja - awans (w tym przypadku akurat jest ok)
2 misja - awans (ale teraz to już zdecydowanie za szybko)
3 misja - awans (!)
4 misja - (pewnie taż awans)

Last edited:
Dobry poradnik, szkoda tylko, że awans jest taki łatwy.

1 misja - awans (w tym przypadku akurat jest ok)
2 misja - awans (ale teraz to już zdecydowanie za szybko)
3 misja - awans (!)
4 misja - (pewnie taż awans)

Tak idzie szybko, gdy wiesz gdzie lecieć i po co. Jedyny problem jaki widzę, to że jest to po prostu jakieś kosmicznie przestarzałe rozwiązanie i jeśli ktoś zdecydował się na Solo only, nie zagląda na forum, to szanse na wbicie tych awansów ma masakrycznie małe. Nie tylko trzeba być odpowiednim miejscu, gdzie jest odpowiednia lokalna frakcja (potwierdza to dzisiejszy patch), ale też jeszcze trzeba mieć sa, żeby misja akurat wyskoczyła w BB, bo raz wyskoczy, raz nie, więc samo latanie od stacji do stacji i szukanie misji nic nie daje, można być w dobrym miejscu i przegapić. Nie ma żadnej wskazówki na ten temat. Gdzie ta wizja Brabena, który mówił, że różne frakcje i grupy jakie są w tym świecie obecne, będą wyciągały ręce do gracza, składały mu propozycje, gdy ten znajdzie się w kręgu ich zainteresowań. Dupa tam, sam gracz musi odnaleźć te grupy i frakcje i to nie wiedząc nawet, że one w ogóle istnieją i gdzie. Wszystko sprowadza się do czystego, niczym nie uzasadnionego przypadku.
Wolałbym misję powszechnie dostępne po osiągnięciu pewnej reputacji i konieczność wykonania wielu misji by wbić rangę niż idiotyczne szukanie igły w stogu siana.

well done, ja właśnie rano natknąłem się na misję numer jeden w dwóch systemach HIP (w domu mam zapisane których to dodam (HIP 107385, HIP 99957), ale nie miałem Combat Stabilisers i lipa, nawet nie widzę ich nigdzie w okolicy, będę musiał wrócić do bazy bo tam mamy pozapisywane z Goliatem co i gdzie jest :)

Last edited:
Po nowym patchu 1.03 misje są znacznie łatwiej dostępne w wielu innych systemach.

well done, ja właśnie rano natknąłem się na misję numer jeden w dwóch systemach HIP (w domu mam zapisane których to dodam), ale nie miałem Combat Stabilisers i lipa, nawet nie widzę ich nigdzie w okolicy, będę musiał wrócić do bazy bo tam mamy pozapisywane z Goliatem co i gdzie jest :)

W przypadku podanego przeze mnie Herthans, Comat Stabilisers i Personal Weapons dostępne są w systemie tuż obok, jednak trzeba je kupić wcześniej, ze względu na spore odległości do obu stacji i krótki czas misji.

Last edited:
W przypadku podanego przeze mnie Herthans, Comat Stabilisers i Personal Weapons dostępne są w systemie tuż obok,

Czyli jakim? Tuż obok to może oznaczać 10 systemów i po 4 stacje na każdym - dawaj szczegóły :)

@clh - teraz (1.03) na 1 misję jest więcej czasu, raz miałem jakoś 1h54, raz 2h34. A przynajmniej na dwóch stacjach w okolicach systemu Hoji takie trafiłem.

• Like (+1)
Reactions: clh
Czyli jakim? Tuż obok to może oznaczać 10 systemów i po 4 stacje na każdym - dawaj szczegóły :)
Dokładnie :).

Wolałbym misję powszechnie dostępne po osiągnięciu pewnej reputacji i konieczność wykonania wielu misji by wbić rangę niż idiotyczne szukanie igły w stogu siana.
Też to tak widzę.

Last edited:
Ilość bugów nie ma końca, większość osób dostaje permit na Achenar razem z wejściem na rangę Master, część jak ja nie ma tego nawet będąc już wyżej.

Uwaga na kolejny bug, wracając z wykonana misją po odbiór awansu w stacji może być widoczna do wzięcia kolejna misja, nie bierzecie jej przed oddaniem poprzedniej. Jest to stara misja i zniknie po awansie. Wykonanie dwukrotnie tej samej misji u kilku osób zaowocowało zawirowaniami w randze, w tym niektórzy zostali zdegradowani (nie jest to celowa degradacja, raczej błąd, w którym gra nie wie co zrobić gdy oddacie dwukrotnie tę samą misję Naval).

Edit:

Usunąłem miejsca dostępności misji, ze względu na to, że od wersji 1.03 misje są dostępne wszędzie, nie trzeba ich długo szukać, mogą pojawić się na dowolnej stacji zarządzanej przez lokalną frakcję powiązaną z Empire. Możliwe jest również uzyskanie kilku kolejnych misji z tego samego miejsca.

Last edited:
Linka zapisalem choc pewnie misje wykonam dopiero jak stworze sobie odpowiednie zaplecze finansowo sprzetowe :D

Uwaga: W tej chwili posiadanie wysokiej reputacji wśród lokalnych frakcji, a nawet samego Imperium nie jest wymagane do uzyskania misji związanych z awansem. Możliwe jest również uzyskanie awansu będąc wrogiem całego Imperium.

Pogratulować tylko Frontierowi tak śmiesznych mechanizmów w grze. Gry na Commodore z lat 90 chyba były bardziej skomplikowane. Kto u nich to wymyśla w ogóle.

Pogratulować tylko Frontierowi tak śmiesznych mechanizmów w grze. Gry na Commodore z lat 90 chyba były bardziej skomplikowane. Kto u nich to wymyśla w ogóle.

Niestety to rozwiązanie mocno spłyca zabawę, w ogóle całość jest mało rozwinięta, jak widać na liście, już po kilku prostych walkach wracamy do jeszcze głupszego przewieź list to zostaniesz baronem. No i cały system rang był i wciąż jest potężnie zbugowany, w tej chwili utknąłem na Lordzie i nie mam możliwości dalszego awansu, ani też jako takiego robienia jakichkolwiek zwyczajnych misji, bo 3/4 mojego BB jest zalana przepustką do Summerland ;)

Niestety to rozwiązanie mocno spłyca zabawę, w ogóle całość jest mało rozwinięta, jak widać na liście, już po kilku prostych walkach wracamy do jeszcze głupszego przewieź list to zostaniesz baronem. No i cały system rang był i wciąż jest potężnie zbugowany, w tej chwili utknąłem na Lordzie i nie mam możliwości dalszego awansu, ani też jako takiego robienia jakichkolwiek zwyczajnych misji, bo 3/4 mojego BB jest zalana przepustką do Summerland ;)
I tak masz lepiej ja gdzie bym się nie ruszył w BB mam tylko 2 misje, do dupy taka robota :(.

I tak masz lepiej ja gdzie bym się nie ruszył w BB mam tylko 2 misje, do dupy taka robota :(.

Też to dzisiaj miałem, gdzie się nie ruszyłem to były od 1-4 misji, nic więcej. Po ponownym odpaleniu ED wszystko wróciło do normy.

Back
Top Bottom