[PORADNIK] Voice Attack & Voice Packs - losowe wybieranie plików odpowiedzi audio

rootsrat

Volunteer Moderator
Voice Attack & Voice Packs

Voice Attack posiada dość zaawanowane możliwości tworzenia makr oraz całych sekwencji komend w zależności od warunków. W tym poradniku zademonstruję, jak ustawić program, żeby losowo wybierał jeden plik audio z wielu dostępnych do odtworzenia przy podaniu danej komendy. Jest to przydatne w przypadku, gdy posiadamy jakiś zestaw odpowiedzi komputera (dwa przykładowe: tu oraz tu) i chcemy żeby na nasze komendy odpowiadał losowo wybraną frazą.

Na przykład po podaniu komendy "Deploy Hardpoints" VA losowo wybiera odpowiedź komputera z dostępnych: Yes, Commander; Acquired; Yes, Captain; Weapons Out. Sprawia to wrażenie, że nasz komputer posiada pewną osobowość i jest sztuczną inteligencją. Bardzo ciekawy efekt, który wzbogaca grę.

Struktura polecenia:

I. Ustawienie zmiennej

II. Rozpoczęcie bloku warunku dla zmiennej o wartości 1
III. Przypisanie pliku audio do odegrania dla zmiennej o wartości 1
IV. Zamknięcie bloku warunku dla zmiennej
o wartości 1

V. Rozpoczęcie bloku warunku dla zmiennej o wartości 2
VI. Przypisanie pliku audio do odegrania dla zmiennej o wartości 2
VII. Zamknięcie bloku warunku dla zmiennej o wartości 2

itd. dla wszystkich wartości zmiennych.

Jak to działa?

W momencie gdy podajemy jakąś komendę do VA, niech to będzie "Deploy Hardpoints", komputer wykonuje tę komendę, a następnie losuje liczbę i w zależności od wylosowanej liczby odgrywa dany plik dźwiękowy z odpowiedzią komputera.

Wg schematu powyżej:

Ustawiamy zmienną a. Przypisujemy pliki audio dla kolejnych liczb, które będą losowane (wartości zmiennej). W przypadku wylosowania danej wartości, VA odtwarza dany plik audio.

Instrukcja krok po kroku:

I. Ustaw zmienną, która będzie później użyta w warunkach.

2us9bv5.jpg

1. [*=1]Wybierz opcję "Other"
    [*=1]Wybierz "Set a Condition Value (Advanced)" z listy akcji
    [*=1]Wpisz nazwę zmiennej (dowolny ciąg znaki alfanumerycznych)
    [*=1]Wybierz "Random Value" i w pole "From" wpisz 1, a w pole "To" liczbę plików głosowych, które mają być użyte (w tym przykładzie ustawiłem 13 możliwych odpowiedzi)

II. Rozpocznij blok warunku

2ltn141.jpg

1. [*=1]Wybierz opcję Other
    [*=1]Wybierz "Begin a Condition Block (Advanced)" z listy akcji
    [*=1]W pole "Condition Name" wpisz nazwę zmiennej, którą ustawiłeś w punkcie I. W z listy wybierz "Equals", a "Value" ustaw na 1 (to znaczy, że w przypadku wylosowania liczby 1 zostanie odegrany plik, który ustawimy w kolejnym kroku).

III. Odtwórz plik audio

33fattk.jpg

1. [*=1]Wybierz opcję Other i później "Play a Sound" z listy akcji.
    [*=1]Wybierz, który plik audio ma być odtworzony.

IV. Zakończ blok warunku.

14oc9ea.jpg

1. [*=1]Wybierz opcję Other i później "End a Condition Block (Advanced)"

IV. Rozpocznij kolejny blok warunku - wróć do punktu II. i tym razem w Value wpisz 2, po czym ustaw kolejny plik audio do odtworzenia i zakończ blok warunku. Ustaw tyle bloków warunków, ile chcesz. Im więcej, tym większa różnorodność odpowiedzi komputera na daną komendę.

A tak to wygląda po ustawieniu:

302qvbd.jpg

Nie zapomnijcie na samym początku dodać komendy, którą ma wykonać VA (w tym przypadku naciśnięcie spacji w celu wysunięcia broni).

ProTip: W oknie Edycji VA można kopiować i wklejać dane akcje - znacznie przyspiesza to pracę :)

Last edited:
Swietna sprawa. Czy mozna go ustawic tak by wpisywal mowiony przez ciebie txt w oknie konwersacji i czy moze to byc polski txt czy tylko angielski ?

To działa troche tak, że program rozpoznaje komendę, której go wcześniej nauczyłeś, po angielsku, więc można by ustawić coś takiego, że jak powiesz "give me your money" to pisze w oknie chatu "dawaj kase", ale to na pewno nie to czego oczekujesz :)

rootsrat

Volunteer Moderator
Ja mam w ten sposób ustawione kilka defaultowych powitań i pożegnań po angielsku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wpisać po polsku. Jedyne ograniczenie, to jak pisze Baton - VA przyjmuje komendy tylko po angielsku.

Na TEJ stronie można zakupić za pięć funtów pakiet około 1400 dźwięków specjalnie nagranych pod ED, które można wplatać do VA. Efekt wygląda tak:

[video=youtube;VlU8abkdJU0]https://www.youtube.com/watch?v=VlU8abkdJU0[/video]

Wymiękam jak gościu mówi "thank you" a pecet mu na to: "you're wellcome"

Last edited:
Mam problem z voice attack. Podczas startu podaje informacje że " speech engine is unavaialbe" i program się zamyka. Sprzawdzałem rozpoznawanie mowy w win i mam tylko opcje text to speech. NIe ma opcji rozpoznawiania mowy .Mam windows 7 home premium 64 bit. Zastanawiam się czy ta opcja nie wymaga wyższej wersji windy. (tj Ulitimate)

Rozpoznawanie mowy działa tylko w wersji ENG Windows. Z tego co pamiętam to chyba właśnie wersja Ultimate pozwalała na zmianę języka.

Rozpoznawanie mowy działa tylko w wersji ENG Windows. Z tego co pamiętam to chyba właśnie wersja Ultimate pozwalała na zmianę języka.
To by się zgadzało bo przy zmianie jezyka nic nie zmienia. Tj brak opcji nadal. No nic to tyle jesli chodzi o voice attack.

Windows Speech Recognition działa tylko z angielskim pakietem językowym. Program Vistalizator pomaga w tym problemie, umożliwia instalację dodatkowego dowolnego pakietu językowego na każdej wersji Windowsa 7. pakiety są gotowe do pobrania na stronie wystarczy tylko pobrać Vistalizator, pakiet językowy odpowiedni dla waszego OS-a i podążać za Tutorialem.

Last edited:
Dla mnie to jedynie przydatne dla osób robiących streamy jako rozrywka dla publiki. Jakbym miał z tym latać to bym chyba oszalał, wszystko zrobię szybciej ręcznie. Jedynie może użył bym tego do "przepisywania tekstu" do komunikacji z graczami.

VA jest w stanie dosłownie przepisać to co mówię czy trzeba robić przypisania komend na sztywno?

Nie, cała idea tego programu, to kontrola komputera/programu przy pomocy głosu. Zerknij na programy do makr, typu AutoHotKey czy Texter.

Wielkie dzięki za radę - problem jest żona i dzieciaki i między innymi dlatego nie używam teamspeaka. bardzo dobry poradnik. przy okazji podoba mi się fakt że VA jest bardzo dobrze wyceniony.

rootsrat

Volunteer Moderator
Dla mnie to jedynie przydatne dla osób robiących streamy jako rozrywka dla publiki. Jakbym miał z tym latać to bym chyba oszalał, wszystko zrobię szybciej ręcznie. Jedynie może użył bym tego do "przepisywania tekstu" do komunikacji z graczami.

VA jest w stanie dosłownie przepisać to co mówię czy trzeba robić przypisania komend na sztywno?

VA tylko aktywuje sztywne makra przez użycie komend głosowych. To nie jest program speech-to-text niestety. Z tego co czytałem, to najlepszym programem s2t jest Dragon bodajże, ale jest koszmarnie drogi, kosztuje chyba circa $80. Sam chętnie ogarnąłbym jakiś darmowy/tani s2t ale nie wgłębiałem się jeszcze w temat.

Back
Top Bottom