Elite Dangerous - luźna dyskusja.

Ja właśnie dowożę ostatnie 200 ton, a potem rozważę czy by mi się chciało :) Częściowo postanowiłem czekać z eksploracją do czasu jak będę mógł na tym i owym wylądować, ale ciekawy CG może mnie skłonić do zmiany zdania :)

http://www.edshipyard.com/#/L=706,mpa0Wg0Wg0Wg,2-4s8S9Y8S5KD88I,53m0PK0PK0AA5GQ0Nm0Nm0MC7Re2jw2UI
Da się nawet do 40Ly dociągnąć, ale wolałem mieć mocniejsze shieldy. Głownie dla tego, że średnio potrafię ją lądować. I tak były przez cały lot wyłączone coby ciepła nie generowały.

Jak patrzę na tą konfigurację to mam bardzo mieszane uczucia, ale może to wynikać z mojego małego doświadczenia w tej grze. Większość podzespołów na D - czyli grzeje się toto makabrycznie. Zero działek, czyli jakiś npc może nam zrobić krzywdę gdy wracamy z wyprawy ze skanami tysiąców planet (dla mnie za duże ryzyko).
W swoim ASPie mam praktycznie wszystkie istotne części na A, prócz sensorów i Lifesuporta, a skok mam raptem o 3LY krótszy i ... 200 mln w kieszeni.
http://www.edshipyard.com/#/L=70g,mpa4yH4yH,2-7_7_7_6u6Q8S8I,52M7TC5DI0KU0KU2jw2UI
I jak dotąd tylko raz potrzebowałem użyć modułów naprawczych jak nieopatrznie zrobiłem awaryjne wyjście z supercruise. Teraz nie robię i awarie mi się nie przytrafiają. Powiem szczerze że nie wiem co o tej Anakondzie myśleć. Z jednej strony nęci posiadanie dużego statku, a z drugiej mam wrażenie ze nie warta skórka za wyprawkę. Ale chętnie wysłucham opinii bardziej doświadczonych graczy.

Last edited:
Jak patrzę na tą konfigurację to mam bardzo mieszane uczucia, ale może to wynikać z mojego małego doświadczenia w tej grze. Większość podzespołów na D - czyli grzeje się toto makabrycznie. Zero działek, czyli jakiś npc może nam zrobić krzywdę gdy wracamy z wyprawy ze skanami tysiąców planet (dla mnie za duże ryzyko).
W swoim ASPie mam praktycznie wszystkie istotne części na A, prócz sensorów i Lifesuporta, a skok mam raptem o 3LY krótszy i ... 200 mln w kieszeni.
http://www.edshipyard.com/#/L=70g,mpa4yH4yH,2-7_7_7_6u6Q8S8I,52M7TC5DI0KU0KU2jw2UI
I jak dotąd tylko raz potrzebowałem użyć modułów naprawczych jak nieopatrznie zrobiłem awaryjne wyjście z supercruise. Teraz nie robię i awarie mi się nie przytrafiają. Powiem szczerze że nie wiem co o tej Anakondzie myśleć. Z jednej strony nęci posiadanie dużego statku, a z drugiej mam wrażenie ze nie warta skórka za wyprawkę. Ale chętnie wysłucham opinii bardziej doświadczonych graczy.

Moduły na D tylko zmniejszają nagrzanie ( emitują mniej ciepła ), powerplant ma rating A więc nawet gdybym wsadził 7A to by temperatura nie spadła. Większość rzeczy ( włącznie z shield generatorem i power distributorem oraz wszystkimi modułami naprawczymi ) mam wyłączone podczas lotu co daje mi kilka dodatkowych %. Generalnie osiąga to tak niską temperaturę, że znajomy nie mógł mnie namierzyć do czasu aż podleciał bardzo blisko. Moduły naprawcze naprawdę się przydają - najostrzejszy close binary na jaki natrafiłem zbił niektóre moje moduły do 60%. A są takie, które mogą zabić nawet anakondę w normalnej przestrzeni. Najgorszy znaleziony to minumum 4 heat sinki nim uda ci się skoczyć do innego systemu, gdyż jeśli źle trafisz to nie zdołasz uciec dzięki supercruise, dostaniesz po napędzie i bedzie cie co kilka sekund wyrzucać. Także moduły naprawcze to najważniejsza rzecz w exploracji.
Co do samych NPC... Podczas skoków przez buble nie ma szans by cie złapali, a przy stacji końcowej czekała na mnie eskorta. Do tego znając NPC to nawet anaconda nie rozwaliłaby tych osłon - Są i tak lepsze od osłon wymaksowanego ASP.
Te kilka LY skoku sporo daje, bywało, że nie dostałbym się do jakiegoś miejsca gdyby nie to. A i tak z normalnych gwiazd jest niski zysk - większy skok pozwoli ci szybciej dolecieć do neutron fielda ;)
Poza tym twój skok nie jest o 3Ly krótszy a o 7. Z normalnym bakiem anacondy o 9.

Last edited:
Powiem szczerze że nie wiem co o tej Anakondzie myśleć. Z jednej strony nęci posiadanie dużego statku, a z drugiej mam wrażenie ze nie warta skórka za wyprawkę. Ale chętnie wysłucham opinii bardziej doświadczonych graczy.
Mam o niej takie same zdanie może jak przyszłości pojawi się Federal Corvette to będzie coś ciekawszego. Ta latająca deska do prasowania mi już zbrzydła :).

Poza tym twój skok nie jest o 3Ly krótszy a o 7. Z normalnym bakiem anacondy o 9.

W konfiguracji, którą podlinkowałeś, na full załadowaniu paliwem skok jest 33.07LY, w mojej 29,95LY, różnica to 3,12LY chyba że coś źle liczę.
Owszem przemawia do mnie konieczność posiadania modułów naprawczych - jako tzw dupochronu - a może się przyda. w ASPie wożę 2 szt. Mi close binary przytrafił się jak za blisko podleciałem do blackhola w Mai, ale to było extremalnie blisko. Poza tym przypadkiem jeszcze nie miałem takowego, wiec nie wiem jak one się przytrafiają, przy wyskoku na dużą gwiazdę ?
I rozwiń proszę pojęcie neutron field, pobudziłeś moją ciakawość :)
Co do długości skoku, to powoli chyba się przekonuję. Dolatuję właśnie do Craba i mam problem z wyznaczeniem trasy bo jest dość spora wolna przestrzeń i niema jak doskoczyć. Będę musiał chyba z niepełnym bakiem skakać żeby skok wydłużyć. A może jest jakaś inna recepta na to ?

Btw, mi się bardzo podoba Python, ale niestety z jego długością skoku nie nadaje się kompletnie jako statek exploracyjny :(

Last edited:
W konfiguracji, którą podlinkowałeś, na full załadowaniu paliwem skok jest 33.07LY, w mojej 29,95LY, różnica to 3,12LY chyba że coś źle liczę.
Owszem przemawia do mnie konieczność posiadania modułów naprawczych - jako tzw dupochronu - a może się przyda. w ASPie wożę 2 szt. Mi close binary przytrafił się jak za blisko podleciałem do blackhola w Mai, ale to było extremalnie blisko. Poza tym przypadkiem jeszcze nie miałem takowego, wiec nie wiem jak one się przytrafiają, przy wyskoku na dużą gwiazdę ?
I rozwiń proszę pojęcie neutron field, pobudziłeś moją ciakawość :)
Co do długości skoku, to powoli chyba się przekonuję. Dolatuję właśnie do Craba i mam problem z wyznaczeniem trasy bo jest dość spora wolna przestrzeń i niema jak doskoczyć. Będę musiał chyba z niepełnym bakiem skakać żeby skok wydłużyć. A może jest jakaś inna recepta na to ?

Btw, mi się bardzo podoba Python, ale niestety z jego długością skoku nie nadaje się kompletnie jako statek exploracyjny :(

Zauważ, że mój statek ma ładownie ( która daje mi możliwość lekkiego manipulowania skokiem + nigdy nie wiesz co znajdziesz ). Z pustą jest właśnie 36.6Ly skoku.
Neutron field to gigantyczna część galaktyki w której jest masa gwiazd neutronowych. Dosłownie dziesiątki miliardów, upchane tak blisko, że robiąc skoki na 3-10Ly możesz zeskanować ich ~200 nim skończy ci się paliwo. Najlepszy sposób na zysk w exploracji, w pewnym sensie jedyny...
To też plus dużego skoku - w niektórych miejscach skaczesz zygzakiem co znacznie cie spowalnia.

Zauważ, że mój statek ma ładownie ( która daje mi możliwość lekkiego manipulowania skokiem + nigdy nie wiesz co znajdziesz ). Z pustą jest właśnie 36.6Ly skoku.
Neutron field to gigantyczna część galaktyki w której jest masa gwiazd neutronowych. Dosłownie dziesiątki miliardów, upchane tak blisko, że robiąc skoki na 3-10Ly możesz zeskanować ich ~200 nim skończy ci się paliwo. Najlepszy sposób na zysk w exploracji, w pewnym sensie jedyny...
To też plus dużego skoku - w niektórych miejscach skaczesz zygzakiem co znacznie cie spowalnia.

Rzeczywiście, ma. Zasugerowałem się swoim rozkładem i nie popatrzyłem 2 pola wyżej. Ponad 6LY to już jest jakaś lekka motywacja do kupna większego statku.
Poza tym z tych wszystkich wojaży jakieś pieniądze będą i na coś je trzeba wydać. Nie mogą leżeć odłogiem bo się zaśmierdną.. :)

Last edited:
Rzeczywiście, ma. Zasugerowałem się swoim rozkładem i nie popatrzyłem 2 pola wyżej. Ponad 6LY to już jest jakaś lekka motywacja do kupna większego statku.

Możesz osiągnąć nawet 40, bez podwajania baku i wstawiania wiekszego shield generatora niż trzeba.

ja to miałem dziwny sen związany z elitką.

Latam po systemie w SuperCurie ze statkiem Vulture.
Poleciałem bardzo blisko słońca.

Nagle....Coś mnie wywala, patrzę, a tam jakaś stacja.
To nie była zwykła stacja, to była tkz."Elektrownia słoneczna"(stacja z ogromnym fuel scoopem), wyglądała jak hybryda Elektrowni słoneczniej z gry "X3: Albion prelude" i stacji z gry "Elite: dangerous".

Można było to tej stacji normalnie zadokować i za darmo napełnić się paliwem. (Nie wiem skąd to wiedziałem, ale po prostu wiedziałem)

Ale na szczęscie miałem pełno paliwa więc to olałem, więc chciałem po prostu skoczyć w superrejs.

Nagle dostaję informację że posiadam "mass locka".

Ale jak?! przecież jestem od stacji jakieś 20-30km.

Odwracam się a tam..... pełny pas zapełniony tymi elektrowniami.

2,4,5,6,7,8,9,10 nie mogłem policzyć wszystkie.

Co najlepsze jest to, że jakby sie latało do najdalszej namierzonej "stacji" to pojawiają się nowe które są jeszcze dalsze. (Taki powiedzmy: pierścień z Elektrowniami)

Zauważyłem jeden statek, był to chyba "Lakon type-7", zapytałem się na czacie "Co robisz?" a on odpowiedział po minucie "zbieram paliwo, taką mam pracę."

I... Pamięc mi się urwała, nie wiem co dalej się wydarzyło.

Last edited:
Zaczynam się bać bo mi też się elitka śniła...
Latałem sobie po systemach, leciałem gdzieś moim ASP-taksówką. Po chwili wyskakuje... Niby wyskoczyłem ale dalej jestem w witch space! co jest?! w pewnym momencie wypadam... Czarna dziura! unik! Niewiele brakowało... O, gracz i boty... Z 30 botów! Co tutaj się wyrabia?
Przymierzam się do wyciągnięcia gracza, wygląda mi to na T9... Tylko jakieś dziwne to T9 bo ma skrzydła... Robie zakręt... I w tym momencie widzę kontem oka coś innego w SC. Nie wiedzieć czemu odpaliła się debug camera, po chwili uderzyłem w drugi statek w SC. Słyszę wybuchy, mój statek zaczyna dziwnie się poruszać... I po chwili wybucha.

Czyli co będzie ci się śnić jeśli będziesz do 6 nad ranem grał w elite.

A co w nowym patchu 1.4 będzie w skrócie?

Anglik ze mnie wybitny nie jest ale nie chcę czytać tą okrutną listę zmian.

Coś o paliwach?

Będzie w końcu logiczny mining zamiast latanie za kamyczkami jak skończony debil?

a ja właśnie się nauczyłem odbijać plazmę, jeszcze tylko potrenuję jak nią trafić w tego co wystrzelił i w galaktyce już nigdy nie będzie bezpiecznie :)
https://youtu.be/6MrjaGLpPQQ

Próbowałem używać plazmy. Najbardziej bezużyteczna broń w całej grze. Z NPC kontra duże statki - jeszcze można się bawić, ale do PvP useless. Na Huge w hardpointa jedyna sensowna broń wykorzystująca jego potencjał co C4 cannon gimballed.

ja właśnie tracę zapał na duże statki, bo moją ulubioną bronią są pulsy i co ja tam zamontuję niby? :)

PS - na pulsach zrobiłem lwią część tej sumy:

uljQF2e.png

Last edited:
Back
Top Bottom