[PORADNIK] Tips & Tricks - nasze małe sekrety

rootsrat

Volunteer Moderator
Witajcie, Commanderzy!

Na pewno każdy z nas ma jakieś małe, sekretne sztuczki, których używa podczas gry. Zachęcam do podzielenia się nimi.

Co ode mnie:

• Latając Haulerem nie warto wdawać się w jakiekolwiek potyczki. Najlepiej uciekać za każdym raze. Mój sposób to zakup Chaff Launcher. W razie kłopotów odpalam Chaffy, wyłączam Flight Assits i duszę przycisk dopalacza. Przy wyłaczonym FA statek momentalnie rozpędzia się do maksymalnej prędkości i nie wytraca jej. W ten sposób Haulerem osiągam prędkość 300.
  • Sposób na dokowanie. Po wyjściu z SC przepustnica na max i lecimy w kierunku stacji, jednocześnie lokalizując położenie wejścia. Po zlokalizowaniu ustawiamy statek tak, żeby kierować się w przestrzeń tuż przed projektorami reklam (to w celu uniknięcia zderzenia z nimi). Następnie wyłączamy Flight Assist, dajemy Boost, co rozpędza nasz statek to max prędkości i ustawiamy przepustnicę na 0. Podczas swobodnego lotu powoli podnosimy nos statku tak, żeby ustawić się już przodem do wejścia. W międzyczasie, kiedy miniemy granicę 7 km, prosimy o pozwolenie na dokowanie. Gdy jesteśmy już prawie przed wejściem, włączamy Flight Assist i wysuwamy podwozie, co skutecznie hamuje nas do zerowej prędkości w jeden moment. I voila, jesteśmy ładnie ustawieni przodem do wejścia, pozostaje zadokować :)
  • Jeśli używacie Voice Attack, a chcecie nawiązać kontakt z innymi graczami w grze, ustawcie sobie makro na wpisanie pewnych standardowych powitań i pożegnań - ja mam np. "Greetings, Commander.", "How's the space treatin' ya?" i "See you in space, Commander". Zamiast za każdym razem pisać to wsystko, po prostu włączam komunikator tekstowy i używam komend głosowych :) Znacznie ułatwia to sprawę.

To są moje tips&tricks. Dopisujcie swoje małe hacki, które ułatwiają wam różne aspekty gry :)

Do zobaczenia w przestrzeni!

Witajcie, Commanderzy!

Na pewno każdy z nas ma jakieś małe, sekretne sztuczki, których używa podczas gry. Zachęcam do podzielenia się nimi.

Co ode mnie:

• Latając Haulerem nie warto wdawać się w jakiekolwiek potyczki. Najlepiej uciekać za każdym raze. Mój sposób to zakup Chaff Launcher. W razie kłopotów odpalam Chaffy, wyłączam Flight Assits i duszę przycisk dopalacza. Przy wyłaczonym FA statek momentalnie rozpędzia się do maksymalnej prędkości i nie wytraca jej. W ten sposób Haulerem osiągam prędkość 300.
  • Sposób na dokowanie. Po wyjściu z SC przepustnica na max i lecimy w kierunku stacji, jednocześnie lokalizując położenie wejścia. Po zlokalizowaniu ustawiamy statek tak, żeby kierować się w przestrzeń tuż przed projektorami reklam (to w celu uniknięcia zderzenia z nimi). Następnie wyłączamy Flight Assist, dajemy Boost, co rozpędza nasz statek to max prędkości i ustawiamy przepustnicę na 0. Podczas swobodnego lotu powoli podnosimy nos statku tak, żeby ustawić się już przodem do wejścia. W międzyczasie, kiedy miniemy granicę 7 km, prosimy o pozwolenie na dokowanie. Gdy jesteśmy już prawie przed wejściem, włączamy Flight Assist i wysuwamy podwozie, co skutecznie hamuje nas do zerowej prędkości w jeden moment. I voila, jesteśmy ładnie ustawieni przodem do wejścia, pozostaje zadokować :)
  • Jeśli używacie Voice Attack, a chcecie nawiązać kontakt z innymi graczami w grze, ustawcie sobie makro na wpisanie pewnych standardowych powitań i pożegnań - ja mam np. "Greetings, Commander.", "How's the space treatin' ya?" i "See you in space, Commander". Zamiast za każdym razem pisać to wsystko, po prostu włączam komunikator tekstowy i używam komend głosowych :) Znacznie ułatwia to sprawę.

To są moje tips&tricks. Dopisujcie swoje małe hacki, które ułatwiają wam różne aspekty gry :)

Do zobaczenia w przestrzeni!

A jak to makro ustawiłeś w VA?:S

Podejście do stacji typu Coriolis.

Najpierw określamy oś, wokół której wiruje stacja.Na obu końcach tej osi znajdują się ściany, a wejście do stacji znajduje się na ścianie, która porusza się w kierunku odwrotnym do wskazówek zegara.Mówimy tu oczywiście o perspektywie w sytuacji kiedy znajdujemy się przodem do tej ściany tak jakbyśmy podchodzili do dokowania.Brzmi to może trochę zawile, ale przy odrobinie wprawy wystarczy dosłownie rzut oka z 20km, żeby określić gdzie znajduje się wejście do Coriolisa.

PS.Nie wyobrażam sobie podejścia bez faoff.Nigdy tego nie mierzyłem, ale w połączeniu z właściwą oceną położenia docking bay myśle, że można zejść spokojnie poniżej minuty od wyjścia z SC do posadzenia na padzie.

rootsrat

Volunteer Moderator
A jak to makro ustawiłeś w VA?:S

1. Edit Profile (ikona głowy)
2. New Command
3. Zaznacz "When I say" i wpisz tam komendę, na którą ma reagować VA
4. Recorder
5. Zaznacz Windows Game (DirectX)
6. Wciśnij Start Recording i po prostu wpisz daną frazę na klawiaturze. Nie wciskaj Enter! Wciśnij Stop Recording.

Dlaczego bez entera? Czasami komunikacja w grze szwankuje, włącza się inny cel, i połowa tego, co napisałeś idzie do kogo innego... Po prostu w grze włączasz komunikator, rzucasz Hello Commander w mikrofon - i to się "samo" pisze, a zatwierdzasz ręcznie enterem. O wiele wygodniejsze niż klepanie z klawki. Ja mam ze 4 albo 5 takich standardowych fraz powitania i pożegnania pilotów w grze :)

rootsrat

Volunteer Moderator
  • Operując Haulerem i chcąc obejrzeć jakieś inne systemy od tych kilku startowch wystarczy sprzedać laser :) W walce i tak się nie przyda (kto walczy Haulerem... ten jest kamikadze!). Dzięki o 1 tonę mniejszej masie statku możemy teraz skoczyć do kilku nowych systemów (z pustą ładownią).

Chwilę zajęło mi zrozumienie, że wyłączenie FA nie jest domyślnie jako toggle. Fajna sprawa na szybki dolot do stacji po wyjściu z SC.

Imo bez FA statek powinien poruszać się ruchem jednostajnie przyspieszonym (brak hamującego czynnika w próżni), a mimo to nie przyspiesza nawet po użyciu dopalacza.

Chwilę zajęło mi zrozumienie, że wyłączenie FA nie jest domyślnie jako toggle. Fajna sprawa na szybki dolot do stacji po wyjściu z SC.

Imo bez FA statek powinien poruszać się ruchem jednostajnie przyspieszonym (brak hamującego czynnika w próżni), a mimo to nie przyspiesza nawet po użyciu dopalacza.

Jest ustawiony Hard limit na prędkość dla każdego statku, inaczej z czasem byś dobił do prędkości z SC :D

Dla hardcorowców
Możliwość wyskoczenia koło stacji w odległości mniejszej niż standardowe 20 km.

1. Podczas podruży w SC lokujemy (namierzamy na cel) stację docelową
2. W odległości poniżej 1000 km od stacji wyłączamy namierzanie stacji jednocześnie mając ja cały czas przed sobą
3. Redukujemy prędkość przepustnicy do 0 w SC minimalna prędkość to z jaką teraz będziemy lecieć to 30 km/s
4. I teraz najważniejsze gdy zasięg będzie blisko 0 wychodzimy z SC ( starać się nie celować dokładnie w sam środek bo możemy się rozsmarować o stacje (2 razy się już rozsmarowałem)
5. Po wyjściu z SC znajdujemy się baardzo blisko stacji nawet w odległości 2km od stacji (jak zapuźno wyskoczymy stacja może znajdować się za nami

Pozdrawiam
Bioklonik

rootsrat

Volunteer Moderator
Dla hardcorowców
Możliwość wyskoczenia koło stacji w odległości mniejszej niż standardowe 20 km.

1. Podczas podruży w SC lokujemy (namierzamy na cel) stację docelową
2. W odległości poniżej 1000 km od stacji wyłączamy namierzanie stacji jednocześnie mając ja cały czas przed sobą
3. Redukujemy prędkość przepustnicy do 0 w SC minimalna prędkość to z jaką teraz będziemy lecieć to 30 km/s
4. I teraz najważniejsze gdy zasięg będzie blisko 0 wychodzimy z SC ( starać się nie celować dokładnie w sam środek bo możemy się rozsmarować o stacje (2 razy się już rozsmarowałem)
5. Po wyjściu z SC znajdujemy się baardzo blisko stacji nawet w odległości 2km od stacji (jak zapuźno wyskoczymy stacja może znajdować się za nami

Pozdrawiam
Bioklonik

Mi się tak kiedyś udało, ale przypadkowo i nigdy nie zdołałem tego powtórzyć. Teraz widzę, że sekret tkwi w wyłączeniu namierzania.

Dzięki za to, użeteczny tip! :)

Wyłaczenie asyst jest przydatne nie tylko do trzymania prędkości boosta, ale do przyspieszania i zwalniania na wstecznym ciągu w ogóle. FAOFF pozwala nam przyspieszać do maksimum prawie natychmiastowo, co przydaje się bardzo w walce.

Inny trick dotyczy dokowania - dajemy pełen gaz bez asyst i ustawiamy ciąg na zero - cały czas lecimy z maksymalną prędkością, ale możemy ustawić statek bokiem do kierunku lotu, wygodniej w ten sposób tafić do wlotu i można szybko i zwinnie podejść ładnym łukiem, dodając nieco gazu, żeby zmienić wketor lotu.

Kolejny patent to miejsce wyjścia z SC - trzeba dolecieć od zewnętrznej strony orbity stacji starając się ustawić idealnie prostopadle do tej orbity i powinniśmy wypaść naprzeciwko wlotu do stacji. W poprzedniej becie działało za każdym razem, teraz zdarzają się wyjątki, ale to pewnie ze względu na większą ilość typów stacji.

rootsrat

Volunteer Moderator

Testowałem ostatnio Shadow Play i akurat udało mi się nagrać w miarę udane podejście :)

Dla zaczynajacych.

Eranin(Azeban City)->food(jak juz was stac to kupujcie tea lub coffee)->I-Bootis(Chango Dock)
I-Bootis(Chango Dock)->Crop Harvesters->Eranin(Azeban City)*

*- wchodzicie do Bulletin i wybieracie misje "Crop Harvesters urgently sought. Competitive prices". Akceptujecie i od razu oddajecie cargo. Znow bierzecie ta sama misje i znow oddajecie cargo. Robicie to tyle razy ile ton Crop Harvesters macie w ladowni. Szybki zarobek :)

Edit: Przed chwila zrobilem trick z misja z Azeban. 16xCrop Harvester(Latam Haulerem). 16x akceptowalem misje i ja "oddawalem". Przed zakupem 16xCrop Harvester mialem 35,071 kredytow. Po szesnastu "misjach" i ich oddaniu mam 48,923 kredyty :) czyli na pojedynczym itemie zarabiam prawie 1,000 :) (14,000 zarobku na szesnastu tonach).

Edit2: I pupa. Misja juz sie nie pojawia. Czyzby po prostu bylo takie zapotrzebowanie na crop harvesters na tej stacji? chyba ze 40 misji zrobilem...

Last edited:
Macie jakiś myk na ocenianie gdzie jest wejście w tych kulkowych stacjach typu beagle 2?

Staram się patrzeć na :
1 - niebieskie światełko w tunelu (...)
2 - oś rotacji stacji - na którymś końcu musi być pkt 1
3 - wystające elementy lub banery przed stacją

Fakt faktem nieraz zdarza mi się tego nie wyczaić i tracę czas na oddalenie się i rzut okiem znowu.

Macie jakiś myk na ocenianie gdzie jest wejście w tych kulkowych stacjach typu beagle 2?

Kiedyś narysowałem coś takiego, ale jakoś nigdy nie wrzuciłem.

Ustaw się tak (po prostu obróć się w lewo lub prawo), by dwie trójkątne ściany dotykały się ze sobą. Rotacja musi być dokładnie w pionie lub poziomie i przechodzić przez punkt styczny obu trójkątów.

Najczęściej wybieram jeden z 2 górnych wariantów, ogólnie jak ktoś zapamięta jeden z tych obrazków to będzie w stanie 'odszukać' wlot w ciągu 2 sekund, nawet jak rotacja jest diagonalna.

Oczywiście rys. dotyczą wyłącznie sytuacji, gdy wlot nie znajduje się na wprost nas ;)

INF4hkb.jpg

Back
Top Bottom