Elite Dangerous - luźna dyskusja.

A jak ma się przekładać zaufanie inwestorów na cenę akcji inaczej niż przez ich sprzedaż/kupno? Czy myślisz, że inwestorzy dzwonią na giełdę i mówią "Uważam, że cena powinna być niższa, bo sprzedało się tyle a tyle kopii Elite Dangerous, a spodziewałem się większej ilości."? Nie, inwestor sprzedaje akcje, cena spada. Cena spada, ktoś inny widzi okazję i kupuje. Cena rośnie. Tak to działa. Jeszcze raz powiem - wahania cenowe tego przedziału NIC nie znaczą, są całkowicie normalne. Inaczej już dawno pozbyłbym się akcji FDEV, które posiadam ;)

Z calym szacunkiem nie rob ze mnie idioty ;-P
Inwestor nigdzie nie dzwoni. On sprzedaje/kupuje akcje BO wlasnie sprzedalo sie tyle a tyle kopii. Parafrazujac Twoje zdanie.
Oczywiscie inwestor bezposrednio ma gleboko ilosc sprzedanych kopii (chociaz zalezy jak mocno interesuje sie spolka). Bardziej obchodza go wyniki finansowe firmy, prognozy itp, w co spolka inwestuje i jak. A to wszystko juz wynika z ilosci sprzedanych kopii.

rootsrat

Volunteer Moderator
Sorry za ten sarkazm, nie miałem nic złego na myśli.

Masz oczywiście rację, tylko ze FDEV to nie tylko Elite, a wyniki finansowe firmy zależą od innych rzeczy poza ilością sprzedanych kopii gier. Jest jeszcze choćby sklep online, jak podejrzewam jakieś tantiemy od sprzedanych książek z uniwersum Elite itp.

Sorry za ten sarkazm, nie miałem nic złego na myśli.

Masz oczywiście rację, tylko ze FDEV to nie tylko Elite, a wyniki finansowe firmy zależą od innych rzeczy poza ilością sprzedanych kopii gier. Jest jeszcze choćby sklep online, jak podejrzewam jakieś tantiemy od sprzedanych książek z uniwersum Elite itp.

Gwoli sprostowania, z tego co wiem to tylko autorzy / wydawcy czerpią korzyści ze sprzedaży książek z uniwersum ED (za Kickstarterem):

The writer’s pack: The right to write one piece of written fiction set in the Elite: Dangerous world, and (subject to reasonable approval of the content) release it commercially, without paying Frontier further royalties, independently of the game. This category includes all the rewards above. Frontier will cooperate to allow the system name, commander name, planet name, planet description, space station names to be positioned and used in a way to support the fiction within the game. Frontier will also help publicise your title at the time of release of “Elite: Dangerous”, as long as it is finished at that point, alongside the official sequel to “The Dark Wheel”.

Ja to mam do was takie pytanie: czy ktoś z Was zapłacił z OST do E: Dangerous i go dostał? Bo ja nie. To jest w kategorii nagród i teraz się zastanawiam, czy oni w ogóle sobie już na amen zapomnieli?

Ma ktoś może wiedzę na temat tego czy zostanie wprowadzona komunikacja z NPC-ami ? w sensie jakieś podstawowe komunikaty "typu poddaj" się itp ...

wlasnie jakis mily cmdr REDACTED grzecznie mnie zeskanowal przy wlocie do stacji i grzecznie poprosil o kilka diso corn bo niby na alufelgii do cobry zbiera, zapytallem grzecznie czy odparkowac pythona(nie posiadam niestety), postarszyl viperem, nazwal swoja cobre kupa pirackiego g... Po czym zyczyl smacznej kolacji i poszedl dalej po prosbie.

piekna interakcja, i piraci jacys tacy ugrzecznieni, ech a moze tak pierdyknac to wszystko i zyc z datkow :p

Last edited by a moderator:
piraci to troche, jak nazwac kolesia kampiacego pytonem w lave?

zreszta w orrere tez mnie wyciagnal jakis pirat REDACTED ten jednak nie strzelal, zobaczyl pusta ladownie i polecial...

na czarna liste jednak trafil razem z jakims tam REDACTED z pytona

Last edited:
Nie wiem gdzie to wrzucić więc pakuję tutaj.

Info dla Dako i innych (nie)szczęśliwych posiadaczy GTX 970

Coraz więcej ludzi uskarża się że karta nie jest w stanie zaalokować w pełni posiadanej pamięci.
Przydatne narzędzie to Memory Burner z pakietu MSI Kombustor.
Warto temat przyswoić i śledzić bo być może problemy z pamięcią w niektórych egzemplarzach mogą powodować marne osiągi na OR w wyższych rozdzielczościach ;)
https://www.google.pl/webhp?sourcei...1&espv=2&ie=UTF-8#q=gtx 970 memory allocation
Jak by komuś wpadł w ręce wadliwy egzemplarz to raczej bym nie zwlekał na rozwiązania problemu tylko od razu cisnął na wymianę. Rozwiązania programowe czy nowy bios to zazwyczaj proteza, zluzowanie timingów przez co leci trochę wydajność ale obszar pamięci(kość) staje się używalny. Co nie oznacza że za chwilę nie pojawią się zgłoszenia z ilością operacji ECC z tego obszaru pamięci co może mieć jeszcze gorsze skutki niż brak dostępu do tego obszaru...

Last edited:

rootsrat

Volunteer Moderator

Coraz więcej ludzi uskarża się że karta nie jest w stanie zaalokować w pełni posiadanej pamięci.
Warto temat przyswoić i śledzić bo być może problemy z pamięcią w niektórych egzemplarzach mogą powodować marne osiągi na OR w wyższych rozdzielczościach ;)
https://www.google.pl/webhp?sourcei...1&espv=2&ie=UTF-8#q=gtx 970 memory allocation
Jak by komuś wpadł w ręce wadliwy egzemplarz to raczej bym nie zwlekał na rozwiązania problemu tylko od razu cisnął na wymianę. Rozwiązania programowe czy nowy bios to zazwyczaj proteza, zluzowanie timingów przez co leci trochę wydajność ale obszar pamięci(kość) staje się używalny. Co nie oznacza że za chwilę nie pojawią się zgłoszenia z ilością operacji ECC z tego obszaru pamięci co może mieć jeszcze gorsze skutki niż brak dostępu do tego obszaru...

Dzięki za info, Shamoth. Planowałem upgrade w tym roku (Wiedźmin 3 i jego bezlitosne wymagania :D ) i właśnie myślałem o tym modelu... Zgłębię temat.

Ja bym nie siał paniki od razu, pierwszy link z tego co wysłałeś mówi coś przeciwnego do tego co piszesz, ja tam mam 970 i nie zauważyłem żadnych takich problemów, więc na początek bym zachowywał spokój i nie wymieniał karty na gwarancji "bo czytałem posta na internecie" :)

A ja nie posiadam 970 tylko 770 :D
Choć przyznam, że mocno się przymierzałem ale do komfortowej gry mi 770 chwilowo wystarcza.
Może jak wyjdą DLC będzie trzeba pomyśleć.

Ja bym nie siał paniki od razu, pierwszy link z tego co wysłałeś mówi coś przeciwnego do tego co piszesz, ja tam mam 970 i nie zauważyłem żadnych takich problemów, więc na początek bym zachowywał spokój i nie wymieniał karty na gwarancji "bo czytałem posta na internecie" :)

Ja też bym nie panikował jak bym pozytywnie zweryfikował pamięć na karcie jakimś narzędziem, ot po prostu temat by mnie nie dotyczył ;)
Info wrzuciłem bo jest spory hype na tą kartę ze względu na wydajność/cena.
Ewentualnie patrzeć na kości pamięci. Ostatnio sporo producentów korzysta z kości Elpida, które ustępują Hynix'om czy Samsung'om, i wymagają luzowania ustawień/gorzej się kręcą.
To że jakaś gra nie jest w stanie zaadresować 4gb to pół biedy i kwestia kodu samej gry, gorzej jeśli niektóre karty nie są w stanie przejść testów narzędziem które u innych przechodzą.

Poza tym jeśli masz 6 lub wyższy dan w Google Fu to wiesz że pierwszy wynik, lub także kilka następnych, należy traktować z przymrużeniem oka lub całkowicie pominąć ;)

A ja nie posiadam 970 tylko 770 :D
Choć przyznam, że mocno się przymierzałem ale do komfortowej gry mi 770 chwilowo wystarcza.
Może jak wyjdą DLC będzie trzeba pomyśleć.

Ouuu to widać pamięć mam dobrą ale zawodną :) Może właśnie chodziło mi o Baton'a i jego problemy z wydajnością ED pod OR na 970 ;)

Last edited:
Powoli myślę nad zakupem GTX 970 i podoba mi się model STRIX Asusa, karta nie włącza wentylatorów w stanie spoczynku więc jest bardzo cichutka a lepiej grać w niczym nie zakłóconej ciszy ;)

Powoli myślę nad zakupem GTX 970 i podoba mi się model STRIX Asusa,

True true, karta jest zacna (sam taką mam) i na pewno da radę bez spinania się, teraz defaultowo mi działało w rozdziałce 2880x1620 (DSR 1.5) i wszystkim na ultra/high, ale ściągnąłem bo mi to mieszało w pozycji okien na drugim monitorze, a różnicy przy moim już starzejącym się wzroku nie ma :)
Co do cichego działania to tak, w stanie spoczynku jest cicha, ale jak grasz to już coś tam szumi, ale bardzo cichutko, jak kaczuszka ;)

Oxygen.

Kiedy spokojnie ładowałem zbiorniki do pełna, jakiś koleś złapał mnie na vektorze, niestety blisko słońca.
Miałem ponad 300% temperatury i powoli umierałem. (A koleś nie miał tarczy i miał non-stop 100% hp mimo że był tuż koło mnie i słońca...)

Na szczęście udało mi się uciec, ale no cóż...coś mi pękło.

http://s10.ifotos.pl/img/2015-01-1_wrwwwae.jpg

Po małym zapełnieniu zbiorników z tlenem, musiałem skoczyć w nad przestrzeń z otwartym kokpitem, pilotowi podczas skoku nic się nie stało (Nie, wcale nie zesrał się se strachu że za chwile skoczy z otwartym kokpitem)
Gdyż niestety na tej stacji nie było "naprawy".

http://s5.ifotos.pl/img/2015-01-1_wrwwwqa.jpg

http://s5.ifotos.pl/img/2015-01-1_wrwwsrp.jpg

Już byłem blisko doku aż nagle...
http://s2.ifotos.pl/img/2015-01-1_wrwwsxh.jpg

Morał jest krótki i niektórym znany - warto kupować lepsze life suporty.
PS: niezły ubaw miałem :D

PS2:O hajs się nie martwiłem po to tylko 5k a podczas eksploracji zarobiłem 50k + jeszcze jakieś 50 skanów. (chciałem odalić się jak najdalej aby było mniej graczy i spokojnie handlować... okazało się że nie tylko graczy nie było...) ale okazało się ze straciłem te wszystkie skany i mam tylko jedno...

PS3: Serio każdy kto atakuje innych pisze "die! die now!" "die!" "A said Die!!"?
Chciałem napisać "Hello my friend! you friendly?" ale błąd mi wyskakiwał że nie miałem do kogo a miałem go zaznaczonego.

PS4: Raz nawet spotkałem kolesia który mnie atakował (jeszcze mnie szukał) leciałem za nim , przelatywałem , hej patrz

Last edited:
Znalazłem w necie stację radiową dla ... nie wiem, graczy DE chyba, posłuchajcie sami:

missioncontrol120.jpg Mission Control Celebrating NASA and Space Explorers everywhere.

Kiedy spokojnie ładowałem zbiorniki do pełna,...

Hej! No to kocham w tej grze. Codziennie niezła historia się pisze. Dzięki za rozdziałek science-fiction przed snem, w dodatku z ilustracjami :). Łap +1 rep za to!

P.S. Mi się w takich sytuacjach za bardzo ręce trzęsą żeby myśleć o zdjęciach jeszcze :)

Back
Top Bottom