[Uniwersum Elite] Statki: Lakon Type 6

rootsrat

Volunteer Moderator
LAKON TYPE 6
640px-Type6.jpg

OPIS

Lakon Typ 6 to mniejszy brat Lakona Type 9. Tak samo, jak większy model 9, szóstka jest dużym transportowcem i służy głównie do handlu i przewozu towarów.

VIDEO

Lakon Type 6 - kokpit

Lakon Type 6 - wstępne wyposażenie

Dzięki za video, Cmdr Dako!

SPECYFIKACJA

Wersja podstawowa
ProducentLakon
Cena1,045,945 CR
Prędkość maks.220 m/s
Prędkość dopalacza350 m/s
Zwrotność3
Osłony90
Pancerz90
Masa kadłuba155 T
Pojemność ładowni50 T
Pojemność baku16 T
Punkty montażowe3x Utility Mounts
2x Small Hardpoints
Moduły wewnętrzne2x Size 2 Compartments
1x Size 3 Compartment
2x Size 4 Compartments
2x Size 5 Compartments

Źródło: Elite Dangerous Wikia, Cmdr Dako, Mike Snos, informacje z gry

Last edited:
W moim zamyśle seria [Uniwersum] miała być w formie wpisów enyklopedczynych raczej niż subiektywnych recenzji. No offence ziom.

Spoko :)
Nie ma problemu.
To może Sloma jako moderator proszę edytuj tytuł mojego tematu na np.
" Mój Lakon Type 6 " czy coś w ten deseń.
A Encyklopedię statków zrobi się jak już będzie więcej danych i więcej osób będzie korzystało?
Imho tak będzie najkorzystniej ... ;)

Ps.
Poszło PW do moderatora ...

Last edited:

rootsrat

Volunteer Moderator
W moim zamyśle seria [Uniwersum] miała być w formie wpisów enyklopedczynych raczej niż subiektywnych recenzji. No offence ziom.

Spoko :)
Nie ma problemu.
To może Sloma jako moderator proszę edytuj tytuł mojego tematu na np.
" Mój Lakon Type 6 " czy coś w ten deseń.
A Encyklopedię statków zrobi się jak już będzie więcej danych i więcej osób będzie korzystało?
Imho tak będzie najkorzystniej ... ;)

Ps.
Poszło PW do moderatora ...

Luzik, dzięki za zrozumienie.

Tak, właśnie takie wpisy jak statki czy info o systemach na razie wstrzymuję, bo pewnie dane będą się jeszcze zmieniać.

Pracuję teraz nad tłumaczeniem Kronik Drogi Mlecznej, jestem jakoś w połowie. Ponad 30 stron w Wordzie, będzie co czytać :)

Piękny ship! Co prawda przed wyjściem do pracy zdążyłem zrobić 3-4 kursy ale już go lubię :)
Z nie pełną ładownią (mniej niż pół) sięga na ponad 8LY.
Dość żwawo reaguje na stery, myślałem że będzie cięższy.
Duża kabina zapewnia bardzo dobrą widoczność, również w dół, świetnie się tym siada na landing padzie. Nie wielkie zużycie paliwa. Tylko dwa hardpointy.
Zauważyłem, że po powrocie z hangaru na powierzchnie jest bardzo hałaśliwy, nie wiem czy tylko ja tak mam czy to bug w grze, czy tak ma być. Po wzniesieniu się na kilkadziesiąt metrów nad padem hałas znika.

Generalnie pierwsze wrażenie bardzo pozytywne - teraz można zacząć zarabiać kasę ;)

rootsrat

Volunteer Moderator
Dzięki Słoma za przerobienie tego wątku.

Uaktualniony OP gotowy. Dako, dzięki za wkład, za swoją recenzję i za video!

Szkoda że tak mało informacji jest na wiki, ale będę uzupełniał dane w miarę jak będą się pojawiać.

"Szybkość wg moich obserwacji
- standardowa 155
- z przekierowaniem max mocy na silniki 220
- z dopalaczem 320"

To są ważne informacje, brakuje tego w opisach niestety:eek:
+ info o grzaniu się maszyn przy dopalaniu

p.s.

LAKON 9 otwiera oczy na te sprawy;)

Póki co to mój ulubiony statek. Bardzo wdzięczny, ma niezłą ładownię, najlepszy zasięg i jest dość szybki. Mógłby mieć jeszcze jedno działko klasy 4 i byłby mistrz, 2x2c to trochę za mało.

Jak już polatam anacondą to z miłą chęcią wrócę do Lakona 6.

Last edited:
Zawsze podawaj gdzie takie statki mozna kupowac

Niby ok, ale chyba nie wyobrażasz sobie tego kiedy do dyspozycji będzie 400.000.000.000 systemów? Zwłaszcza gdy, miejsca gdzie będzie można kupić dany statek będą się zmieniać co jakiś czas.

A tak wracając do tematu, Lakon to bardzo fajny statek, żadnych rewelacji jeśli chodzi o wygląd od środka, ale posiada bardzo fajną przestronną kabinę. W obecnej wersji chyba jest jakiś błąd bo w hangarach kiedy startujemy nim (opuszczając menu wyposażenia statku) jest straszny hałas, który towarzyszy nam do momentu poderwania statku. Statek posiada najlepszy zasięg w grze, ale to się zmieni wkrótce troszeczkę. Trochę o tym poniżej. Drugim atutem jest spora ładownia, która daje nam zarobek rzędu 150K+ przy odpowiednim towarze i trasie. Osobiście podoba mi się jego wygląd z zewnątrz, taki "mięśniak". Zanim się do niego nie przesiadłem myślałem, że to będzie taki "cielaczek" tak jak Lakon 9 to "krowa", ale statek jest w miarę manewrowy. Do minusów zaliczyć można grzanie się maszyny już nawet po pierwszym skoku, jednak próg tolerancji temperatury dochodzący blisko do 200% nie pozwala się tym zbytnio przejmować.

Zaś co do zasięgu. Sandro chyba napisał (postaram się znaleźć post i go tutaj dodać), że ich zamiarem teraz będzie danie większych zasięgów dla mniejszych statkom, tak aby mogły jednorazowo skoczyć daleko, ale tylko jednorazowo. Ma to na celu uczynienie z nich takich jednostek szybkiego przechwytywania. Natomiast większe statki dostaną trochę mniejszy zasięg, jednak ich zbiorniki będą na tyle duże, że będą mogły skakać kilka razy zanim będą musiały zatankować. Spodziewam się więc, zmniejszenia zasięgu skoku Lakona 6.

Last edited:
Niby ok, ale chyba nie wyobrażasz sobie tego kiedy do dyspozycji będzie 400.000.000.000 systemów? Zwłaszcza gdy, miejsca gdzie będzie można kupić dany statek będą się zmieniać co jakiś czas.

Dokładnie jak pisze Sloma. Do tego dojdzie jeszcze czynnik "ceny". Na różnych stacjach będą różne ceny, do tego ceny te będą zmienne.

Back
Top Bottom