Elite Dangerous - sterowanie głosem

Witam rodacy,

Mam pewien problem i jestem ciekaw czy komuś z was udało się go rozwiązać. Mianowicie od pewnego czasu doświadczam tzw. "Endgame" w Elite Dangerous ponieważ zapracowałem już na wszystkie statki jakie chciałem mieć i patrząc w przyszłość widzę czarną dziurę (mowa o dodatku Engineers). Czuję że wreszcie będzie co robić i w związku z tym przygotowuje zaplecze do ponownej gry. Obejrzałem ostatnio sporo seriali takich jak Dark Matter i Killjoyce i doszedłem do wniosku że przydała by się "sztuczna inteligencja" z którą w trakcie lotu można by "pogadać". Zerknąłem oczywiście na youtube i widziałem że da się sterować statkiem głosowo. Przejrzałem kilka guide'ów i chciałem zainstalować sobie bezpłatne sterowanie głosem ale natrafiłem na pewien problem. W mojej wersji systemu Windows 10 Professional (legalny) rozpoznawanie głosu jest wyłączone w języku Polskim. Oczywiście mówienie po angielsku to dla mnie nie problem, nie mniej jednak nie mogę włączyć tej części oprogramowania bez zmiany języka (albo nawet kupna win 10 w wersji angielskiej -.-). Czy są więc/korzystaliście z jakichś alternatywnych silników (że tak to ujmę) rozpoznawania mowy? Czy działają one z płatnym Voice Attack albo innymi alternatywami do EDH? Jakieś wskazówki co zainstalować i jak skonfigurować? Wszystkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam i życze udanych lotów!

Od win 8 różne wersje językowe są darmowe. Niestety, z tego co wiem, aby używać rozpoznawania głosowego trzeba zmienić język systemu.

Niestety z tego co dziś wyczytałem to tylko angielska wersja ma mozliwosc wlaczenia rozpoznawania mowy. W polsce jedynie wersje Ultimate można przerobić tak żeby się dało:/ za dużo z tym zachodu dla jednego "bajeru". A ktoś może polecić jakiś program (może być płatny) albo coś podobnego co działa z ED i nie wymaga rozpoznawania mowy? Może jest jeszcze jakiś inny silnik który da się skonfigurować żeby działał z Voice attack albo innym programem i Elitem?

Na win 10 pro da się tak ustawić by system był w pl a rozpoznawanie mowy w angielskim a przynajmniej mnie się udało :) Voice Attack działa jak trzeba.

Na win 10 pro da się tak ustawić by system był w pl a rozpoznawanie mowy w angielskim a przynajmniej mnie się udało :) Voice Attack działa jak trzeba.

Właśnie takiego windowsa posiadam, windows 10 pro x64. Mógłbyś napisać jak tego dokonałeś? Bo spędziłem na tym masę czasu i wkońcu się poddałem :/

Mój win10 nie odpala się po aktualizacji z 7 ;) Ale kluczyk zarezerwowałem czystą instalką. Nie wiem jak w polskiej ale w angielskiej instalce, podobnie jak w win7 ulti, można pobrać polskie pakiety językowe, jest chyba nawet polski pakiet pismo->mowa nie wiem czy w drugą stronę też jest. W każdym bądź razie w ustawieniach języka w opcjach zaawansowany można wybrać jaki jezyk na jakiej płaszczyźnie ma być używany. Nie testowałem ale właśnie wydawało mi się że można było spolszczyć win10 i zachować rozpoznawanie mowy. Do tematu miałem wrócić jak ogarnę problem "boot disk not found" po aktualizacji 7 do 10 ale skoro Seba się wyłamał pierwszy to niech czyni honory ;)

Mam Windows 10 po update z Windows 7 Ultimate (czysta instalacja). Z tego co pamiętam to po prostu wybrałem język rozpoznawania mowy jako angielski i to wszystko. Nie było jakichś większych problemów. Tyle tylko, że sam profil miałem zrobiony wcześniej na Win 7 i przetransferowałem go za pomocą "Speech Recognition Profile Manager Tool" ze strony Microsoftu.

Mam Windows 10 po update z Windows 7 Ultimate (czysta instalacja). Z tego co pamiętam to po prostu wybrałem język rozpoznawania mowy jako angielski i to wszystko. Nie było jakichś większych problemów. Tyle tylko, że sam profil miałem zrobiony wcześniej na Win 7 i przetransferowałem go za pomocą "Speech Recognition Profile Manager Tool" ze strony Microsoftu.

Hmm no to kiepsko bo ja juz mam zainstalowaną 10 prosto z płytki (wyciągnięty klucz i zainstalowany od nowa z plyty). A nie wiesz czy da się jakoś to ustawić z poziomu postawionej windy?

W panelu sterowania wybierz "Rozpoznawanie mowy" (widok Małe ikony, druga opcja od dołu w lewej kolumnie)=> otworzy się okno na którym trzeba kliknąć w "Tekst na mowę"=> pojawi się kolejne okno gdzie należy kliknąć w zakładkę "Speech recognition" i tam jest możliwość wyboru języka rozpoznawania mowy.

Last edited:
Back
Top Bottom