Czarny ekran w środku gry

Cześć.
Mam pewien problem, otóż podczas gry wywala mi czarny ekran i nie wiem czym jest to spowodowane ponieważ wcześniej nie miałem takich problemów.
Podam przykład żeby było jasne jak to wygląda. Walczę sobie w conflict zone jakieś 30 minut, zabijam przeciwnika i czarny ekran, a statek nadal jest w grze mimo że nie mogę nim sterować.
Sprzęt mam dosyć dobry, podaję specyfikację:
i5 4670K @4,5GHz
GTX 1070 EVGA
8 GB RAM
2x SSD system na SamsungEVO 840 120GB, gra na Plexor M6S 128GB

Support raczej mi nie pomoże bo już 2 miesiące czekam na odpowiedź na ticket w sprawie nie otrzymywania misji na awans u federacji.

Last edited:
Hej Darxus!

1. Usuń proszę wulgaryzm! Tak - to wulgaryzm... Sam musiałem sprawdzić ale regulamin to regulamin, a wulgaryzm to wulgaryzm... :)

2. Twój problem pasuje mi idealnie do moich kłopotów po "overclocku" karty graficznej. Łączy się to prawdopodobnie z niewydolnością zasilacza.
Jeżeli zwiększałeś "clock offset" albo "memory offset" - proponuję sprawdzić po powrocie do standardowych wartości.
Jeżeli karta to niedawny zakup - proponuję sprawdzić zasilacz.

Last edited:
@Robinus
Na pewno nie jest to problem z sprzętem, nie jestem w tych sprawach początkujący, dodatkowo procesor pracuje z takimi taktowaniami już dosyć długo, kartę mam jakieś 5 miesięcy i w grach o wiele bardziej wymagających nie miałem żadnych problemów, np. Wiedźmin 3. Zasilacz jaki posiadam to XFX Black Edition XTR 550W 80+ Gold.

Stary problem i ciężki do zdiagnozowania...
Za słaby zasilacz w pierwszej kolejności.
Błąd w sterownikach, przez co nie odpowiadają i system je resetuje co trwa kilkanaście/dziesiąt sekund i w tym momencie mamy czarny ekran.
Wadliwa karta, przez co w pewnych sytuacjach wyjście HDMI/DVI przestaje wysyłać sygnał do monitora.
Podobna sytuacja jak wyżej ale po stronie monitora, choć czasem to kwestia kabla...

Zasilacz nie jest za słaby skoro cała platforma testowana w OCCT jak i rożnych benchmarkach pobiera ~300W.
Problem już rozwiązałem, przyczyną były najnowsze sterowniki od nVidii, choć to bardzo dziwne bo wyskakiwał on tylko w tej grze + tylko w Conflict Zonach. Zainstalowanie starszej wersji pomogło.
Temat można zamknąć.

Back
Top Bottom