Long Way Home czyli jak trafić do układu słonecznego.

Witajcie.
Jak większość z Was jestem w odległości 71 Ly od systemu słonecznego.
Na mapie galaktyki część układów połączona jest niebieskimi liniami (dlaczego ?) i jak w obrębie tego obszaru wybieram jakiś układ jako destination to żółte linie prowadzą mnie na mapie do celu.
Natomiast jak wybieram Sol to nie wyświetla mi się trasa bo Sol jest poza układem połączeń.
Powiedzcie mi jak w takim razie trafić do domu.. ?
Pozdrawiam ThePravator

Prawdopodobnie masz za mały zasięg napędu Hiper/Nad/Pod(?)-Przestrzennego, lub za dużą masę statku.
Niebieskie linie na mapie pokazują gdzie możesz dotrzeć uwzględniając statek i jego wyposażenie.
Gdzieś po drodze do Sol musisz wykonać dłuższy "skok", na który twój napęd nie pozwala.

Jeżeli interesuje Cię tylko szybki powrót, zminimalizuj mase statku. W seksji OUTFITTING będziesz miał dostęp do danych, jak bardzo masa statku się zmienia i jak wpłynie to na LY czyli długość skoku. Mi udało się wrócić standardowo wyfitowanym EAGLEM, musiałem po prostu trochę zrobić objazdów ;). Nie wiem czy droga z opcji "set destination", łapie wszystkie trasy, czy tylko te możliwe do wyrenderowania w BAŃCE GALAXY MAP. Pamiętaj, że wciskająć razem LPM i PPM na mapie, może dowolnie się po niej przesuwać i szukać ręcznie drogi do domu ;). Czekamy tu na Ciebie. Nasz system głoduje, mam tu sporo misji, gdzie muszę dowieźć całą masę żywności ;).

Wokół każdego statku jest bańka, w obrębie której można sprawdzić połączenia - zaznaczone niebieskimi liniami. To że poza bańką, nie widzisz połączeń (brak niebieskich linii), nie znaczy że nie możesz tam polecieć, po prostu musisz "przesunąć" bańkę, przemieszczając się samemu. Czyli inaczej mówiąc:

- nie widzisz całej wyznaczonej trasy tylko fragment
- sam sobie znajdź system, który wypada gdzieś na skraju bańki, a wydaje się prowadzić do Sol
- z nawigacji wyznacz trasę do tego systemu i poleć tam (żółte linie)
- po kilku skokach bańka przesunie się wraz z tobą i obejmie też Sol, wtedy możesz wyznaczać z nawigacji już dokładną trasę na Sol

Inaczej mówiąc nie da się wyznaczyć trasy poza bańkę, wiec po prostu zacznij lecieć w kierunku, który wygląda na prawidłowy.

Prawdopodobnie masz za mały zasięg napędu Hiper/Nad/Pod(?)-Przestrzennego, lub za dużą masę statku.
Niebieskie linie na mapie pokazują gdzie możesz dotrzeć uwzględniając statek i jego wyposażenie.
Gdzieś po drodze do Sol musisz wykonać dłuższy "skok", na który twój napęd nie pozwala.

To nie to. Bo zasięg połączeń to nawet 36Ly. Mój statek ma ledwo ponad 7 Ly długość skoku przy obecnej konfiguracji więc nie reprezentują mojego zasięgu skoku.
Bańka co prawda zniknęła ale może zostały połączenia które były wcześniej wewnątrz tej bańki....
Może połączenia występują w jakimś promieniu od mojej aktualnej pozycji. Jeśli podlece w kierunku słońca to połączenia przesuną się wraz ze mną..
A może trzeba odkryć ten obszar i połączenia się pojawią ...
Nie mam koncepcji..

- - - - - Additional Content Posted / Auto Merge - - - - -

Wokół każdego statku jest bańka, w obrębie której można sprawdzić połączenia - zaznaczone niebieskimi liniami. To że poza bańką, nie widzisz połączeń (brak niebieskich linii), nie znaczy że nie możesz tam polecieć, po prostu musisz "przesunąć" bańkę, przemieszczając się samemu. Czyli inaczej mówiąc:

- nie widzisz całej wyznaczonej trasy tylko fragment
- sam sobie znajdź system, który wypada gdzieś na skraju bańki, a wydaje się prowadzić do Sol
- z nawigacji wyznacz trasę do tego systemu i poleć tam (żółte linie)
- po kilku skokach bańka przesunie się wraz z tobą i obejmie też Sol, wtedy możesz wyznaczać z nawigacji już dokładną trasę na Sol

Inaczej mówiąc nie da się wyznaczyć trasy poza bańkę, wiec po prostu zacznij lecieć w kierunku, który wygląda na prawidłowy.

A wiec trzeba się zbliżyć do aktualnej granicy bańki w kierunku słońca.... jaste :) dzięki

Mój statek ma ledwo ponad 7 Ly długość skoku przy obecnej konfiguracji więc nie reprezentują mojego zasięgu skoku.

Przy tak małym zasięgu, możesz łatwo wbić się w miejsce, z którego można tylko zawrócić i być może nie uda ci się dolecieć do Sol. 9-10 byłoby znacznie łatwiejsze do wykonania.

To nie to. Bo zasięg połączeń to nawet 36Ly. Mój statek ma ledwo ponad 7 Ly długość skoku przy obecnej konfiguracji więc nie reprezentują mojego zasięgu skoku.

Reprezentują gdzie dolecisz, uwzględniając Twój zasięg skoku. Jednego skoku, między dwoma systemami, który konieczny może być do dalszej podróży.
Kończą się w układzie, z którego jest więcej niż 7 Ly do najbliższego kolejnego.

Nie macie wrażenia, że większość graczy będzie się trzymała właśnie Sol'a? Nawet to lepiej. Nie będzie pustawo w jego obrębie.

Reprezentują gdzie dolecisz, uwzględniając Twój zasięg skoku. Jednego skoku, między dwoma systemami, który konieczny może być do dalszej podróży.
Kończą się w układzie, z którego jest więcej niż 7 Ly do najbliższego kolejnego.

I tak, i nie. Jeśli kończą się w obrębie bańki to masz rację, oznacza to, że z danego miejsca jest dalej niż zasięg statku, ale jeśli kończą się na skraju bańki to tylko dlatego, że poza bańką nie są wyznaczane trasy, a nie że jest tam wszędzie dalej niż zasięg.

Też właśnie powróciłem na "łono Matki Ziemi" :D
Miałem 82 LY ale aż się zdziwiłem jak szybko poszło chyba z 10 minut skakania (w tym jedno tankowanie tak na wszelki wypadek)
Trochę się zdziwiłem ale o tej porze nad Europą trwa noc a Amerykach jest dzień.
Wydawało mi się, że oprócz daty (dnia i miesiąca) ED też jest skorelowane godzinowo z realnym życiem :)

Przy tak małym zasięgu, możesz łatwo wbić się w miejsce, z którego można tylko zawrócić i być może nie uda ci się dolecieć do Sol. 9-10 byłoby znacznie łatwiejsze do wykonania.

Masz racje, zapędziłem się w jakąś dziurę, po 10 skokach. Na szczęście jakaś Cobra mnie rozwaliła i wróciłem z powrotem do LHS 3447.
Faktycznie 7 Ly to za mało , połączenia międzyzakładowe przy 10Ly zapewne zupełnie inaczej wyglądają.. szkoda że Eagla sprzedałem
Muszę się zastanowić co teraz zrobić..

- - - - - Additional Content Posted / Auto Merge - - - - -

To z tego wynika że ze skokiem 7Ly do Słońca nie dolecę bo w pewnym momencie jest taka konfiguracja że do jakiegokolwiek układu jest dalej niż 7 Ly i na tym linie się kończą - teraz rozumiem !

Back
Top Bottom