Dobry monitor do elity.

Witam.
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem nowego monitora. Obecnie siedzę na siedmioletnim philipsie 200AW ( 20 cali, 1680x1050 ). Jest już stary i do tego zaczynają pojawiać się problemy ( Wejście zasilania słabo się trzyma ).
Zastanawiam się między 29 calowym monitorze 21:9 ( 2560x1080, jeśli się nie mylę ) albo 27 calowym 2k ( 2560x1440, jeśli się nie mylę ). Który lepiej sprawdzi się w grach ( w szczególności w elicie ).

Jak sądzicie, który będzie lepszy? No i pozostaje pytanie jak pojedynczy GTX 970 to zniesie.

Last edited:
najlepiej jak sprawdzisz u kumpli którzy mają takie monitory z którym ci najlepiej jest komfortowo.z doświadczenia wiem że rozdziałki które podałeś to minimum dla tych rozmiarów bo pixele są po prostu widoczne w 27 i HD.
osobiście mi przy dużych monitorach fajnie się lata ale fatalnie gra we fpsy.

najlepiej jak sprawdzisz u kumpli którzy mają takie monitory z którym ci najlepiej jest komfortowo.z doświadczenia wiem że rozdziałki które podałeś to minimum dla tych rozmiarów bo pixele są po prostu widoczne w 27 i HD.
osobiście mi przy dużych monitorach fajnie się lata ale fatalnie gra we fpsy.

Problem w tym, że mieszkam na zadupiu i tutaj zwykle ludzie używają jakiś podrzędnych lapków.
Chyba nie doczytałeś. to nie jest 27 cali i fullHD tylko 27 cali i 2k ( w sumie to nie do końca, ale daje prawie 2x tyle pikseli co zwykłe fullhd )
Bardziej mnie interesuje latanie, oraz czasami granie w takie gry jak GTA czy wiedźmin. W FPSy raczej nie gram, ew. action RPG jak mass effect, ale wtedy gram na padzie na podpiętym do kompa TV.

oj doczytałem i napisałem że rozdziałki które podałeś to minimum. to co napisąłem że 27 i FHD to za mało.

sumując 27 i WQHD 2560 x 1440 jest spoko. miałem tego http://www.dell.com/ae/business/p/dell-u2711/pd wzamian za U2707 w FHD i U2711 był dobry. do grania lipa ze względu na duże opóźnienie., teraz siedzę na Benq XL2411 144Hz HD i nie narzekam. jedynie co drażni nierównomierne podświetlenie ekranu.

na co musisz zwrócić uwagę to na opźnienie 2ms jest bardzo dobrze na dzisiejsze standardy. tutaj piszą więcej o tym http://pclab.pl/art59113.html do elita nie potrzebujesz aż tak bardzo. te 144hz to tylko w szybkich fpsach jak CS go albo Battlefield w kótrynm spędziłem ostatnie 3 lata
w zależności od rozdziałki i opóźnienia ceny monitorów rosną więc wszytko zależy od twojego budżetu. widzę że masz nvidi-ię. możesz się też zainteresować monitorem z g-sync ale ceny to już szybują i z tego co widziałem to różnie bywa. generalnie lepiej

Last edited:
oj doczytałem i napisałem że rozdziałki które podałeś to minimum. to co napisąłem że 27 i FHD to za mało.

sumując 27 i WQHD 2560 x 1440 jest spoko. miałem tego http://www.dell.com/ae/business/p/dell-u2711/pd wzamian za U2707 w HD i U2711 był dobry. do grania lipa ze względu na duże opóźnienie., teraz siedzę na Benq XL2411 144Hz HD i nie narzekam. jedynie co drażni nierównomierne podświetlenie ekranu.

na co musisz zwrócić uwagę to na opźnienie 2ms jest bardzo dobrze na dzisiejsze standardy. tutaj piszą więcej o tym http://pclab.pl/art59113.html do elita nie potrzebujesz aż tak bardzo. te 144hz to tylko w szybkich fpsach jak CS go albo Battlefield w kótrynm spędziłem ostatnie 3 lata
w zależności od rozdziałki i opóźnienia ceny monitorów rosną więc wszytko zależy od twojego budżetu. widzę że masz nvidi-ię. możesz się też zainteresować monitorem z g-sync ale ceny to już szybują i z tego co widziałem to różnie bywa. generalnie lepiej

Racja, to ja nie do końca zrozumiałem twój post.
Opóźnienie nie gra dla mnie aż takiej roli, bo raczej mój monitor ma niemałe. Nie odczuwam(chociaż udało mi się je zauważyć jak podszedłem na metr i robiłem bardzo szybkie ruchy padem.) go nawet na moim TV, a tam opóźnienie sięga pewnie 20ms. Chociaż pewnie głownie dla tego, że nie gram w BFy czy CSa.
Samych 144hz nie potrzebuje, nawet w fullhd w żadnej nowej grze z tego nie skorzystam.
Dzięki za pomoc.

Wiesz może czy to usuwa artefakty takie jak grill w wejściu do stacji?

Racja, to ja nie do końca zrozumiałem twój post.

dużo w tym akurat mojej winy bo czasami dziwnie piszę

myślę że 60hz WQHD 2560 x 1440 z 5ms monitor by ci leżał. aczkolwek najlepiej jak możesz to sprawdź nawet w jakimś hipemarkecie czy komputroniku itd. to byłoby nawet kluczowe
co do g-sync - tutaj masz lepsze wytłumaczenie anizeli ja miałbym coś wymyśleć
[video=youtube;fghQh0Y4oA4]https://www.youtube.com/watch?v=fghQh0Y4oA4[/video]

Last edited:
Witam.
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem nowego monitora. Obecnie siedzę na siedmioletnim philipsie 200AW ( 20 cali, 1680x1050 ). Jest już stary i do tego zaczynają pojawiać się problemy ( Wejście zasilania słabo się trzyma ).
Zastanawiam się między 29 calowym monitorze 21:9 ( 2560x1080, jeśli się nie mylę ) albo 27 calowym 2k ( 2560x1440, jeśli się nie mylę ). Który lepiej sprawdzi się w grach ( w szczególności w elicie ).

Jak sądzicie, który będzie lepszy? No i pozostaje pytanie jak pojedynczy GTX 970 to zniesie.
Mam podobny antyk tyle że Samsung'a + GTX 680 4GB, ale narazie DSR trochę ratuje sytuację :).

Last edited:
Ja z mojej strony mogę polecić: Samsung S32D850. Od kwietnia na tym śmigam i jestem bardzo zadowolony. Siedząc zaledwie 40 cm od monitora jest sie gdzie rozglądać, a to tylko zwiększa wrażenie "bycia w kokpicie".

Ja mam GTX 960 i spokojnie daje rade, choć mam tylko 2 GB RAM na karcie i nie mam włączonych Hi Res tekstur

Last edited:
Jako użytkownik małego 25" LG w formacie 21:9 gorąco polecam.
Używałem go w domu co prawda tylko przez kilkadziesiąt godzin w samo ED pograłem zaledwie kilka ale wzrost tak zwanego immersion znaczny. Póki co brakuje monitorów w tym formacie z wysokim odświeżaniem i niskim czasem dostępu nie mam doświadczenia w dynamicznej rozgrywce ( walka, póki co jestem na dalekiej wycieczce ) więc nie wiem na ile to jest istotne. Polecałbym jednak tak jak pisał big_bad_lynx szukać monitora 21:9 z freesync ( g-sync chyba w tym formacie nie ma ). Nie wiem też czy jest sens kupowania 29" skoro 25" są w takiej samej rozdzielczości 2560x1080 chyba że planujesz używać go w większej rozdzielczości 3440x1440 a jest to możliwe na niektórych matrycach ( chyba na wszystkich z tym że niektóre są po prostu bardziej awaryjne ) dlatego warto dowiedzieć się dokładnie jak to wygląda w konkretnym sprzęcie.

Pozdrawiam

Ja proponuję przekonać drugą połówkę o konieczności wymiany telewizora. Mi sprawdza się wyśmienicie plazma 52". Do gier z szybszą akcją długo grzebałem, żeby zdobyć TV z najmniejszym tzw. input-lagiem, i jestem zadowolony. Zarówno Elite i spokojniejsze tytuły, jak i BF czy ostatnio Planetside 2 i podobne.

Niestety muszę robić przerwy na Teleexpress :)

Ja proponuję przekonać drugą połówkę o konieczności wymiany telewizora. Mi sprawdza się wyśmienicie plazma 52". Do gier z szybszą akcją długo grzebałem, żeby zdobyć TV z najmniejszym tzw. input-lagiem, i jestem zadowolony. Zarówno Elite i spokojniejsze tytuły, jak i BF czy ostatnio Planetside 2 i podobne.

ja mam 40" plazmę ( na szczęście na własny użytek ) i sprawdza się doskonale w niektórych grach, szczególnie w RPG - możliwość grania z pozycji leżącej. Niestety w elicie wolałbym mieć dostęp do klawiatury.
Niestety muszę robić przerwy na Teleexpress :)
Przynajmniej jesteś zawsze dobrze poinformowany...

Last edited:
Ten problem mi rozwiązała bezprzewodowa mysz i klawiatura. A jak zobaczysz Elite na swojej plazmie, to już przestaniesz myśleć o monitorach :)

Zrobiłem błąd i powiesiłem swoją plazmę dość wysoko. Filmy wyglądają ładnie, ale jeśli gram na niej to zwykle kładę coś pod materac ( jakkolwiek by to dziwnie nie wyglądało ) albo siedze ( odchylane krzesło ) kładąc nogi na coś. I tak całkiem wygodne.
co do bez przewodowej klawy i myszki to i tak niemiałbym gdzie ją postawić, a moja mysz i klawa mi wystarczą. No i na razie zbieram na monitor, potem chłodzenie do karty ( coby podkręcić ) jeszcze dalej nowe słuchawki, a potem jakiś I7... Także lista jest długa.

ja wiem, ze troche moze nie na temat, ale...

...ze swojej strony moge polecic projektor Acer H5360, to byl najlepszy zakup jaki 'popelnilem'.
Granie w E;D na prawie 120" I dobrym 5.1, moze przebic tylko Oculus.

aaaa...I 3D tez obsluguje ten Acer, tez probowalem na Elite, efekt calkiem niezly ;)

zdravim

ja wiem, ze troche moze nie na temat, ale...

...ze swojej strony moge polecic projektor Acer H5360, to byl najlepszy zakup jaki 'popelnilem'.
Granie w E;D na prawie 120" I dobrym 5.1, moze przebic tylko Oculus.

aaaa...I 3D tez obsluguje ten Acer, tez probowalem na Elite, efekt calkiem niezly ;)

zdravim

Też chciałem wspomnieć o projektorze lub dużym telewizorze, względnie 3 monitory obok siebie ;)

względnie 3 monitory obok siebie ;)
Ja właśnie siedzę na trzech, ale korzystam z jednego (bo każdy mam inny hehe, więc do grania tak średnio) ;)
Ze swojej strony polecam swoje 32". Niby Benq (BL3200PT), ale matryca to MVA a nie TN'ka. Jeśli oczywiście chce się używać monitora do czegoś prócz gier.

moze przebic tylko Oculus
No a na to czekam :)
U przyjaciela pograłem w ED na DK2. Zobaczyłem, że mimo astygmatyzmu widzę wszystko dobrze, więc szykuję się na zakup CV1.

rootsrat

Volunteer Moderator
Witam.

Polecam Ci Acer XB270HU - 2560x1440@144Hz. Jak dla mnie - zakup roku. Jestem zachwycony, jakość obrazu jest przekosmiczna. Po kalibracji tym bardziej. Jedyny myk - musisz posiadać kartę nVidii, żeby skorzystać z technologii G-Sync (jeszcze nie testowałem). Panel IPS robi gingantyczną różnicę, szczena na podłodze.

Recenzje: na Tom's Hardware i TFT Central, video recka na Linus Tech.

Last edited:
Back
Top Bottom