Gamma 1.05 - 02/12/2014

Im więcej się dowiaduję o mechanice tej gry, tym częściej zadaję sobie pytanie "co autor miał na myśli".

Nie demonizujmy, nie jest aż tak źle ;) Wcześniej tymi specjalnymi towarami w ogóle się nie interesowałem i grało mi się dobrze. Cobrę bez stresu można było zrobić w 3-5h i to na samych misjach bez większego kombinowania, biorąc co podleci. Teraz po prostu wiem, że jeśli nie ulegnie to zmianie do premiery to mam inny plan na start niż miałem w gammie. Nie mam zamiaru robić kilkudziesięciu misji po 2k-10k, czy kulać się w kółko z tym samym towarem, zrobię Haulera w pięć minut, kasę na towar w dziesięć i śmigam do najbliższego systemu z unikatami, a z niego do następnego który wypadnie w okolicy 160ly. Jak dociągnę do T6 to o ile tych unikatów nie da się nabrać ponad 100 ton to już chyba nie będzie sensu się w to bawić.

j chyba jakiś dev pisał, że gość, żeby Cie zatrzymac musi dolecieć z tyłu, więc masz szanse zauważyć że ktoś się zbliża w SC i tego uniknąć?

Ppopatrzyłem dla pewności, to działa z graczami, ale jak Cię zatrzymuje NPC to ani go nie widać przed ani po, więc nie bardzo da się uniknąć próby zatrzymania.

Ppopatrzyłem dla pewności, to działa z graczami, ale jak Cię zatrzymuje NPC to ani go nie widać przed ani po, więc nie bardzo da się uniknąć próby zatrzymania.

Z npcami to wygląda mi na ładowanie pirata trochę losowo i z opóźnieniem, gdy gracz pojawi się w systemie. Z grubsza wygląda to tak:
- Wpadam na słońce systemowe.
- Kilkanaście kilkadziesiąt sekund po mnie w systemie pojawia się pierwszy npc (tak jakoś zawsze w mojej okolicy). Ogólnie zaczynam z pustym systemem, który stopniowo nabiera życia, pojawiają się piraci, policja, handlarze, itd.
- Jeśli tankuję ze słońca to pirat ma jakieś tam szanse mnie przechwycić (przy okazji czy mi się wydaje, czy zasięg interdiction zależy od studni grawitacyjnej? niewiele się tym bawiłem i dość dziadowski moduł miałem).
- Jeśli nie tankuję to raczej mnie nie złapie - musiałby się ładnie z boku polosować na kursie przechwytującym. Jeśli to face to face, mijamy się i tu zależy od mojej i jego prędkości czy zdąży zawrócić.
- Jeśli pirat startuje od gwiazdy, to mam fory bo jestem dalej od niej.
- Zdarzało mi się unikać interdiction po prostu skręcając na full speedzie o kilkadziesiąt stopni.
- Oczywiście jeśli lecę do stacji w tym systemie dogoni mnie przy studni celu podróży.
- Po nie udanym interdiction po piracie zostaje za tobą biały marker FSD. Podejrzem, że można go zeskanować i do niego wskoczyć, ale nie próbowałem.

Podsumowując wyniki za dziś, przeleciałem z 1000 lat świetlnych, czasami scoopując paliwo, czasami nie. Przechwyceń było może z 12-15? Połowa w okolicy gwiazdy(2-3 razy pirat chyba wbił się w gwiazdę, bo przechwycenie trwało sekunde dwie i ledwo wektor się pokazywał :) ), połowa przy stacji docelowej. W przelotach bez tankowania, bez zatrzymywania na stacji przechwyceń brak(okazjonalnie omijany w SC pirat).
100% obronionych przchwyceń ^^

Można sobie przekazywać towar, dziś się przekonałem, jest opcja (jettison - abandon), która zostawia towar jako nie kradziony i ktoś może to legalnie podjąć, dobre jak kogoś chcemy ruszyć na początek, dajemy mu 12 ton żywych morskich robaków i jest ustawiony ;)

rootsrat

Volunteer Moderator
Spora niespodzianka. Wg. mnie na minus.

Przynajmniej już wiemy!

Wg mnie jest pół na pół. Z jednej strony cieszę się, że wreszcie mogę zacząć grać na poważnie, a z drugiej wolałbym jednak, żeby zresetowali - niekoniecznie 16., ale choćby i dzisiaj. Tak czy siak, ja dzisiaj resetuję swojego save'a i zaczynam od nowa, tym razem już z pełnym zaangażowaniem i ostrożnością w podejmowaniu decyzji :)

Alea iatca est!

Z jednej strony brak wipe'a trochę cieszy bo nie będzie kolejnego uporczliwego dążenia(?)* od zera do konkretnych okrętów i statusów, z drugiej niektórzy ludzie którzy się rozwinęli będą łoić nowych graczy.

Eee tam. Trzeba mieć wyjątkowego pecha żeby zostać złojonym przez kogokolwiek, wliczając w to graczy i NPC.
Dokładnie. A jakbym chciał się znęcać nad początkującymi to wystarczył by do tego sidewinder z FSDI

Przynajmniej już wiemy!

Wg mnie jest pół na pół. Z jednej strony cieszę się, że wreszcie mogę zacząć grać na poważnie, a z drugiej wolałbym jednak, żeby zresetowali - niekoniecznie 16., ale choćby i dzisiaj. Tak czy siak, ja dzisiaj resetuję swojego save'a i zaczynam od nowa, tym razem już z pełnym zaangażowaniem i ostrożnością w podejmowaniu decyzji :)

Alea iatca est!
bardziej się zgodzić nie mogę. mam nadzieję tylko że nie zmienią zdania

bardziej się zgodzić nie mogę. mam nadzieję tylko że nie zmienią zdania

A ja cały czas czuje przez skarpetki że będzie wipe... powiedzieli że nie będą robić to teraz ludzie właśnie zaczną grać na poważnie i na poważnie szukać exploitów żeby się wzbogacić...
Ale skoro wipe ma nie być to zapodajcie jakieś uniwersalne, które nie są powiązane z konkretną lokalizacją ;)

rootsrat

Volunteer Moderator
Jestem ciekaw premiery. Braben mówił w wywiadzie że 16go rusza 'story'.
https://gotgame.com/2014/12/08/ggtv-elite-dangerous-introduction-david-braben/

Ciekaw jestem co to za story, jak będzie wyglądać opowiedznie tego story etc. Ciekawe czy dodadzą jakieś intro do gry.

Wszystko było opisane w ostatnich 2 newsletterach. Imperator Duval poważnie zachorował. W Imperium zaczyna się walka o władzę. Jest 2 kandytatów to tronu. Być może pojawi się więcej. Działania graczy będa miały wpływ na to, kto go zdobędzie.

Intro też raczej będzie - wskazówka jest ostatni teaser na YouTubowym kanale FD :)

Last edited:
Ciekaw jestem co to za story, jak będzie wyglądać opowiedznie tego story etc. Ciekawe czy dodadzą jakieś intro do gry.

Działania graczy będa miały wpływ na to, kto go zdobędzie.

Liczę, że w końcu pojawią się fajne eventy dla graczy związane z wydarzeniami w galaktyce i frakcjach, że zwiększy się interakcja pomiędzy graczami.
Fajnie jakby dodali intro. Toz EFE zawsze mi się podobało. A trailery im fajnie wychodzą, więc potencjał jest.

rootsrat

Volunteer Moderator
Liczę, że w końcu pojawią się fajne eventy dla graczy związane z wydarzeniami w galaktyce i frakcjach, że zwiększy się interakcja pomiędzy graczami.

Jest plotka (nie moja!), że Gruman pretenduje to tronu Imperium, bo ma już tyle kredytów, że może go sobie kupić ;)

https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=71393
Pewnie wszyscy widzieli anons na górze forum, ale gdyby komuś umknęło to mamy nowy launcher do pobrania.

Dzięki, ja akurat przegapiłem :)

Back
Top Bottom