Head tracking - darmowy, precyzyjny, przy pomocy smartfona i Opentrack

Tutorial in inglisz na stronie opentrack jak zrobić head track:
https://github.com/opentrack/opentrack/wiki/Smartphone-Headtracking

[video=youtube_share;6Pts_sotjMA]http://youtu.be/6Pts_sotjMA[/video]

Mój plik konfiguracyjny do OpenTracka, zawiera poniższe ustawienia
https://dl.dropboxusercontent.com/u/73783868/opentrack_vr_tutorial/elite_ht.ini

Całkiem przyjemnie działający sposób na headtracking
1.
Wpinamy PC i smartfona na Androidzie do jednej sieci (może być po wifi, może być po USB)

2.
Instalujemy na komputerze OpenTrack.
https://github.com/opentrack/opentrack/releases
W wersji 2.3 macie już zrobiony działający headtracking w OpenTracku przy pomocy smartfona. Smartfon musi mieć żyroskop, na smartfonie aplikacja freepie apk.

W opentracku ustawiamy sobie mapping. Polecam taki.
ht_pitch.JPG

ht_yaw.JPG

ht_roll.JPG

Trzeba też ustawić na 2 osiach inverta:
FvYCwFF.jpg

Jako filtra polecam używać Accela. Do centrowania można sobie ustawić jakiś łatwo dostępny przycisk na klawiaturze.
accela.JPG

Protokół Freetrack 2.0

W opentracku ustawiamy trackera freepie, port 5555, w trackerze ustawienia jak poniżej:
fyh8KWT.jpg

3.
Instalujemy Freepie na smartfonie. Freepie znajduje się w folderze instalacyjnym opentrack w clientfiles/freepie-udp

Pamiętaj aby w smartfonie uaktywnić opcje "Zezwól na instalację z nieznanych źródeł" (Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to podczas instalacji aplikacji powinna pojawić sie stosowna informacja pozwalająca przejść do menu gdzie możesz to zrobić po czym musisz ponowić próbę instalacji aplikacji)
4.png

4.
Mocujemy sobie sprzęt na głowę
Można przymoicować do headsetu:
headset.jpg

headset2.jpg

headset3.jpg

Można przymocować przy pomocy opaski i frotki. Koszt poniżej 10zł za mocowanie, trzyma się stabilnie, nie spada:
opaska.jpg

opaska2.jpg

opaska3.jpg

Natomiast jeżeli uważasz że powyższe wygląda zabawnie, zawsze możesz ukryć smartphona, opaskę i frotkę pod...
opaska4.jpg

5.
W opentracku start
na telefonie Freepie start
Elite start
wciskamy guzik kalibracji (ten zamapowany w opentrack)

6.
Enjoy!

Podziękowania dla sthalika za adaptację opentracka i napisanie trackera do freepie.

Last edited:

rootsrat

Volunteer Moderator
Hm... Ciekawostka! Jak znajdę trochę czasu, to może przetestuję.

Aczkolwiek już widzę minę mojej lubej, kiedy schodzi na dół i widzi mnie z telefonem na czole i głową obwiązaną taśmą klejącą :D

Dokładnie tak. Mam słuchawki z pałąkiem. Między pałąk a głowę wkładam S3. Wyglądam niecodziennie, dziś grałem w tym godzinę - no rewelacja!

Jak freepie nie umie emulować trackir to niech Anders Malmgren weźmie działającą wersję a nie jakiegoś gniota wciska.

Nie, czytałem ich listę bugów na githubie i oni nawet nie mają "api keyów" do gier, w ogóle. Niech sobie wezmą od kogoś.

Tak. Jak uda się zrobić dobry soft do androida i iphona [redacted] wrzucający dane po udp do OpenTracka to będzie naprawdę wypas, nietylko do VR ale i do trackingu.

Last edited:
U mnie programik na telefonie po 30 sek od wygaszenia ekranu zdycha(puszcza tel w stan deepsleep) i po zabawie ogolnie to strasznie swiruje na wszystkie strony, musze pokombinowac albo z tel albo nad Wireless IMU ktory ma opcje podtrzymania w tle z tym ze wireless imu podaje dane w innym formacie (patrzac na kod w pythonie)

Widze ze Opentrack zczytuje dane z programiku freepie na Androida po ustawieniu protokolu UDP(ale jakos dziwnie) pobawie sie tym jutro moze bo powinienem miec wiecej czasu.

Last edited:
Freepie + Freepie IMU działają elegancko na chwilę obecną.
Niedługo może i opentrack będzie miał możliwość czytania z freepie imu.

Ktoś wie czy FreePie wykorzystuje magnetometr w telefonie jako punkt odniesienia do korekty dryftu akceleratora/żyro? Bo nie chce mi się grzebać w kolejny projekt jeśli efekt będzie podobny do ED Tracker'a...

U mnie freepie imu sie nie sprawdza bo programik zamarza 30 sek po wygaszeniu ekranu tel ale z tego co widze to chyba nie zczytuje

Freepie IMU u mnie przesyła dane nawet przy wyłączonym ekranie.
Spróbuj inaczej - odpal Freepie IMU, przełącz do tła i zablokuj sam telefon z przycisku. I zobacz czy się wygasi czy nie.

U mnie freepie imu sie nie sprawdza bo programik zamarza 30 sek po wygaszeniu ekranu tel ale z tego co widze to chyba nie zczytuje

Jak masz to sprawdź i dodaj do wyjątków a jak nie masz to zainstaluj jakiś menadżer aplikacji. FreePIE prawdopodobnie jest uwalane/zamrażane, jak zresztą pewnie większość "niepotrzebnych" aplikacji, po wyłączeniu ekranu w ramach oszczędności baterii.

Wiem co sie dzieje ale podstawowe triki nie dzialaja LG w G3 zrobilo dosc dobrze oszczedzanie energii tylko przez to zle napisane programy typu FreePie IMU sa mrozone... Jak znajde troche ochoty to sie z tym pobawie na razie radze sobie bez HT i nie narzekam specjalnie (kalibracja Freepie to tez droga przez meke bo akurat mam sluchawki potyliczne wiec musialbym kombinowac z ustawieniami zeby przekalibrowac go na prace w innej pozycji tel.

Wiem co sie dzieje ale podstawowe triki nie dzialaja LG w G3 zrobilo dosc dobrze oszczedzanie energii tylko przez to zle napisane programy typu FreePie IMU sa mrozone... Jak znajde troche ochoty to sie z tym pobawie na razie radze sobie bez HT i nie narzekam specjalnie (kalibracja Freepie to tez droga przez meke bo akurat mam sluchawki potyliczne wiec musialbym kombinowac z ustawieniami zeby przekalibrowac go na prace w innej pozycji tel.

W ostatniej "niestabilnej" wersji Opentrack'a jest już wsparcie dla FreePIE więc mógłbyś bez problemu w OT przemapować osie czy je odwrócić.

Back
Top Bottom