SOTHIS - gorączka złota

http://galnetpl.blogspot.com/2015/09/krystaliczne-zoto-sothis.html

Ktoś się wybiera? 600 lat świetlnych, ale PRZYGODA!

Na angielskim forum powstał już świetny poradnik do tego Community Goala:

https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=185758&highlight=gold
No nie wierze :D Ten system był na mojej liście do sprawdzenia podczas community goala zagadki... Byłem tam i to chyba najdziwniejszy system jaki widziałem :D Misje po 10 milionów, rar, odległość, 2 earth like które są unexplored, niedokończona stacja, brak jakichkolwiek piratów, praktycznie zerowy ruch. Raj!
A teraz przyleci code, przylecą grieferzy i handlarze ( w sumie to handlarze i grieferzy to czasami jedno i to samo ).

Last edited:
Właśnie wyruszam, już 2 raz... Miałem genialny pomysł żeby dowieźć złoto, na miejscu kupić rafinerie, lasery górnicze i trochę pokopać skałek. Plan dobry, ale okazało się że nie mają potrzebnego sprzętu. Jeżeli jacyś górnicy się tam wybierają, to weźcie ze sobą cały sprzęt :)

EDIT
Pomysł na CG genialny, nie ma jak lecieć pół tysiąca lat świetlnych z ładownią pełną złota :D

Last edited:
Właśnie wyruszam, już 2 raz... Miałem genialny pomysł żeby dowieźć złoto, na miejscu kupić rafinerie, lasery górnicze i trochę pokopać skałek. Plan dobry, ale okazało się że nie mają potrzebnego sprzętu. Jeżeli jacyś górnicy się tam wybierają, to weźcie ze sobą cały sprzęt :)

EDIT
Pomysł na CG genialny, nie ma jak lecieć pół tysiąca lat świetlnych z ładownią pełną złota :D

Ja cały dzień kopię. Się rozmiłowałem w górnictwie :).

Kopię zgodnie z poradnikiem z angielskiego forum na HIP 11879. Druga planeta, pierwszy ring to Pristine Metallic.
Na pierwszy raz polecam wziąć sobie Advanced Discovery Scanner - prościej znajdziesz.

Wszystkich drogich metali tu dobrobyt. Sprzedawać można bezpośrednio w SOTHIS, ale przez ostatnią godzinę kręci się tam zabójca w Clipperze. Sprzedaję więc na razie w CEOS - też system obok, a nawet lepsze ceny (oczywiście złoto zostawiam na CG).

Adv. Disc. Scanner kupisz podobno w CEOS, Cargo Rack w CEOS albo w SOTHIS (polecam przed wyprawą zamienić Cargo Rack na największy możliwy Fuel Scoop).

EDIT:
Za to na stacji (w Sothis) niespotykana atmosfera. Ludzie stawiają piwo, CMDR Cactus właśnie leci po orzeszki, inny przywiózł kupiony od CODE rum... Wszyscy sobie serdeczni po przejściach i trudach podróży i unikania piratów.
Siedzę i gaworzę na chacie z uśmiechem od ucha do ucha, chociaż przed momentem skrzydło Pytonów okradło mnie ze sporej części kopanych przez dwie godziny surowców... :)

Last edited:
Ja cały dzień kopię. Się rozmiłowałem w górnictwie :).

Kopię zgodnie z poradnikiem z angielskiego forum na HIP 11879. Druga planeta, pierwszy ring to Pristine Metallic.
Na pierwszy raz polecam wziąć sobie Advanced Discovery Scanner - prościej znajdziesz.

Wszystkich drogich metali tu dobrobyt. Sprzedawać można bezpośrednio w SOTHIS, ale przez ostatnią godzinę kręci się tam zabójca w Clipperze. Sprzedaję więc na razie w CEOS - też system obok, a nawet lepsze ceny (oczywiście złoto zostawiam na CG).

Adv. Disc. Scanner kupisz podobno w CEOS, Cargo Rack w CEOS albo w SOTHIS (polecam przed wyprawą zamienić Cargo Rack na największy możliwy Fuel Scoop).

Adv. Disc. Scanner to moje standardowe wyposażenie :) dzięki za rady, ale repa jeszcze nie mogę dać. Może się trafimy na miejscu można by w wingu pokopać :)

EDYTA:
CODE już tam dotarło, 5 sek po wejściu do systemu, skrzydło 4 mnie wyciągnęło z SC.

Last edited:
Adv. Disc. Scanner to moje standardowe wyposażenie :) dzięki za rady, ale repa jeszcze nie mogę dać. Może się trafimy na miejscu można by w wingu pokopać :)

EDYTA:
CODE już tam dotarło, 5 sek po wejściu do systemu, skrzydło 4 mnie wyciągnęło z SC.

Dzisiaj totalne pustki. Nie ma jak pirac^H^H^H zapewniać ochrone biednym traderom i górnikom :->

Z nudów robie misje dla fedaracji i innych takich co na miejscu są.

Tak. Piraci się chyba znudzili.

Wcześniej trudno było się przebić z cholernym złotem. Aspem musiałem kilka podejść robić. Ponieważ stwierdziłem, że już dość Painitu mi nakradli, zmieniłem strategię i uciekałem im po interdykcji do innego systemu. Nie zmieniało to jednak faktu, że musiałem znów od gwiazdy lecieć i nie dać się złapać.

Wczoraj powiedziałem dość. W CEOS udało mi się złożyć Cobrę. Niestety nigdzie w pobliżu nie ma Power Planta do Cobry, więc energii mało. Po założeniu dwóch Rail Gunów i dwóch wyrzutni torped (używanych zamiennie), energii nie starczało nawet na system podtrzymywania życia podczas walki, więc postanowiłem walczyć w hełmie. Kupiłem największy zasobnik powietrza (na 30 minut) i tak wyposażony, z rządzą krwi wpadłem do Sothis...

A tu nie ma prawie nikogo. Dorwałem wprawdzie jakiegoś pirata w Cobrze. Walka była emocjonująca, Rail Guny rozgrzewały statek do 130%, ale jednak wygrały z laserami. Na szczęście przypomniałem sobie używanie "FIX"ów podczas wydobywania minerałów - w końcu laser górniczy też jest FIX :) Nie mam wprawy w PvP, moje interakcje z innymi pilotami polegają głownie na negocjacjach i ewentualnym ostrzelaniu TYPE-6, więc podejrzewam, że piraci w Sothis są do mnie podobni. Taki prawdziwy BountyHunter z powołania miałby tu niezłą zabawę.

Miałem też ciekawe spotkanie z walczącymi ze sobą zaciekle Diamondbackiem i Aspem. Diamondback miał całe pirackie wyposażenie, ale nie miał na sobie Bounty, Asp za to wyglądał na zwykłego tragarza, za to z kilkutysięcznym Bounty na głowie... Do tego skomunikował się ze mną pilot Diamondbacka prosząc o wsparcie w walce z Aspem - bo podobno to on "piraci", podczas gdy wcześniej pytałem Aspa, czy mu nie pomóc z tym drugim - jak myslałem piratem... :) Latali w SC, przechwytywali się tymi zniszczonymi statkami, wyskakiwali z powrotem jeszcze bardziej zniszczonymi - i z powrotem... Przedziwne.

Ale to wszystko. Ja mam tak często - jak lecę z towarem, to piratów od groma, jak czaję się Aspem-piratem, to sami piraci w systemie. Teraz jak chciałem piratów pogonić... ehhh...

Aha - ubezpieczenie za tą Cobrę to niecałe 80 tys. Więc jakby komuś na miejscu górnictwo się znudziło - to polecam :)

Last edited:
Lubię te długodystansowe cele. Tylko się łamię, czy lecieć L9 czy kupić Anacondę.

Ja sie łamałem czy lecieć pythonem na wypadek rozróby, ale mając tylko 192t złota, czy anacondą. Wybrałem opcje P, a okazało się że zero zadymy, plus leciałem 2h, bo naładowany pythong leci jak żółw (12LY).

No nic, kręcę się tutaj jeszcze a nóż widelec coś złapie :)

@ Robinus

No i własnie tu widać brak w naszej Elite, bo ja z przyjemnością bym po osłaniał transporterów złota, no ale za taką osłonę w skrzydle powinno mi też naliczać tony do community.

dobra, koncioch kupiony. Lecę ze złotem.

Cool - daj znać jak dolecisz, przyda się konda do masslocka. Będąc sam, uważaj już w Sothis. Dzisiaj pojawiło się jednak wiecej piratów późnym popołudniem. Choć nie mieli w skrzydłach kondy, więc czmychniesz w razie potrzeby.

Cool - daj znać jak dolecisz, przyda się konda do masslocka. Będąc sam, uważaj już w Sothis. Dzisiaj pojawiło się jednak wiecej piratów późnym popołudniem. Choć nie mieli w skrzydłach kondy, więc czmychniesz w razie potrzeby.

Dolatuję, mam 7 skokow.

Update.
jestem. zobaczylem outposta i malo nie dostalem zawalu...

Last edited:
Ha, CG przedłużony o 3d. Teraz to dopiero ostrzymy ząbki ;)

Ale powiem Wam, naprawde jest trudno być grzecznym piratem o miękim sercu. Klienci dosłownie wpychają nam nielegalny towar w ręcę...

pirating_is_hard.png

Ha, CG przedłużony o 3d. Teraz to dopiero ostrzymy ząbki ;)

Osz no takie akcje (leci Rep oczywiście) a ja górniczym Aspe przyleciałem na czynny wypoczynek w pasie asteroid...

Jak tydzień temu leciałem to nie miałem pojęcia, że tak odległy CG spotka się z takim zainteresowaniem i wątpiłem w piracką karierę na końcu świata. Kupiłem lasery górnicze i wrzuciłem do pralki czarną banderę, ale pewnie już wyschła!

Powinno mi się udać przerobić Aspa górnika na pirata - może watahą popolujemy?

EDIT: Wieczorem rootsrat będzie leciał ze złotem. Miałem pomóc go osłaniać, ale chyba się nie obrazi, jak zamiast tego go okradniemy? :)

Last edited:
Back
Top Bottom