Elite: Dangerous 1.4.1 - CQC - 21/10/2015

Bieda to mało powiedziane. Mam nadzieję, że tryb celowania związany jest bezpośrednio z premiera na xboxa, a gdzieś tam czeka tryb dla PC/joy - Na Xsie pewnie wspomagacz do celowania się przyda, ale dla PC na dzojstiku? Sam latam na FIXach i mam z tego największa radochę, nie wierzę, że jestem jedyny.

EDIT: Chociaż kto wie, Frontier organizuje turniej za 100k patyków i jest on tylko dla IKSA. Mam nadzieję, że nie bęzie tu konfliktu interesów i nie czeka nas chmara "UDOSKONALEŃ" dla konsoli, która będzie rzutowała na gameplay na PC - just sayin'

Last edited:
Chwilowo nie mam kompa do gry w elitkę, a ciekawi mnie z czym się wiążą poniższe patch notes ;)
- Hazardous resource extraction sites added
Wiadomo coś więcej na ich temat? Jest po co wracać? :)
Pierwsze dwa oznaczają po prostu, że nie pojawia się tam Internal Security, więc liczysz tylko na siebie :)

Z Security zgodzę się jedynie częściowo. Jest ich zdecydowanie mniej i nie zawsze się pojawiają. Za pierwszym jak odwiedziłem tego resa po jakimś czasie pałętało sie 2-3 sekuritasów, nagrody były średnie.

Za drugim razem, szlag mnie trafiał, bo pokazywała się jedynie drobnica i to jeszcze często w skrzydłach np. 3 orzełki z niewielkim bounty.

Po wyskoczeniu i powrocie do resa, na dzień dobry powitała mnie anaconda z 250k bounty. Potem już się tylko pojawiały anacondy, clippery, pythony, czasami w skrzydłach z asystami z cobra, czasem zapałętał się asp, raz było skrzydełko z dropshipem i asault shipem, ogólnie 3 podejście do tego resa to cud miód i orzeszki, w około godzinke wpadło 2,5kk, co jak na loty vulture było niezłym zarobkiem.

Jeszcze takie spostrzeżenie, za pierwszym razem gdy pojawiły się sekuritasy latałem w solo, za drugim i trzecim jak byłem w open, nie pojawili się.

Last edited:
EDIT: Chociaż kto wie, Frontier organizuje turniej za 100k patyków i jest on tylko dla IKSA. Mam nadzieję, że nie bęzie tu konfliktu interesów i nie czeka nas chmara "UDOSKONALEŃ" dla konsoli, która będzie rzutowała na gameplay na PC - just sayin'

Wypluj te słowa, nie spotkałem się jeszcze z żadnym udoskonaleniem z konsoli, które miało by jakiekolwiek uzasadnienie na PC... Nawet gamepad na PC średnio mi pasuje...

Last edited:

rootsrat

Volunteer Moderator
Bieda to mało powiedziane. Mam nadzieję, że tryb celowania związany jest bezpośrednio z premiera na xboxa, a gdzieś tam czeka tryb dla PC/joy - Na Xsie pewnie wspomagacz do celowania się przyda, ale dla PC na dzojstiku? Sam latam na FIXach i mam z tego największa radochę, nie wierzę, że jestem jedyny.

A mi się tam te semi-gimballe podobają. Rozgrywka jest na tyle dynamiczna, że nie przeszkadzają. Ja myślę, że XB nie ma z tym nic wspólnego i to po prostu ułatwienie dla tych, którzy nie są aż tak dobrzy w PVP. Jeśli wszyscy mieliby latać na fixach, to wydaje mi się, że sporo osób szybko by się zniechęciło do CQC.

Co to turnieju - a gdzie wyczytałeś, że to tylko dla XBONE? Jest otwarty dla wszystich platform.

https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=188255&p=2899586&viewfull=1#post2899586

A mi się tam te semi-gimballe podobają. Rozgrywka jest na tyle dynamiczna, że nie przeszkadzają. Ja myślę, że XB nie ma z tym nic wspólnego i to po prostu ułatwienie dla tych, którzy nie są aż tak dobrzy w PVP. Jeśli wszyscy mieliby latać na fixach, to wydaje mi się, że sporo osób szybko by się zniechęciło do CQC.

Co to turnieju - a gdzie wyczytałeś, że to tylko dla XBONE? Jest otwarty dla wszystich platform.

https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=188255&p=2899586&viewfull=1#post2899586

Przepraszam mój błąd. Nie doczytałem do końca, a newsletter który dostałem zatytułowany TURNIEJ W ELITE zaczynał się słowami, że startuja na XBOXsie. Chodziło im nie o sam turniej, ale o wydanie na platformę. Turniej oczywiście jest dla wszystkich platform.

Mam jedno cieszące mnie postrzeżenie, po raz pierwszy po wypuszczeniu dużego upgrade mogłem się tego samego dnia zalogować i grać trzy godziny bez zauważalnych problemów - miesiąc trwania bety zrobił swoje :)

Jeszcze co do anakond i power planta to faktycznie działa to teraz losowo - z reguły jednak nie niszcząc statku. Pierwsza konda pękła jak bańka mydlana gdy zniszczyłem jej PP, mając ok. 60% kadłuba, innej gdy rozbiłem PP i pozostało ok. 15% hulla to przez kilka minut nie mogłem jej wykończyć, bzykałem laserem i bzykałem, a stan kadłuba utknął na 12%, do tego stopnia, że oblatywałem ją dookoła i spawałem z każdej strony, w końcu jednak cierpliwość została ukoronowana pięknym fajerwerkiem.

Baton z ciekawości to z Tobą wczoraj strzelałem się w CQC czy jedynie przypadkowa zbieżność nicka na forum i w grze?

Last edited:
Baton z ciekawości to z Tobą wczoraj strzelałem się w CQC czy jedynie przypadkowa zbieżność nicka na forum i w grze?

Ze mną :) Spoko działało, zero lagów, ale nie sądzę, żebym w to grał za intenywnie, dla mnie dobre na godzinę od czasu do czasu. Oczywiście najpierw muszę zrobić jakis status bo jak widze tam "Amator" to mnie drażni :)

Ze mną :) Spoko działało, zero lagów, ale nie sądzę, żebym w to grał za intenywnie, dla mnie dobre na godzinę od czasu do czasu. Oczywiście najpierw muszę zrobić jakis status bo jak widze tam "Amator" to mnie drażni :)

Tak, trzeba dla przyzwoitości coś tam wbić.

Jak u Was wygląda kwestia OpenTrack'a?

Ja na 1.3 miałem wszystko OK, na becie CQC - nie działał za Chiny.
Postanowiłem poczekać na finalną wersję CQC.
Niestety teraz mam to samo na wersji release.

OpenTrack w najnowszej wersji 2.3 rc18.

EDIT: Z racji niedziałania protokołu freetrack, rozwiązaniem jest dla mnie, póki co, puszczenie OpenTrack'a przez VJoy.

Last edited:
U mnie Vjoy tez nie bangla, chodz program lapie go od razu. Cos jeszcze zmieniales?

Niewiele musiałem. Po prostu u mnie "ośmiornica się kręciła" zawsze. Jedynie protokoły OpenTracka: freetrack/trackir nie przekazywały do ED informacji o pozycji głowy.
Zainstalowałem VJoy, ustawiłem go w OpenTrack'u jako protokół, trochę skorygowałem krzywe i poszło bez niczego.
No, jeszcze w ED w CONTROLS -> HEADLOOK ustawiłem osie VJoy'a jako te, którymi się łepetyna obraca.

Last edited:
Jakie Wam się wydaje AI? ktoś tu wspominał, że w becie było niby lepsze, a mnie się wydawało tak samo kiepskie jak było, zdążyłem dziś zrobić ze dwie walki rano i npce się nie popisali ani trochę, ciekaw jestem opinii kogoś kto pograł dłużej.

Jakie Wam się wydaje AI? ktoś tu wspominał, że w becie było niby lepsze, a mnie się wydawało tak samo kiepskie jak było, zdążyłem dziś zrobić ze dwie walki rano i npce się nie popisali ani trochę, ciekaw jestem opinii kogoś kto pograł dłużej.

Ja na razie tylko asteroidy goniłem z laserem, ale cieszą mnie takie wątki na angielskim forum:
https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=188435
https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=188677

W becie też wyraźnie odczułem wyższy skill NPC.

Nie wszyscy Baton są takimi wyjadaczami... :)

Last edited:
A nie macie może problemów z fps podczas latania w supercruise? U mnie po wydaniu CQC zaczęły spadać do ~15-20. Im dłużej latam, tym gorzej :/

Last edited:
Back
Top Bottom