Jak zarobić aby się nie narobić - dzisiaj górnictwo :)

Ale od razu wbrew tytułowi musze zauważyć, iż narobić sie troche trzeba. Do tej pory - a dokładniej za czasów gdy każdy fragment odłupany z asteroidy należało goniż i łapać ręcznie - omijałem górnictwo szerokim łukiem bo zabawa była niewarta wyprawki. Na szczęście wprowadzili drony i sytuacja się zmieniła. Zapewne handel przynosi większe dochody jednak dla mnie jest nudny. Misje - którymi do tej pory zarabiałem na życie - skomplikowały się i złapać nawet Cobrą z ładownością 40 coś rzeczywiście opłacalnego jest trudniejsze niż jeszcze przed patchem. Dlatego zmieniłem wyposażenie swojej rakiety i ruszyłem na podbój asteroid. Co ciekawe - tak jak przy handlu można sobie książkę czytać tak przy górnictwie i latającymi nad głowami asteroidami czas czas ucieka jak przeciąg: planowałem wczoraj dorobić sobie przez 30 minut parę złotych, a skończyło się 2 godzinami na jednym polu (fakt że dopiero się uczę minningu). Gdyby tylko drony zbierające urobek miały trochę oleju w głowach i nie rozbijały się przy co szybciej obracających się asteroidach - no ale nie można mieć wszystkiego :) Ale ogólnie wreszcie kopanie stało się zarówno przyjemnie jak i opłacalne.

O fajnie że poruszasz ten wątek. Sam oglądałem kilka filmików na temat górnictwa ale chyba były stare bo o dronach nikt nie wspominał. Ile kosztowało cię wyposażenie statku? O i jeszcze zadam jedno pytanie ale to chyba do osób które mają dużą wiedzę na temat górnictwa. Jest taki surowiec na P chyba, nazwy nie pamiętam sorki, za ok 30k. Ciężko go wykopać?

Platinium? Ja na razie z cennych znalazłem warte około 18-20tys/tonę palladium.

Wsadziłem wyposażenie w Cobrę MKIII. Kwot nie pamiętam dokładnie: Rafinery w slot 2 klasy B z 5 slotami do rafinacji za około 300k (chyba), do tego za kilkadziesiąt tysięcy jeden laser do kopania, a w pozostałe sloty klasy 2 Prospector Limpet Control i Collector Limpet Controller za w sumie chyba nie więcej niż 100tys. A kwot nie pamiętam bo raz że trochę kobinowałem z wyposażeniem, a dwa że na różnych stacjach różnie sprzęt można dostać.

Tutaj link do strony Szarego Wilka gdzie ładnie opisana zabawa dronami:

http://eliteszarywilk.com.pl/2015/05/31/powerplay-drony-w-gornictwie/

Z cyklu na co uważać: asteroida się obraca. Więc jeśli laserem odrąbiemy większą ilość odłamków to w pewnym momencie znajdą się za asteroidą i dron zbierający rozbije się o skałę. Dlatego dobrze jest polować na te wolniej się kręcące.

Ładownię mam na razie 32t (nie zrezygnowałem z osłon) - zabieram na bazie około 28 dronów Część z nich się wykrusza podczas testowania asteroid, pozostałe zużyją się w trakcie pracy zwalniając miejsce na urobek. Na pierwszy rzut oka wydaje się, iż korzystanie z sond prospektor zuzywających na każde badanie jednego drona collector nie ma sensu jednak taka metoda ma wielką zaletę: zwiększa o około 100% urobek z jednej asteroidy. Poza tym nie działam w RES-ach - próbowałem ale zostałem przegoniony przez piratów w ciężkim sprzęcie i odpuściłem. Za to grzecznie schodzę w losowym punkcie pierścienia, zmniejszam prędkość i wbijam się głową w mur - statek wywala awaryjnie do zwykłej prędkości i wówczas można zacząć łupanie.

Ogólne skorzystałem podczas nauki kopania z poradnika z forum:

https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=91320

Pomijając brak opisu dronów (bo ich wówczas nie było) cała reszta jest aktualna.

Nadal nie jestem pewien bo nie wszedłem jeszcze do gry ale chodzi mi raczej o Panite. Dzięki za ten filmik. :)

@Darxus
Tak, ciężko taki surowiec znaleźć w dużych ilościach (mowa o 25% tony z jednej skałki)
Jest surowiec o nazwie Painite wart 33k za jedną tonę.

Jako, że się bawiłem kiedyś w górnictwo (ręczne zbieranie), na długo zbrzydł mi ten rodzaj "sportu".

Ostatnio, poprosiłem jednego z naszych husarskich górników, o naukę w terenie czyli pasie asteroid. Zabawa była niezła i o dziwo zarobki również większe od oczekiwanych. W tym miejscu mogę się odnieść do:
@Darxus
Tak, ciężko taki surowiec znaleźć w dużych ilościach (mowa o 25% tony z jednej skałki)
Jest surowiec o nazwie Painite wart 33k za jedną tonę.

Znalezienie Painite na poziomie 25% w skałce, załącza kalkulacje: warto czy nie warto kopać.
Nauczono mnie prostej zasady 3xP +30%. Czyli, zaczynamy kopać w skałce, jeśli jeden z trzech pierwiastków to: Painite, Platinium, Palladium, o zawartości nie mniejszej niż 30%.

W jaki sposób i gdzie tak kopać, czego używać, na co zwracać uwagę - każdy ogarnięty husarski górnik, podzieli się z czeladniczym husarskim górnikiem. Gdzie można znaleźć - HR 8444.

Oczywiście nie każdy ma możliwość przynależności do Husarii, z niektórymi pozostaje zabawa w "Berka" - za co chciałbym bardzo podziękować koledze (szczerze i bez podtekstów), że umożliwia tego typu rozrywkę, która jest bardzo fajną odskocznią po dłubaniu w skałkach czy kadłubach NPC ;)

Postawilem Cobrę III na kołkach i dokupiłem absolutną dzikość przestworzy czyli Type-6 Transporter. 1 mln na wejściu + około 1,5mln na wyposażenie (ale dlatego tylko że wsadziłem Rafinerie 2 klasy A za około 1 mln) Maszyna ma jedną wielką zaletę: 80t ładowni w porównaniu do 32t Cobry - i to wszystko bez rezygnacji z osłon. Do tego o wiele lepsza widoczność i możliwość wypuszczania 2 dronów na raz do zbierania odłamków. Minus: statek jest bezbronny. Wyposażyłem go w 2xchaff i zakłócacz rakiet ale już raz przez własną niefrasobliwość zostałem poszatkowany przez 2 NPC - niestety jak się znajdzie asteroidę z ponad 30% painite to żal zostawiać. I pokarało. Na szczęście ładownia była pusta a ubezpieczenie tylko stokilkadziesiąt tysięcy (Cobra ma ok. 350tys) więc nadrobiłem przy kolejnym kopaniu. Zasięg mam marny bo zostawiłem niemal wszystko z zasilania bez zmian (w stacji nic lepszego od standardowego nie mieli) ale wystarcza bo pole asteroid jest na tyle blisko że nawet z ładunkiem pod korek wracam na jeden skok.

Maszyna się świetnie sprawdza w górnictwie: dobra widoczność pozwala blisko mijać asteroidy, 2 lasery minning przy całej mocy na WEP powoli się przegrzewają, a jednocześnie na tyle szybko odłupują odłamki że 2 drony mają się co uwijać. W sumie na 2 wylotach zarobiłem około 3mln. Jak dla mnie OK.

Jak ty znajdujesz te dobre skałki? Sam kupiłem sobie Type-6 ale dałem rafinerię 5 tieru, C klasy. Wywaliłem chyba z 20 szukaczy i nic, sam badziew jak uranium.

Last edited:
Skorzystałem z podpowiedzi z forum:

http://imgur.com/a/vEqgv

Obecnie siedzę w systemie Jura - z tym iż asteroidy metalic sa tylko w pierwszych pierścieniach Jura7. A sprzedaję towar w sąsiadującym systemie industiral - ma lepsze ceny, a przede wszystkim szybciej się do niego leci niż do lokalnego portu w Jura. Asteroidy metallic bają barwę ciemnbrązową z elementami metalicznymi.

A stosuję metodę szukania minerałów mieszaną :) Tzn pierwsze 10 asteroid obwąchuję prospectorami (bo szybciej) - jeśli nie ma nic ciekawego na P (czyli Painite, Platinium czy Palladium) - kolejne przeszukuję klasycznie laserem czyli odłupuję odłamek, sprawdzam co zawiera i jeśli zawiera coś z 3xP to wówczas wysyłam dopiero prospectora (bo jak pisałem prospector zwiększa urobek). Nie gardzę też złotem ale jest to minimum poniżej którego staram się nie schodzić. Oczywiście podczas kopania zbiera się również mniej warte minerały - niestety trzeba na bieżąco je wyrzucać z rafinerii by nie zapychac ładowni.

Początkowo też kupiłem dużą rafinerię do slotu 4 aby mieć 10 miejsc na minerały ale po pierwszym kopaniu stwierdziłem że wygodniejsze dla mnie jest operowanie dwoma dronami zbierającymi i zamieniłem wyposażenie: drony do slotu 4, a rafinerię do slotu 2. Jest szybciej.

Last edited:
Ja mam inne pytanie, co prawda górnictwem bawiłem się chwilkę i wieki temu kiedy nie było takich wygód, gdzie się sprawdza czy złoża są metalic pristine czy inne. Metalic to wiem bo jest w nazwie ale z poziomu mapy systemu jakoś nie dostrzegłem informacji o gęstości/dziewiczości złóż...

Ja mam inne pytanie, co prawda górnictwem bawiłem się chwilkę i wieki temu kiedy nie było takich wygód, gdzie się sprawdza czy złoża są metalic pristine czy inne. Metalic to wiem bo jest w nazwie ale z poziomu mapy systemu jakoś nie dostrzegłem informacji o gęstości/dziewiczości złóż...

Z poziomu mapy systemu właśnie, ale musisz mieć dane kartograficzne dot. danej planety (kupno lub skaner).

hjYvkjM.jpg

Last edited:

Tak - na mapie systemowej jest ta informacja, jak podał Galu321.

Ja tylko dodam, że jeśli szukasz na własną rękę swojej własnej żyły złota, to musisz mieć Advanced Discovery Scanner, żeby taką informację wyłowić.

Aha, no to już wszystko wiem, jak bym się napatoczył na takie złoża 18kLy od bańki to wam wrzucać ? ;)

Sorry - pomyłeczka:

Advanced Discover Scanner - pokaże nam tylko wszystkie gwiazdy i planety w przestrzeni
do odkrycia PRISTINE resources potrzebny DETAILED SURFACE SCANNER i zeskanowanie nim planety z pierścieniami.

Back
Top Bottom