[Uniwersum Elite] Statki: Cobra Mk III

rootsrat

Volunteer Moderator
COBRA MK III
800px-CobraMkIII16x9.jpg

OPIS

Cobra Mk III weszła do użytku w 3100 r., pierwotnie produkowana przez stocznię Cowell & MgRath mieszczącą się w systemie Lave. Od czasu przejęcia Cowell & MgRath przez Faulcon de Lacey, Cobra jest sygnowana właśnie tym producentem.

Cobra Mk III jest większą i populraniejeszą wersją Cobry Mk I. Do jej ekwipunku wliczają się Eneretyczne Osłony Odbijające Ziemana, punkty montażowe na 4 lasery pulsacyjne Ingrama, system rakiet naprowadzających Seek & Kill Lance’a i Fermana i silniki „lekkoszybkie” silniki klasy Kruger produkcji Irrikan ThruSpace.

Cobra jest ulubionym statkiem handlarzy-samotników, którzy chcą jednostki łączącej świetne możliwości bojowe z dużą ładownią.

SPECYFIKACJA

Wersja podstawowa:
ProducentFaulcon DeLacy
Cena379,718 CR
Prędkość maks.280 m/s
Prędkość dopalacza400 m/s
Zwrotność6
Osłony80
Pancerz120
Masa kadłuba180 T
Pojemność ładowni18 T
Pojemność baku16 T
Zasięg bez cargo10.49 LY
Punkty montażowe2x Utility Mounts
2x Small Hardpoints
2x Medium Hardpoints
Moduły wewnętrzne3x Size 2 Compartments
3x Size 4 Compartments

Last edited:
Opis w świetle specyfikacji z Elite: Dangerous już trochę nieaktualny. Ja bym jednak pozostał przy tłumaczeniu Shields jako Osłony. Tarcze trochę trącą średniowieczem :)

rootsrat

Volunteer Moderator
Dzięki, zmieniłem te "tarcze" - brakowało mi właśnie słowa :)

Co do opisu - to jest tłumaczenie z ED Wiki.

Proponowałbym w miarę aktualizować te informacje, wiki niestety nie zawiera najbardziej aktualnych.

rootsrat

Volunteer Moderator
Proponowałbym w miarę aktualizować te informacje, wiki niestety nie zawiera najbardziej aktualnych.

Ciekaw jestem czy te załozenia wogóle się utrzymają i czy po wyjściu ostatecznej wersji nie ulegną zmianie.

Po wyjściu Elite 1.0 zamierzam aktualizować wpisy z serii [Uniwersum Elite]. Do tego czasu myślę, że nie ma sensu, bo pewnie wiele rzeczy będzie sie zmieniać.

Jeśli ci się uda to przydałoby się wzbogacić opis o zasięg, gdyż to bardzo przydatna informacja.

Na chwilę obecną mogę tylko powiedzieć, że zasięg większy od Haulera.
Co ciekawe w menu navigacji pojawiają się gwiazdy niby w zasiegu ale w miejscu, gdzie powinna być podana odległość skoku w LY jest info Insuff. Fuel wynika z tego, że gwiazda teorytycznie jest w zasięgu ale przy innej konfiguracju(?), być może po wymianie silnika/zbiornika z paliwem :)

mysle ze mozliwosc dlubania w statkach powinni podlaczyc jak najszybciej bo to jednak kluczowa sprawa, wymiana silnikow w starym frontierze robila z sidewindera mistrza zasiegu, pozatym przydalaby sie jakas banieczka obrazujaca zasieg :)

to tak przy okazji, sory za prawie offtop

mysle ze mozliwosc dlubania w statkach powinni podlaczyc jak najszybciej bo to jednak kluczowa sprawa, wymiana silnikow w starym frontierze robila z sidewindera mistrza zasiegu, pozatym przydalaby sie jakas banieczka obrazujaca zasieg :)

To prawda, dobry bałagan się porobi, te mniejsze statki staną się użyteczne.

hmm, na najlepszym napędzie to ma ok 25 Ly, nie pamiętam dokładnie ile, ale to tż zależy od tego co ma na sobie.

Czy ktoś potrafi porównać zwrotność Vipera i Cobry? Z tabelek wynika, że mają taką samą. Ja Cobrą jeszcze nie latałem, natomiast mam wrażenie, że NPC'e w Cobrach są dość wyraźnie mniej zwrotne niż Viper. Przesiadłbym się na Cobrę, ale boję się, że jak będę walczył z jakimś Eagle czy Viperem, to pod względem zwrotności będę do tyłu mocno.

rootsrat

Volunteer Moderator
hmm, na najlepszym napędzie to ma ok 25 Ly, nie pamiętam dokładnie ile, ale to tż zależy od tego co ma na sobie.

Dzięki. Usunąłem info o upgradzie, jako że wtedy maks. zasięg jest mocno zależny od pozostałych modułów.

Back
Top Bottom