Headtracking w Elite

Mała aktualizacja moich wypocin. Na wstepie polecam Pare porad dla FACETRACK-a. Dobrze opisany tutek, a paroma opcjami, ktore bez zmiany moga irytowac (np. autocentrowanie obrazu gdy program zgubi choc 1 zrodlo swiatla).

Przeprosilem sie z OpenTrackiem ;). Male zmiany w EYE-u z PS3 pozwolily mi na skonfigurowanie odpowiednio analizy obrazu. Co prawda nie wiem dlaczego mam 4 krzyzyki (3 zielone, 1 czerwony), ale wszystko chodzi silky-smooth. Nie wiem tylko dlaczego w zaleznosci od gry zauwazam czasem takie mikroszarpniecia podczas ruchu glowa. Na przykladzie wyglada to tak, ze w Wat Thunder doswiadczylem NAJBARDZIEJ PŁYNNEGO HEAD TRACKINGU. W elite czasem potrafia pojawic sie mikroszarpniecia (po prostu obraz nie jest idealnie plynny - moze to moje zboczenie, jestem wyczulony na takie rzeczy, a moze kwestia 144hz monitora). W takim faktorR czy jakos tak (scigałka) w ogole ruch glowa odbywa sie jakby w 20FPSach. Sytuacje ww. sa w >60FPS kamerka ustawiona na >60Hz/fps. W ogole zauwazacie roznice w jakosci animacji ruchu glowa w grach przy 25/30/60/75 fps? Ja zadnej ... 0.o. To trzeba wybrac w oprogramowaniu z PS3 + program do headtrackingu, czy tylko tych drugich?

Tak, mi to w Aspie też czasem występuje.

Mi pomaga zcentrowanie OpenTrack'a - w większym oddaleniu od kamerki. To chyba problem ze zbyt dużym możliwym oddaleniem się do tyłu (wchodzi się głową w fotel).

Dokładnie miałem to samo wystarczyło przybliżyć głowę do szyby statku i po problemie.
Oczywiście używam Face Tracka. Nie wiem jak jest na myszce.

Last edited:
Przy zmianach prędkości w Kobrze jest fatalnie. Panele boczne zostają zasłonięte i czasem zasłonięta jest większa część ekranu, więc walka i dokowanie są totalnie utrudnione.
Pomaga poprawienie się w fotelu, ale nie o to chodzi żeby być zmuszanym do wiercenia się przed ekranem. Wcześniej działało bez zarzutu. Teraz gra stała się niegrywalna, bo nie będę się rozglądał myszą jak jakiś dzikus ;)
Używam NoIRa.

Czy jest ktos na forum, kto używa delan clipa? Nie chce marudzić bo sprzęt solidny i sprawuje się po dobrej konfiguracja jak marzenie. Odwiedziłem ich FB przed chwilą i zobaczyłem ten film: https://www.youtube.com/watch?v=PjyHK9Rlqzc&feature=youtu.be. Te diody świecą jak szalone. 10x mocniej niż moje. Zmienili w ciągu roku proces produkcyjny i montują jakieś potwory? A może to efekt jakiegoś post efektu w filmie :).

Porównałbym najlepiej z kims screeny z oprogramowania EYE z PS3 przy dziennym oświetleniu.

Edit: Tak sobie myślę, że może moge jakoś wyciąć "sprytniej" światło widzialne. Obecnie wcisnąłem przed obiektyw folię z dyskietki.

Last edited:
W sierpniu ustawialiśmy taki z Goliatem i jasność wyglądała podobnie jak na filmie. To było przy uzyciu kamerki kupionej w zestawie, z tego co tam jest napisane - IR filter removed, daylight filter installed. Może mają lepsze filtry niż dyskietka, w ich sklepie widać jakies czerwone, niebieskie folie?

Jak dla mnie to świeci normalnie lub nawet nieco słabiej ale to kwestia użytych diod.
Jeśli masz za ciemno to możliwe że filtr IR nie został usunięty, po usunięciu filtru IR dyskietka na obiektywie praktycznie nie jest potrzeba, chyba że masz mocne źródło za plecami lub dowcipną rodzinę która wpada z pilotem jak grasz lub z zapalonym fajkiem ;)

Gain praktycznie zbija się do zera, pozycja wyjściowa to Gain/Expo/R/G/B po jednym kliku w prawo, następnie zbijasz Gain, który potrafi sprawiać że obraz zamula. Następnie Expo w lewo aż będzie widać małe kropki i na koniec bawisz się kanałami RGB. Przerobiłem chyba 5 PS3EYE i w każdej matryca ciut inaczej reagowała/siała artefaktami i wycinanie jednego kanału a wzmacnianie innego dawało bardzo dobre rezultaty aczkolwiek dążymy do uzyskania bieli/beżu/żółci chodź i na samym niebieskim kanale potrafi chodzić tylko kąty się zmniejszają.

Nie mam pojęcia co to za kamera, odkupiłem ją od użytkownika też DELAN CLIPa. Nie ogarnę tych modeli kamery, wiem że niektóre pozwalały na usuwanie filtra, inne nie. Nie znam się na tym niestety. Myślicie, że jakbym wrzucił zrzut ekranu z kamerki z oprogramowania, ktoś byłby w stanie określić, czy filtr IR nie został usunięty? Może mógłbym mi go ktoś za uczciwą opłatą usunąć, jeśli będą przesłanki, że da się to zrobic?

Shamoth, dzięki za instrukcję, na pewno sprawdzę czy dobrze to robiłem do tej pory.

Last edited:
Sprawdziłem moje ustawienia z zaleceniami Shamoth-a i wychodzi na to, że jadę na wersji kamerki z filtrem IR + folia z dyskietki. Bardzo to ciemne i praktycznie wszystkie suwaki prócz RGB muszę mieć max na prawo (prawie, ziarnistość obrazu). Nie planuje ktoś pozbywania się kamerki bez filtra w najbliższej przyszłości? ;) Sklep Delan-a życzy sobie za ps3 12 funtów + przesyłka.

rootsrat

Volunteer Moderator
Sprawdziłem moje ustawienia z zaleceniami Shamoth-a i wychodzi na to, że jadę na wersji kamerki z filtrem IR + folia z dyskietki. Bardzo to ciemne i praktycznie wszystkie suwaki prócz RGB muszę mieć max na prawo (prawie, ziarnistość obrazu). Nie planuje ktoś pozbywania się kamerki bez filtra w najbliższej przyszłości? ;) Sklep Delan-a życzy sobie za ps3 12 funtów + przesyłka.

Tu masz PS Eye za 4 funciaki. Nie wiem tylko czy to dokładnie ta, której szukasz.

Rozumiem że siedzisz w UK?
Stuknij jakieś foty czy spisz numery to może uda się coś znaleźć w necie i zobaczyć czy da się usunąć filtr. Niekiedy nie można jeśli jest naniesiony na matrycę. W większości przypadków wiąże się to z nieodwracalnym uszkodzeniem bo jest wklejany i w trakcie usuwania się kruszy, obraz po prostu nabiera dziwnej desaturacji... W przypadku PS3EYE często rozsypuje się obiektyw co wychodzi na dobre bo za grosze kupuje się gniazdo i obiektywy o zadanej ogniskowej do kamery przemysłowej i można sobie ustawić pole widzenia kamery w zależności od wielkości modelu z diodami i odległości od kamery.
Najlepiej kupić kamerę która ma tryb nocny na diodach IR i przynajmniej 30fps choć PS3EYE pozwala wykręcić bodajże i 75fps przy 640x480 czy nawet dwukrotność przy 320x240... bardzo ciekawa kamerka do zabawy, z odpowiednim obiektywem można robić fajne filmy/zdjęcia macro w IR...
Jak nie zapomnę to po powrocie do domu wyszukam Ci to i owo do niej i wrzucę...

Tu masz PS Eye za 4 funciaki. Nie wiem tylko czy to dokładnie ta, której szukasz.

http://nuigroup.com/forums/viewthread/5189/

Siedzę w Polsce, wrzuciłem oferte w funtach, bo na stronie delan clip-a sprzedają już przerobione kamerki (sklep w UK). Właśnie słyszałem, że wszystko zależy od kamerki, jej modelu, serii itp. Nawet jeśli mam dobry model to sam tego nie zrobie (prędzej ukrusze wszystko co możliwe w środku). Jeśli zdążę, wrzucę wieczorem model mojej kamerki i screeny z ustawieniami i efektem obrazu w oprogramowaniu EYE. Tragedii nie ma, da się wszystko ustawić, ale czasem tło daje o sobie znać. Jeśli za niewielką dopłatę do kamerki już bez IR mogę mieć zestaw do grania w słońcu to ja się na to piszę.

Last edited:
Jeśli HT wykorzystujesz tylko w ED to może lepiej pomyśleć nad EDTracker'em?
Musiał byś dopytać czy to ma gwint M12 i brak filtra IR
http://www.eltrox.pl/monitoring/monitoring-analogowy/obiektywy/obiektyw-chip-8mm.html
Ale i tak czeka Cię albo gwintowanie tego gniazda co jest albo zamówienie z chrl, najważniejsze żeby odstęp między otworami mocującymi się zgadzał i wynosił bodajże 18mm
http://www.aliexpress.com/item/M12-...-lens-holder-Fixed-Pitch-18MM/1320060806.html
http://www.aliexpress.com/item/HD-2...ount-the-CCD-lens-holder-Fixed/627326804.html
http://www.aliexpress.com/item/HD58...ens-mount-the-CCD-lens-holder/1704599312.html
http://www.aliexpress.com/item/HD58...ens-mount-the-CCD-lens-holder/1704599312.html
Ogniskowa 8mm powinna być uniwersalna jeśli masz kamerę tak 1-1,5m od głowy. 6mm już za szeroko łapie ale przydaje się jeśli masz zamiar kiedyś korzystać z wychyleń bo wtedy to i o pół metra się można wychylić. 12mm to takie tele się robi dla tych co mają 100" i siedzą 2-2,5m :p
Jak byś kiedyś przypadkiem przez stolicę się przebijał z kamerką to wiesz ;)

Back
Top Bottom