Jak dla mnie to takie zaprezentowanie swoich przemyśleń trąci fanatyzmem, który dało się juz zaobserwować w innych topikach.... Takie dziecinne wręcz zdania w stylu "uważaj wiec, bo otworzę ogień bez ostrzeżenia" to lekka żenada nie sądzicie ? I dlaczego, bo ktoś inny nie jest fanatycznie związany z imperium ? Tego typu zachowania powinny byc wycinane natychmiast albowiem każdy powinien wiedzieć kiedy żart wygląda jeszcze na żart, a kiedy zaczyna się od niego oddalać w złym kierunku.
Ja wiem, że nikt nie jest doskonały, ale wracając do tematu - (tak na marginesie był on poruszany mnóstwo razy tutaj) zakładanie nowego topika dla swoich przemyśleń tylko dlatego, że ktoś tam naruszył Twoje wirtualne ego też jest swego rodzaju ignorancją, zwłaszcza, że Twoje poglądy mogą być krzywdzące dla innych. Z tego co mi wiadomo, to bardzo dużo ludzi (w tym i ja) kupiło tą grę z myślą o trybie solo, ale oczywiście nie w takiej postaci, jaką mamy aktualnie. Ludzie Ci zostali mówiąc krótko zwyczajnie oszukani, gdyż jak większość wie, taki tryb był obiecany. Nie chcę tu do tej sprawy wracać, niestety wszystko jest powiązane i kiedy pod pretekstem aktualizacji tego, co dzieje się w trybie open, zmuszono ludzi do inicjowania połączenia z serwerem aby zagrac w solo, nagle okazuje się jak bardzo wielki był to błąd. Błąd oczywiscie nie komercyjny, bo tu jakby nawet rozumiem takie zagranie ze strony FD. Ale w końcu pojawiły sie community goals i tu zaczęła się jazda z przełączaniem pomiędzy trybami solo/open. Pojawiło się również mnóstwo psycholi, którzy z różnych powodów zaczęli gnębić niczemu nie winnych, chcących sobie spokojnie polatać graczy. Nie chcę tu dokonywać oceny takich zachowań, ale już sam fakt mordowania graczy na terenach federacji (czym się niektórzy zdążyli pochwalić) świadczyć może o skrzywieniu. Dlatego proszę tutaj nie opowiadać o "logicznych argumentach", których inni nie rozumieją. Ja pomimo, że grę kupiłem z myślą o lataniu wyłącznie w solo, zdążyłem się już przyzwyczaić do latania właściwie wyłącznie w trybie open. Nie mniej jednak są sytuacje, takie jak choćby półgodzinna kolejka w oczekiwaniu na zwolnienie jedynego dostępnego docku, kiedy nie mamy akurat tyle czasu...Wymuszają one przełączenie sie w tryb solo i całe szczęscie.
Zgodzić się natomiast trzeba, że nasze dokonania w trybie solo nie powinny się przekładać na to, co dzieje się w open, jednak mając na uwadze przykładową sytuację, którą podałem chwilę wcześniej, rozdzielenie tych trybów tak zupełnie, może się jednak okazać problematyczne. I tu popieram w pełni opinię, że system kar jaki mamy w ED obecnie sprzyja psychopatom, którzy w dodatku jeszcze potem publicznie domagają się zlikwidowania trybu solo, by mogli bez przeszkód i prawie całkiem bezkarnie czynić co im się podoba. Więc tutaj upatruję rolę FD w poprawieniu istniejącej sytuacji i kiedy to zostanie naprawione, jest bardzo prawdopodobne, że takie tematy przestaną być problemem.
System kar nie jest aż taki zły - dziś spróbowałem po raz pierwszy piractwa ( nie licze prób na noobach ). Nie zabiłem nikogo, miałem prawie pełne cargo... I zostałem zaatakowany przez ferdelanca. Ledwie uciekłem.
Nie chce bezkarności, jeśli zabijam na terenie federacji to sam proszę się o to by jakiś bountyhunter spróbował mnie dorwać.
Co do tekstów typu "otworze ogień bez zastanowienia" to cóż - Jeśli byłabyto akcja czyszczenia systemów z federalnych... Jasne. Ale nie atakuje każdego, głownie dla tego, że nie mam jak sprawdzić czy mówi prawdę. Chcę uniknąć sytuacji typu "federalny mówi, że jest imperialnym bo widzi, że jestem w imperial clipperze i mogę go zabić".
Gra sama powinna karać graczy za działalność kryminalną, a nie zmuszać ludzi do siedzenia w solo.
Nie chodzi tutaj o "wirtualne ego", a o przyjemność z rozgrywki.
Last edited: