Jak długo musieliście grać, by opanować sterowanie statkiem?

No właśnie. Ja szacuję, że mi zajmie miesiąc poznanie z grubsza podstaw fizyki lotu, a o sterowaniu ciągiem to już w ogóle nie mówię (to mnie zraziło np. do FFE). Choć z drugiej strony, w B5 IFH jakoś dawałem radę, w Evochronie też źle nie było... no to ile?

ja bym chętnie odpisał ale nie do końca rozumiem o co pytasz, pewnie jak zwykle są w tym głębie których nie rozumiem :) Mogę na przykład napisać, że nauczenie się lądowania przy wyłączonej korekcji obrotu stacji zajęło mi jakieś 10 razy do kiedy przestałem się obijać po wszystkim dookoła :)

Chodzi mi o naukę podstawowych manewrów i np. umiejętność oceny momentu wyskoczenia z SC, zanim się minie planetę, do której się podąża. Już dziś w nocy nauczyłem się, że tu nie można dać warp 9, bo nie zdąży się wyhamować przed planetą. :D

Delwin

Banned
Nadal się uczę i mam z tego radochę :). Do planety trzymaj 6s a jeżeli nie wyhamujesz to leć spiralą (stacja w górny róg ekranu i podciągamy , podciągamy :D)- tak mi poradzono i okazało się skuteczne. Potem można samemu kombinować jak nabierzesz wyczucia.

Last edited:
ED to na szczęście (bo to nie taka gra) nie jest DCS: A-10C Warthog jeśli chodzi o stopień zaawansowania symulacji lotu ;)
Nauczyć się latać w Elite to nie taka sztuka, nauczyć się walczyć z rozsądkiem jest trochę trudniej...

Skilla można mierzyć wielorako, to jak z grami typu CoD a graniem w Q3A na Challenge ProMode Arena - niby jedno i drugie to FPS, jednak tempo rozgrywki w CPMA było... nieco większe ;)

Ogólnie latał nieźle, w sensie poruszania się w przestrzeni, będziesz po jednym-dwóch dniach dłuższego grania. Jakieś bardziej zaawansowane fikumiku w walce poznasz dopiero jak weźmiesz się z kimś w PvP i parę dni polatacie.
Gra nie jest jakaś super wymagająca, jak grałeś w jakiekolwiek inne strzelanki czy pseudosymulatory lotu to od razu wyczujesz o co chodzi.

Last edited:
Zacznij od treningów. A potem posiedź nad ostatnim. Trudny jak diabli, ale po paru dniach albo się powiesisz, albo zaczniesz tłuc NPC jak kaczki. :)
Sterowanie jest banalne. Masz zaznaczony na HUD optymalny zakres manewrowości - środek niebieskiego paska.
Przy tej prędkości statek jest najzwrotniejszy.
Wyłączenie FA, powoduje, że statek się obraca, ale nie koryguje kierunku lotu. Możesz wtedy lecieć tyłem lub bokiem.
Zmieniasz kierunek ciągu, zmieniasz i kierunek lotu.

Reszta to praktyka. NPC są banalni. Prawdziwa szkoła latania, to walki z innymi graczami.
Po prostu gracze mają mnóstwo niestandardowych pomysłów i improwizacja jest mile widziana. :)

Pamiętaj, że na wszystko jest sposób.
Zacznij od przejrzenia artykułów o walkach powietrznych. Może się wydawać, że niewiele ma to wspólnego ze statkami kosmicznymi, ale wiele elementów jest wspólnych.

A jak nie wiesz co robić, to kupujesz Vipera, cała moc na silniki i wiejesz gdzie chcesz. :p

O walkach powietrznych to wiem całkiem sporo, jak na 15 lat interesowania się lotnictwem i tłuczenia w różne symulatory. :D Mam nadzieję, że poprawią AI NPC-ów, choć wiadomo, że nie ma to jak walka z człowiekiem. Piratem nie będe, więc...

To jest jak z jazdą samochodem, po czasie nie patrzysz a słyszysz, że są za wysokie obroty i "przelecisz" planetę :D

jak ktoś przez 15 lat jeździ jedną marką samochodu a potem zakłada, że przez miesiąc się będzie uczył jeździć innym, to oznacza, że normalne zasady się do niego nie stosują :)

Edit: poprawka, przez miesiąc się będzie uczył jak wciskać pedał gazu ;)

Zeby móc się poruszać po kosmosie, lądować, strzelać w nieruchomy cel, czyli takie podstawy to kilka godzin. Gram na Dualshocku z PS3. :)
Konkretnego panowania nad statkiem to chyba cały czas się uczę (zwłaszcza z FA off).

Ja latam na joyu. Lot w SC kilkanaście godzin latania.
Latanie konkretnym statkiem.....parę godzin. Chodź latałem już bez mała wszystkimi statkami w grze, więc jak dla mnie jest o wiele łatwiej przechodzić pomiędzy statkami i nimi latać.

2 dni, nic wielkiego.

Poczałkowo sterowanie mnie wnerwiało ale wystarczyło ustawić w ustawieniach po swojemu i grało się jak w inne gry.

Back
Top Bottom