Elite Dangerous - luźna dyskusja.

I ten brak logiki właśnie mi tu psuje wszystko.

Jak to możliwe, że siły porządkowe Federacji nie reagują na to, że statek Mahona zaatakował Commandera w przestrzeni Federacji? Do kogo tak naprawdę należy ten system, politycznie. Do Federacji czy do Mahona? Jakim prawem kieruje się Mahon? Czy to jest prawo ponad prawem? To zupełnie nie ma sensu :/

Dzięki za zwrócenie uwagi na ten aspekt PP, bo zupełnie mi on umknął wcześniej... Masakra jakaś.
Myślę że potencjał to ma ale dużojest tutaj dziur. Na przykład dlaczego stacja federacji ostrzelała mnie za zbrodnie na Aliantach. Rozumiem ten podział na PP i frakcję. Jednak są one połączone inaczej nie zaatakowałby mnie statek aliantów należący do Mahonia .

Dziabnę im dzisiaj bileta i zobaczę co odpiszą. PP jest we wczesnym stanie I błędy na pewno się zdażą.no chyba że to nie jest błąd. ...

Last edited:

rootsrat

Volunteer Moderator
Myślę że potencjał to ma ale dużojest tutaj dziur. Na przykład dlaczego stacja federacji ostrzelała mnie za zbrodnie na Aliantach. Rozumiem ten podział na PP i frakcję. Jednak są one połączone inaczej nie zaatakowałby mnie statek aliantów należący do Mahonia .

Dziabnę im dzisiaj bileta i zobaczę co odpiszą. PP jest we wczesnym stanie I błędy na pewno się zdażą.no chyba że to nie jest błąd. ...

Stacja ostrzelała Cię, bo Ty z kolei ostrzelałeś statek, który wg. Federacji był Clean - i za to dostałeś status Wanted w Federacji. Problemem jest to, że tamten statek nie dostał statusu Wanted za atak na Ciebie, a spowodowane to było właśnie tym, że należysz do wrogiej Potęgi. Czyli - wpływy Mahona w tym systemie powodują, że jego statki stoją ponad prawem Fedracyjnym, innymi słowy Federacja przymyka oko na łamanie prawa przez statki Mahona, natomiast statki należące do innych Potęg (lub nienależące w ogóle) traktuje standardowo, tak jak zawsze było.

Zagmatwane to wszystko, ale może i ma jednak jakiś sens... :D

Last edited:
Tak jakby zakręcone...
A ten statek Juz Nie jest wanted bo tak jakby krąży jako wrak wokół gwiazdy.
Z drugiej strony trochę logiki mi tu też brakuje czemu eagle ładuje się na Anacondę . To było trochę w stylu prawo ponad jaką kolwiek logikę

Przez najbliższe 46 godzin ED na Steam z 25% rabatem czyli 37,5 EU (tak wiem, że takie info na naszym forum to jak sprzedawanie piasku na pustyni lub lodu Eskimosom :D ale może komuś się przyda ...)

Last edited:
Ostatnio wziąłem mojego clippera z dawnego home-systemu, chcąc go zabrać do nowego. Spojrzałem na mapę i z ciekawości sprawdziłem gdzie jest handlowy community goal... Bingo! Całkiem po drodze....
To poleciałem, i co się okazało? Latałem tam przez pół godziny, przez które przetransportowano 10 000 ton metalu... I widziałem tylko jednego bountyhuntera w FDLu, który bez przerwy wykonywał manewry chcąc mnie wyciągnąć... Niestety mimo pół godzinnego latania nie udało mu sie nawet odpalić interdictora.

Czy handel w open jest martwy? Wygląda na to, że wszyscy grinderzy ruszyli do solo by tam bezpiecznie siedzieć... Słodnie farmiące misie.
Do tego ograniczenie do 20 cargo w instancji...

Piraci: To nie ma sensu, najpierw musimy wyciągnąć handlarza, czasami go zabić bo ucieka... A jak już wyrzuci cargo to musimy je cały dzień zbierać!
FD: Dodamy drony, które będą to robił za was! Do tego powstanie specjalna piracka frakcja, która pozwoli ci na bezkarność , ale tylko wobec pojazdów które nie możesz atakować i specjalną broń do niszczenia osłon!
Piraci: Super! Lecę polować!
FD: Ach, zapomniałbym... Zmniejszyliśmy ilość kanistrów w instancji do 20 do tego wszyscy traderzy uciekli do solo.
Pira... Mordercy: I tak idę polować.
I weź tu bądź piratem... arr!

Last edited:
@AveMe, serio teraz w instancji może być maksymalnie 20 kontenerów? Jakoś nie mam ochoty dalej grać żeby sprawdzić, ale jeżeli naprawdę tak jest, to po co te dronki?:eek: Sam byłem wstanie zebrać około 30 kontenerów zanim "pufneły"

Last edited:
Tak, jest ten limit, chodziło o to, że ludzie wyrzucali setki kontenerów celowo i zabijali innym graczom fps-y, więc Frontier wprowadził ograniczenie, trochę nieprzemyślanie chyba. Wczoraj Brooks pisał, że będą się starali to rozgraniczyć i limit 20 będzie tylko w okolicach stacji, ale nie podał daty kiedy.

rootsrat

Volunteer Moderator
Tak, ta zmiana zdecydowanie in minus. Sam limit jest dyskusyjny... 20 kontenerów to optymalna liczba, żeby nikomu nie zabić FPS? Może zamiast tego obniżyć trochę jakość wykonania tych obiektów? Mało kto na nie patrzy z bliska tak czy siak, bo za szybko znikaja, żeby je podziwiać... Bardzo doceniam dbałość o szczegóły, ale w tym konkretnym przypadku może lekko przesadzili?

czy beta backerzy dostali co mieli dostać za bycie beta backerem? napisali że dostaniemy jakąś rakietę za darmo ale ponad 6 miesięcy minęło i jakoś cicho

Czy handel w open jest martwy? Wygląda na to, że wszyscy grinderzy ruszyli do solo by tam bezpiecznie siedzieć... Słodnie farmiące misie.

No ja aktualnie handluję w open, ale może dlatego, że jeszcze NIGDY nie zaatakował mnie żaden gracz. Aktualnie latam clipperem na obrzeżach federacji. Obserwując traffic report widzę, że 80% graczy jest chyba w solo... Nie wiem jak wy, ale patrząc po grze i forum widzę powolne wykruszanie sie ludzi... ciekaw jestem co bedzie za rok...

No ja aktualnie handluję w open, ale może dlatego, że jeszcze NIGDY nie zaatakował mnie żaden gracz. Aktualnie latam clipperem na obrzeżach federacji. Obserwując traffic report widzę, że 80% graczy jest chyba w solo... Nie wiem jak wy, ale patrząc po grze i forum widzę powolne wykruszanie sie ludzi... ciekaw jestem co bedzie za rok...
Mnie tylko raz gracz zaatakował, czy raczej staranował przy stacji moje T6 swoim pythonem. Potem dałem mu się wyciągnąć i zabić tylko po to by spisać nick... Po 5 minutach "zniknął" ;), ale z drugiej strony zabiłem dziesiątki traderów, większość dla tego, że nie wyrzucili cargo. Dziś ze znajomym graliśmy w private group bo męczyło nas ciągłe zabijanie pewnego gracza ( filmik z mojej pierwszej walki jest w tym temacie: https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=159320 ). Zawsze przylatywał, atakował i ginął... A pieniądze szybciej lecą jak nie musisz sie z takim użerać.

I właśnie to jest klucz - pieniądze szybciej lecą jak nie musisz się użerać - po co okazjonalnie natrafić na gracza, oddać cargo a potem wrócić się odegrać? lepiej w ogóle tego uniknąć!
Niestety twórcy kompletnie olali ten temat, wszystko wrzucają do wielkiego tematu z gównoburzą ( a nawet do dwóch bo cała się w jednym nie zmieściła... A nowy coraz bardziej zbliża się wielkością do starego ) i niech się dzieje co chce.
Ale to temat na... inny temat!( takowy istnieje, a nie chce offtopu). Może za rok jak open zacznie przypominać wszechświat za bilion lat ( zostaną tylko czarne dziury... ) to twórcy się opamiętają.

Last edited:
czy beta backerzy dostali co mieli dostać za bycie beta backerem? napisali że dostaniemy jakąś rakietę za darmo ale ponad 6 miesięcy minęło i jakoś cicho

Nie mówię o Freagle ale o "cudach" które Braben naobiecywał w tym liście
http://us2.campaign-archive2.com/?u=dcbf6b86b4b0c7d1c21b73b1e&id=cea4f4cd56
konkretnie:
free access to one of the 5 new ships when it’s released!

Otrzymałem wszystko co Frontier obiecał na Kickstarterze.

A co do tego co wspominasz to tych statków jeszcze nie ma w grze.... to dopiero w przyszłości będzie.

Nie jest martwy. Ja od początku testów i samej gry latam, i handluje w open i widzę też innych handlarzy w open. Natomiast faktem jest, że po wyjściu PP więcej graczy poszło do trybu solo i group. Jest to pewnie wynikiem zmian jakie przyszły wraz z PP i teraz w tych trybach jest bezpieczniej. Co do Open Playa to więcej graczy spotykam w systemach granicznych ( pomiędzy dwiema organizacjami ) i systemy nazwijmy to "prowincjonalne" są teraz rzadziej uczęszczane przez graczy i jest tam bardziej spokojnie.....co dla handlarza takiego jak ja jest na plus :) .

Last edited:
Back
Top Bottom