Gamma 1.05 - 02/12/2014

Z Meta to zawsze różnie bywa - dobre przykłady sa ostatnie CoDy i Assassins Cread. Nie ważne jaki badziew zrobią to i tak sprzedają. Tak samo jak anglicy kupią każde wydanie fify jakby nie było jutra

Wracając do tematu - życzę Frontier udanej sprzedaży - im więcej tym lepiej dla nas. Więcej rzeczy do robienia wymaglują i wprowadzą nowe elementy. Coś musi być na rzeczy bo na tym filmie
https://www.youtube.com/watch?v=8yd-m9AR7mY&list=UUd1Xmm1TFBD-lfZUWaWf7EA
2:04 łażą po statku czyli nadzieja na pójście do kibla istnieje

No wlasnie - czy to wszystko co wymieniaja to tylko ich marzenia czy akurat rzeczy nad ktorymi beda w przyszlosci pracowac?

...wyrażane w kilku zdaniach lub sloganach... i jednej cyferce...

Wszedłem, żeby zbadać głębiej "Jak to działa" i szczerze mówiąc ten serwis nie przedstawia praktycznie żadnej wartości. Nie wiem jak może być pomocna opinia osoby która napisała 28 razy "Amazing" i dała ocenę 10 dla Far Cry 4. Albo inna opinia osoby, która narzeka na co-op w tej grze a mimo to daje maksymalną ocenę, która i tak nic nie mówi. Kiedy przeszedłem do ocen negatywnych jest jeszcze gorzej i znowu skrajne oceny*. Ręce opadają bowiem ten serwis wcale się nie przyczynia w jakikolwiek sposób do podjęcia świadomej decyzji. Więcej się dowiem z 5 minut z pierwszego "Let's play" na YT, na własne oczy zobaczę jak gra wygląda, dowiem się co nieco o fabule jeśli jest jakaś itd.

Poważnie... Metacritic..?

*wybrałem Far Cry 4 bo akurat była z brzegu. Przejrzałem pozytywne jak i negatywne oceny użytkowników, kiedy kliknąłem w średnie oceny dostałem mieszankę skrajnych ocen (?)

Nadal nie rozumiesz. On nie musi przedstawiac zadnej wartosci. Ale ludzie sie nim kieruja. I to ma znaczenie. A metacritic jest miejscem w ktorym jesli developer/wydawca cos schrzanil po calosci (upierdliwy DRM, kiepski port konsolowy, itp) to dostaje becki w postaci ocen. I to ma wplyw potem na zakupy.
Ja nie mowie ze Ty masz sie kierowac nim przy zakupach. Ale niektorzy ludzie sie kieruja. I dla developera to powinno byc wazne.

Pewnie, mozemy negowac wszystko co jest potencjalnym zagrozeniem bo jest sprzedajne, slabej jakosci, stronnicze itp. Ale jesli jest to wyznacznikiem dla mas, to nie da sie tego zignorowac.

Nadal nie rozumiesz. On nie musi przedstawiac zadnej wartosci. Ale ludzie sie nim kieruja. I to ma znaczenie. A metacritic jest miejscem w ktorym jesli developer/wydawca cos schrzanil po calosci (upierdliwy DRM, kiepski port konsolowy, itp) to dostaje becki w postaci ocen. I to ma wplyw potem na zakupy.
Ja nie mowie ze Ty masz sie kierowac nim przy zakupach. Ale niektorzy ludzie sie kieruja. I dla developera to powinno byc wazne.

Pewnie, mozemy negowac wszystko co jest potencjalnym zagrozeniem bo jest sprzedajne, slabej jakosci, stronnicze itp. Ale jesli jest to wyznacznikiem dla mas, to nie da sie tego zignorowac.

Mój poprzedni post był komentarzem wobec tego jak ten serwis funkcjonuje i ocenia gry, niczym więcej.

Myślę, że wiele osób przecenia serwis i tyle, ma on swoich fanów jak i zagorzałych krytyków. Jeśli ma jakiś większy znaczący wpływ to raczej dotyczy on rynku amerykańskiego, a nie pozostałych rynków na świecie. Myślę że przeceniasz jego znaczenie. Poza tym skoro serwis również agreguje recenzje z innych stron to nie ma charakteru opiniotwórczego a raczej jest tylko odbiciem tego jak dany produkt na rynku jest odbierany, zupełnie dwie inne sprawy, kwestia interpretacji danych. Wpływ jaki wywiera na rynek ma charakter wtórny i dlatego nie obawiam się o to jak ED będzie tam odebrana. Śledząc to jak w mediach jest odbierana gra, a z właśnie z mediów są agregowane informacje to jestem spokojny o to co będzie po premierze, zupełnie nie obawiam się o odbiór gry wśród fanów space simów.

Kolejny na to dowodem dla mnie są prośby o zwrot pieniędzy, stosunkowo mało osób o to wystąpiło, ale widać że nawet część z nich i tak do ED zamierza powrócić lub już wróciła, wycofując swoje roszczenia. Na razie to widzę wszędzie tylko głośne narzekania niewielkiego grona osób, reszta jest zadowolona z tego jak gdzie jesteśmy. A co będzie po premierze to się okaże tuż po 16 grudnia, prace nad grą i tak będą szły dalej do przodu.

Kolejny na to dowodem dla mnie są prośby o zwrot pieniędzy, stosunkowo mało osób o to wystąpiło, ale widać że nawet część z nich i tak do ED zamierza powrócić lub już wróciła, wycofując swoje roszczenia. Na razie to widzę wszędzie tylko głośne narzekania niewielkiego grona osób, reszta jest zadowolona z tego jak gdzie jesteśmy.

Z ciekawości zapytam: Wiadomo jak dużego grona osób to dotyczy? Ile w końcu osób wystąpiło o zwrot z tytułu braku offline?

Z ciekawości zapytam: Wiadomo jak dużego grona osób to dotyczy? Ile w końcu osób wystąpiło o zwrot z tytułu braku offline?

Nie wiadomo. Nikt tego nie liczyl. Mozna zagregowac jakies dane z watku o refundach, ale na pewno nie bede reprezentacyjne. Trudno sie spodziewac ze kazdy pisze w tym watku. A z tych wielu osob ktore zrezygnowaly z refundu o ktorych Sloma pisze to na razie mamy jedna potwierdzona ktora o tym napisala. Nie mowie ze nie ma wiecej, ale tez o tym nie wiemy.

Last edited:
Startowałem z takiego systemu..............niczym się nie różni, zwykły system.

No jednak Founder's World jest trochę podrasowany - Rich, High Populated, High Tech & Industrial World, dużo dostępnych modułów, 9 typów statków, frakcje: Pilots Federation i Dark Wheel.
Zakładam, że będą dostępne całkiem ciekawe misje.

Do marudzących: zróbcie sobie przerwę od E: D. Jak na dłoni widać kryzys "wieku średniego" ;) Do Elite trzeba mieć motywację, jak tego zabraknie, to gra rzeczywiście może się wydać nudna i pusta. Ja mam parę planów związanych z ekspedycjami do hiperolbrzymów, ale raczej nie do zrealizowania przed 16 grudnia, więc robię sobie przerwę i zaostrzam apetyt przed release. Jakoś jestem dziwnie spokojny o rozwój Elite - bez względu na oceny i wyniki sprzedaży. W tej chwili E: D nie ma żadnej konkurencji i nawet największe marudy przyznają, że i tak będą grać (z nadzieją, że kiedyś, może...). Nawet Star Citizen na taką konkurencję się nie zanosi, bo po pierwsze jest lata świetlne w tyle za Elite pod względem rozwoju, a po drugie w tej chwili bardziej przypomina FPSa w kosmosie niż space-sima z prawdziwego zdarzenia. Nie mówiąc już o skali i wiarygodności świata gry.

A ja bym już bym se pograł na serio...a tu czekać trzeba do 16go :/ W sumie to i lepiej bo 1go czeka mnie faza przeprowadzki , który potrwa dwa tyg..a 19go urlop i wakacje. Do ED wróci się na serio w styczniu.

adhan

Banned
lubie to jak fanboye sc przyznają ze elite rządzi więcej takich tekstów . a jesli chodzi o pisma portale nawet forum to wszyscy kłamią i przemilczają niewygodne fakty . przykład tylko ja tutaj pisałem ze multiplayer gryzie gruz . na szczescie ze zwrostem ilosci uzytkowników coraz więcej ludzi pisze ze elite jest nudny bez raidów oraz qestów po 1 zachwycie będzie opuszczanie serwerów a pusty kosmos to martwy kosmos . mistrzostwo to zachwyt jak wygląda ziemia i brak krytyki ze przyjmowanie misji wygląda jak jakas gra tekstowa z 1980 roku bo w 90 to juz była jakas twarz cokolwiek( animacja) brak systemowych rozwiązan aby cos robic razem itd itd .

Ja się tylko obawiam jak tyle systemów wypełnić graczami. Nie da się...z drugiej strony fajnie będzie "czasami" kogoś zobaczyć :) kogoś żywego.

Powinno NPCami być wypełnione, wiadomo że graczy by było mało nawet jakby cała planeta grała, żeby zapełnić galaktykę.
NPC powinny być też bardziej osobowe, robić coś gdzieś po coś a nie tylko być.

Ja się tylko obawiam jak tyle systemów wypełnić graczami. Nie da się...z drugiej strony fajnie będzie "czasami" kogoś zobaczyć :) kogoś żywego.

Niektórzy zostaną w obrębie systemów startowych na stałe, tak to wyglądało w każdej becie do tej pory i tak to wygląda też w gammie, tam zawsze kogoś spotkasz. Jak ktoś będzie chciał robić kasę to zostanie w obrębie kilku sprawdzonych systemów, kto leci na pałę przed siebie, ten praktycznie nie zarabia albo zarabia relatywnie mało. O tych sprawdzonych systemach, prędzej, czy później ktoś napisze na forum i ludzie się tam zlecą doić jakiś wydajny trade route. Poza tymi miejscami spotkasz dokładnie tyle samo osób co teraz w gammie, czyli nikogo.

Pytanie do pogromców piratów. Gdzie oni SO? Anarchistyczne systemy. WSZYSCY CLEAN (nawet po skanowaniu). Systemy industrialowe, agrokulturowe itp - czasem spotkam jakiegoś bandyte w SC. Latam w okolicach SOL, ale zanim tam doleciałem z innego systemu Federacji było podobnie. Nie poruszam nawet kwestii misji. Napotkałem parę. Wszystkie z nagrodą +160k, nic dla kogoś mniejszego. Proszę o poradę jak żyć ;).

Pytanie do pogromców piratów. Gdzie oni SO? Anarchistyczne systemy. WSZYSCY CLEAN (nawet po skanowaniu). Systemy industrialowe, agrokulturowe itp - czasem spotkam jakiegoś bandyte w SC. Latam w okolicach SOL, ale zanim tam doleciałem z innego systemu Federacji było podobnie. Nie poruszam nawet kwestii misji. Napotkałem parę. Wszystkie z nagrodą +160k, nic dla kogoś mniejszego. Proszę o poradę jak żyć ;).

Eeee.
Może Ty zostań piratem :)
Reszta społeczności się ucieszy ...
Będziesz miał ciekawy aczkolwiek krótki żywot w świecie ED :D

Pytanie do pogromców piratów. Gdzie oni SO?

Ja latałem w systemie startowyn Lcośtam 1559 i spokojnie co któryś przy boi nawigacyjnej miał bounty na sobie (najlepszy ASP 16k itp.) Potem sprytnie mnie załatwił gracz starym sposobem, czyli wleciał w moją linię ognia jak strzelałem w pirata, dostałem Wanted i wtedy mnie od tylca zażył a stokowy Eagle nie ma za mocnego kadłuba ;) Też wziąłem misje za 160k ale mi znikneła z listy po pół godzinie (a na wykonanie było 28 h). Ktoś wie jaki to statek będzie jakbym już takiego znalazł?

Ja ich spotykam całkiem sporo w okolicach Imperium (Achenar, Facece i Vequess), co rusz mnie ktoś próbuje przechwycić i za każdym razem ma bounty. W systemach anarchicznych pomaga użycie Kill Warrant Scanner inaczej bounty nie powinno się wyświetlać w ogóle takich systemach z racji tego że panuje tam bezprawie.

W samym systemie słonecznym byłem atakowany 2 razy. Jak chcesz być często atakowany to wrzuć sobie coś do ładowni...działa jak lep na muchy :) .

Back
Top Bottom