Headtracking w Elite

są dwie wersje PS3 eye. W jednej filtr IR da się zdjąć/zmyć, bo soczewka jest łatwo dostępna, w drugiej jest pomiędzy innymi dwoma i tam się nie da (tak piszą na forach).

Last edited:
są dwie wersje PS3 eye. W jednej filtr IR da się zdjąć/zmyć, bo soczewka jest łatwo dostępna, w drugiej jest pomiędzy innymi dwoma i tam się nie da (tak piszą na forach).

Potwierdzam.
Moja pierwsza kamerka PS3 Eye była kupowana do FaceTrackNoIR.
Następnie naszło mnie na budowanie FreeTrack'a.
Szkoda słów, ile godzin zajęło mi wyciągnięcie tego filtra. Pomijając już stan urządzenia (obiektywu) po zakończeniu procesu...
Napisałem do osoby, która sprzedaje gotowe FreeTrack'i na Allegro. Urządzenie miałem już gotowe, więc zapytałem o samą kamerkę.
Za PS3 Eye ze zdjętym filtrem zapłaciłem 40zł + wysyłka, gdzie za poprzednie PS3 Eye dałem 30zł.
Osoby, które robią FreeTrack'i na zamówienie, z pewnością wiedzą, gdzie zamawiać kamerkę, by dostać "dobrą" wersję.
Chyba walka z filtrem IR nie jest warta tych 10zł, a nie wiadomo, która wersja nam się trafi ;)

Czytam Wasze posty dotyczące walki z filtrami ustawieniami itp. A mi wystarczyło zakupienie za trzydzieści parę zł kamerki A4Tech PK333 , odkurzenie starej czapki do daszka której przymocowałem plastikowy korek od butelki z przylepianym odblaskiem z kamizelki.Odpaliłem FreeTracka i wszystko chodzi jak cacy. Jestem bardzo zadowolony.

W obu wersjach PS3 Eye wywalam obiektyw i w gniazdo wkręcam obiektyw micro IR do telewizji przemysłowej np 3,6mm jeśli mamy kamerę blisko twarzy i potrzebujemy szeroki kąt lub 8mm jesli daleko i węższy wystarczy a sam obiektyw to może 10zł...

Witam serdecznie,
jesteśmy producentem DelanClip'a,
chętnie odpowiem na nurtujące Was pytania jeśli chodzi o zasadę działania urządzenia.
Do tego chciałbym zaoferować 10% zniżki dla Polaków zarejestrowanych i czynnie udzielających się na forum frontiera. Warunkiem otrzymania zniżki będzie polubienie naszej strony na FB www.facebook.com/delanclip i oczywiście nie wyrzucanie jej z ulubionych.

Po zakup zapraszam na nasza strone: www.delanengineering.com

10% (zwrot przez paypal) zostanie przyznane po potwierdzeniu polubienia naszego fanpage'a.

jakiekolwiek pytania - z chęcią odpowiem w temacie tutaj lub tez poprzez formularz kontaktowych na naszej stronie www.

Pozdrawiamy

Mam spore problemy z OT + telefonem SG3. Tracę powoli cierpliwość i zdrowie (cierpi na tym głównie kark w czasie walk, bo takiego driftu dawno nie doswiadczylem). Pozostaje mi jeszcze powrót do starej wersji freepie i OT. Jeśli nie zadziała, będę musiał poważnie zastanowić się nad trackIR. Oprogramowanie pod track IR nie zabija CPU jak rozumiem? (czasem strimuje i wtedy kazdy wolny % cpu jest wazny). Chcialem tez znalezc na allegro alternatywy, ale aukcje zapadly sie chyba pod ziemie (mozliwe ze jestem po prostu slepy).

rootsrat

Volunteer Moderator
Ja się szarpnałem na TrackIR (bonus w pracy, inaczej w życiu bym nie kupił!), bo już mnie zmęczył FreeTrackNoIR - jutro dostawa! Jak tylko się pobawię w święta, to zdam relację.

Co do używania OpenTracka i FreeTracka oczywiście z trzema LED'ami - można je tak ustawić, że praktycznie ciężko będzie zauważyć różnicę pomiędzy TIR a open source'owymi projektami. Ja zawsze powtarzam moim klientom - podstawa to idealnie dopasowane krzywe ruchu do własnych upodobań. Oczywiscie jesli ktos używa FTNOIR aby śledził twarz to mogę tylko pogratulować cierpliwości :)

Ja się szarpnałem na TrackIR (bonus w pracy, inaczej w życiu bym nie kupił!), bo już mnie zmęczył FreeTrackNoIR - jutro dostawa! Jak tylko się pobawię w święta, to zdam relację.

Będziesz zadowolony wodzu ;)
Tylko że można było taniej :rolleyes:

Last edited:

rootsrat

Volunteer Moderator
Będziesz zadowolony wodzu ;)
Tylko że można było taniej :rolleyes:

Hm, pewnie można, ale siedzienie z telefonem na głowie nie za bardzo mi się widzi, a znowu o problemach z EDT tyle się naczytałem, że nie chce mi się tego ogarniać. Majsterkowiczem też nie jestem, mam totalnie dwie lewe ręce jeśli o to chodzi ;) Gotowa wersja EDT z tym chipem, który aż tak źle nie reaguje na zmiany temperatury (z tego co zrozumiałem) kosztuje jakieś £40, więc już wolałem dołożyć tę stówę (szczególnie, że to ekstra kasa, w zasadzie "za darmo") i kupić TrackIR.

Obaczym jak będzie.

Wiesz, lepiej z bezprzewodowym telefonem niż kablem i ledami :D Sam nie wiem co jest bardziej egzotyczne. Albo opcja borg z telefonem albo predator z ledami :D Tutaj nie da się normalnie, zawsze, cokolwiek nie zrobisz, dla rodziny będziesz 30 letnim gościem z czymś na głowie.
A śledzenie po twarzy naprawdę słabe jest, wymaga światła, nocne granie odpada, na początku też kupiłem kamerę ps3eye i używałem facetracka, ale sumarycznie to odpuściłem na rzecz smartfona. Nie mówię że ledy są złe, nic z tych rzeczy, ale mnie zniechęcił do tego kabel i lutowanie, podobnie jak do edtrackera. Kalibracja tych ledów też jest trudniejsza niż smartfon.

Last edited:

rootsrat

Volunteer Moderator
Wiesz, lepiej z bezprzewodowym telefonem niż kablem i ledami :D Sam nie wiem co jest bardziej egzotyczne. Albo opcja borg z telefonem albo predator z ledami :D Tutaj nie da się normalnie, zawsze, cokolwiek nie zrobisz, dla rodziny będziesz 30 letnim gościem z czymś na głowie.
A śledzenie po twarzy naprawdę słabe jest, wymaga światła, nocne granie odpada, na początku też kupiłem kamerę ps3eye i używałem facetracka, ale sumarycznie to odpuściłem na rzecz smartfona. Nie mówię że ledy są złe, nic z tych rzeczy, ale mnie zniechęcił do tego kabel i lutowanie, podobnie jak do edtrackera. Kalibracja tych ledów też jest trudniejsza niż smartfon.

Jeśli nie używasz ProTrack Clip czy jak to sie tam nazywa, tylko mocowanie "na daszek", to TrackIR jest bezprzewodowy z tego co wiem.

Ja mam bezprzewodowo, bez telefonu i bez czapki:cool: Odblaski przy słuchawkach i kamerka A4TECH PK-333E. Koszt tego zestawu to w sumie kamerka (40-50 zł) i taśma odblaskowa.
clip_2.jpg

Tak działa z free trackiem
[video=youtube;6lbDB9tB0EQ]https://www.youtube.com/watch?v=6lbDB9tB0EQ[/video]
A tak z open trackiem
[video=youtube;a5VAuXsovP8]https://www.youtube.com/watch?v=a5VAuXsovP8[/video]

Nie ciesz się, i tak wyglądasz w tym dla domowników jak kosmita :D :D
Nawet fajnie to działa, te odblaski czymś się jakoś oświetla (nie znam zasady działania tego)?

Jeśli nie używasz ProTrack Clip czy jak to sie tam nazywa, tylko mocowanie "na daszek", to TrackIR jest bezprzewodowy z tego co wiem.

Czyli siedzisz w domu w czapce ? :D Czy masz może taki sam 'daszek', na gumkę? :D

Last edited:
Nie ciesz się, i tak wyglądasz w tym dla domowników jak kosmita :D :D
Nawet fajnie to działa, te odblaski czymś się jakoś oświetla (nie znam zasady działania tego)?
Potrzebna, jest kamerka A4TECH PK-333E, na allegro do kupienia za 40-50zł
3-2.jpg

Kamerka ma wbudowane diody ir dzięki czemu emituje światło podczerwone, które jest niewidoczne dla ludzkiego oka, ale odblaski bardzo ładnie to odbijają.
I nie trzeba usuwać z niej żadnego filtra. Jedyna modyfikacja, jakiej trzeba dokonać to zaklejenie czujnika światła na górze kamerki (np. taśmą izolacyjną), żeby diody cały czas świeciły. A domownicy przywykli:p Używam tego od 6 lat.

Last edited:
Masz jakąś instrukcję do zrobienia tego pałąka? W sumie ta kamerka to grosze, wezmę ją sobie dla zabawy, a powiedz mi ile fps ona ma?

Mam fotkę z wymiarami.
clip_size.jpg

Podstawę wyciąłem z plastikowego pudełka DVD, ale np. twardsza tektura też się nada (chociaż będzie bardziej podatna na uszkodzenia)[/QUOTE]
Kamerka ma 30 fps, ale w niczym to nie przeszkadza.
I filmik jak to się sprawuje u mnie z elite
[video=youtube;lsLqTbuQggA]https://www.youtube.com/watch?v=lsLqTbuQggA[/video]

Last edited:
Do mnie właśnie przyszła ta kamerka i teraz ją instaluje:)

k0v4L Jak ustawić program albo kamerkę żeby działało tak jak u Ciebie? Zakrywać czymś obiektyw?

Do mnie właśnie przyszła ta kamerka i teraz ją instaluje:)

k0v4L Jak ustawić program albo kamerkę żeby działało tak jak u Ciebie? Zakrywać czymś obiektyw?
W ustawieniach kamery. A w oprogramowaniu pobaw sie suwakiem "threshold"
usatwienia_kamery.jpg
ustawienia_kamery_2.jpg
I pamiętaj o dokładnym zaklejeniu czujnika światła na górze kamerki!!!
306efa3612e128ac657ecbe6a4081e21.jpeg

Last edited:
I tak od siebie po raz kolejny dorzucę... jeśli tylko do ED bawicie się z FreeTrack'iem i diodami/odblaskami róbcie model z 1 diodą/odblaskiem. Łatwy w wykonaniu, konfiguracji i lepiej się sprawuje niż 3 punktowy.

@Rootstrat
Dlatego twierdzę że drogo, kamerka, dioda, rezystor, stary kabel usb, izolacja, kawałek drutu, to nie są nie wiadomo jakie koszty. Poza tym nie sądzę żebyś był też manualnie mniej sprawny niż przedszkolak ;)
Clipa z odblaskami i tak chyba będziesz musiał extra dokupić żeby to było całkowicie bezprzewodowe.

Back
Top Bottom