Jak handlować

Status
Thread Closed: Not open for further replies.
Chciałbym was prosić o pomoc. W ogóle nie mam pojęcia jak działa ten handel w tej grze. Najwięcej kasy udało mi się zarobić na palladium, 1,1k zysku na sztuce. Latam w systemie Djendelis. Mój kolega mi powiedział że on zarobił kilka milionów w kilka godzin, ja zarabiam kilka tysięcy. Nie ogarniam tego :(

Zapewne korzystał z elitetradingtool.co.uk lub z innej strony która pozwala szukać skuteczne szlaki handlowe.

Ale jeśli chcesz handlować bez "oszukiwania" to są różne sposoby, takie jak np. zapisywanie jakie stacje są bogate w określone surowce a jakie one potrzebują.

Warto sprawdzać typ stacji, czyli czym ona się zajmuje.

Warto jeszcze dodać że pojemność cargo w statku także robi różnicę.
więc podejrzewam że twój kolega ma lepszy statek z większym cargo.

Last edited:
Ogólnie nie przepadam za handlem ale trochę czasu spędziłem jako handlarz.
Po pierwsze najważniejszy jest statek. Bez odpowiednio wyposażonego statku handel jest nieopłacalny i nużący. Jak mniemam prawdopodobnie zaczynasz więc posiadasz Sidewindera czyli dość małą i niezbyt dobrą łajbę do handlu (aczkolwiek dla chcącego i z sidewinderem da się coś zarobić). Najlepiej jednak zarobić szybko 2-3 miliony kredytów i zakupić odpowiedni statek. Do handlu polecam na początek dwa statki:

1. Cobre Mk III (albo Cobre Mk IV jeżeli masz do takowej dostęp). Jest to statek wielofunkcyjny więc jeżeli znudzi ci się handel to możesz go łatwo przestawić na eksploracje lub walkę a po za tym jest dość tani.
2.Type-6 Transporter. To z kolei statek już stricte przeznaczony do handlu. Najlepszy na sam początek przygody jako gwiezdny handlarz. Minusem jest oczywiście fakt że nie nadaję się do niczego innego i jest dość łatwym celem dla piratów.
Po zakupieniu statku pozostaje już tylko wyposażenie go (skorzystaj ze stronki Coriolis) i rozpoczęcie swojej przygody jako handlarz. Tu staniesz też przed dylematem czy wczuwać się i samemu szukać dobrych szlaków handlowych czy może trochę ułatwić sobie życie ("oszukiwać") i korzystać ze stronek które pozwalają ci szybko sprawdzić opłacalne szlaki handlowe. Decyzja należy do ciebie.

Tak oczywiście wygląda handel zwykłymi towarami są jeszcze towary luksusowe którę są unikalne i dostępne tylko w jednej stacji. Osobiście polecam latać właśnie takimi "jedwabnymi szlakami kosmosu". Trasy są oczywiście dość długie a ilość towaru jest ograniczona. Osobiście największą frajdę sprawia mi handel w takiej postaci a i dorobić też się można.

Tu masz link do zbioru wszystkich towarów luksusowych. Są też przygotowane przez graczy trasy z rzadkimi towarami ale polecam ułożyć samemu bo jest przy tym sporo frajdy.

Jest jeszcze parę spraw które można poruszyć aczkolwiek na sam początek ta wiedza powinna ci wystarczyć. Polecam na sam początek nie być zbyt pazernym i latać z tarczą zamiast z dodatkową przestrzenią na towary bo jednak do takiego stylu latanie trzeba mieć sporo wprawy a wraz z ED Horizons (no chyba że tylko mi się trafiło że moja anaconda wystrzeliła z doku jak z katapulty ) pojawiło się parę niezbyt ciekawych bugów więc żeby oszczędzić sobie niemiłych sytuacji lataj z tarczą i dociułać do większej łajby.

Last edited:
Obecnie latam ASP Explorerem i mam 84 cargo. Mój kolega latał Cobrą Mk. III i nią zarobił na anakondę w ok 10-15h. Ja latam tak jak napisałeś, po stacjach i zapisuję sobie w takiej aplikacji ED Tradepad co sprzedają a co kupują stacje i tak jak napisałem max zarabiam 1k na sztuce. Cały mój majątek zdobyłem na walce. Na conflict zonie wyciągałem z 1 milion na powrót na naprawy. Tylko że taka walka jednak trochę trwa i mimo że mam już ponad 50h przegrane w tą grę to nadal praktycznie nie mam nic. Mój kolega ma przegrane 39h i już "wozi się" anakondą.
Czyli aby móc normalnie zarobić muszę lecieć na specjalne szlaki handlowe?

Jeśli chcesz w tak krótki czas zarobić na prawie najlepszy statek w grze.
To tak.
Musisz wtedy latać po sprawdzonych szlakach handlowych aby mieć pewność że będziesz zarabiał o wiele więcej. (Ale wtedy to jest zwykły "dziki grind")
Możesz także sam szukać najlepsze szlaki, długo to potrwa ale przynajmniej nie będziesz zmęczony tym grindowaniem.

Obecnie latam ASP Explorerem i mam 84 cargo. Mój kolega latał Cobrą Mk. III i nią zarobił na anakondę w ok 10-15h. Ja latam tak jak napisałeś, po stacjach i zapisuję sobie w takiej aplikacji ED Tradepad co sprzedają a co kupują stacje i tak jak napisałem max zarabiam 1k na sztuce. Cały mój majątek zdobyłem na walce. Na conflict zonie wyciągałem z 1 milion na powrót na naprawy. Tylko że taka walka jednak trochę trwa i mimo że mam już ponad 50h przegrane w tą grę to nadal praktycznie nie mam nic. Mój kolega ma przegrane 39h i już "wozi się" anakondą.
Możesz spróbować szmuglowania na dużą odległość. Oprócz cheatów to jedyna rzecz która daje dość kasy by tak szybko zdobyć anaconde.
Lecisz do jednego z bardzo oddalonych systemów ( Np. "Sothis", ale polecam coś bliższego. ), bierzesz misje na przewożenie cargo ( z tego co pamiętam to te z ikonką cargo containera ze strzałką, ale poczytaj opisy bo mogli to zmienić ;) ), Ważne by miały conajmniej 5-6h czasu ( mogą mieć i 4, ale wtedy może to się źle skończyć ). Następnie wróć do main menu i przejdź do open ( jeśli w nim jesteś to przejdź od razu do solo ), następnie weź kolejne misje, wróć do main menu i znowu przejdź do solo ( jeśli byłeś na początku w open to przejdź do open... ) i weź kolejne misje. powtarzaj tak aż zapełnisz cargo. Następnie wykonaj wszystkie misje. Pamiętaj, że czeka cie jakieś 200-400Ly lotu by dotrzeć do pierwszej misji. Tak więc potrzebujesz dobrego fuel scoopa i najlepszego FSD. Do tego będą atakowały cie boty oraz policja będzie próbowała cie zeskanować, to oznacza, że będziesz potrzebował dobrych silników i uzbrojenia. Najlepiej po wskoczeniu do systemu robić obroty w miejscu by utrudnić botom wyciągnięcie cię. Jeśli wyciągnie cie policja to leć w ich strone na booście i przeleć tuż obok. w ten sposób będą musieli zrobić zwrot by dokończyć skan, a ty w tym czasie uciekniesz do supercruise. W przypadku zwykłych botów chcących cie po prostu zabić zalecam ucieczkę.
Mój build ASP do szmuglowania: http://edshipyard.com/#/L=70g,0_g0_g0_g0_g7sh7sh7sh7sh7u57u5,2-7_7_7_6u6Q8S8I,5H_50U05U5DI5DI03w7dg
Dodatkowo najlepiej grać podczas szmuglowania w solo. Gracze w dobrych systemach do zbierania misji często chcą cię zabić, do tego jedna śmierć i tracisz parę godzin gry oraz masę reputacji.

Jeżeli chcesz zdobyć Anacondę to rób tak jak piszą inni aczkolwiek nie wiem czy ma to sens bo ta gra trochę na czymś innym polega niż na dzikim grindzie. Ja osobiście przechodziłem statki po kolei i uczyłem się każdego. Daje to olbrzymią satysfakcję gdy powoli pniesz się w górę. Jeżeli zgrindujesz od razu na anakondę to ominę cię masa zabawy (chociażby z FDL, który jest strasznie fajnym statkiem do walki czy Imperial Clipperem) nie mówiąc już o fakcie że doświadczenie w lataniu przyda ci się przy olbrzymie jakim jest anakonda po za tym weź po uwagę że prócz 140 milionów musisz zdobyć dwa razy tyle na wyposażenie plus jakieś minimum 20 milinów na ubezpieczenie. Nie statek świadczy o pilocie a jego umiejętności. Do anakondy nie jest tak trudno dobić więc polecam pograć spokojnie i delektować się grą a nie na siłę zdobywać najlepszy statek.

Co do misji ze szmuglowaniem, zawsze mi się one nie udają. Nawet jak leciałem w silent mode i już wleciałem do stacji dostałem komunikat "scan detected" i po misji.
@Doom_days
To nie tak że chcę od razu Anakondę. Na początek w ogóle chciałbym mieć kasę na ulepszenie ASPa, który zresztą tak średnio mi się podoba, potem myślałem nad Pytonem albo jakimś statkiem federacji. Przez 40h dziko grindowałem na Cobrze Mk. III polując na kryminalistów albo walcząc w warzone, bo nagroda za misję nie przekraczała w większości 100k. Ogólnie nawet teraz misji za ponad 100k ze świecą szukać. Głównie dostaję misje po 20k, 60k lub coś OK tego. Niektórych misji nie ogarniam jak ratowanie zakładników albo przekazanie nieokreślonej osobie towaru. Więc pozostaje mi tylko grind. ASPem średnio mi się walczy, a jako że handel na razie pomijałem chcę spróbować swoich sił w nim.
Dodatkowo chciałbym mieć statek z wieżyczkami :D

Jakoś mi trudno uwierzyć że bez używania jakiś cheatów/błedów można w przeciągu 10-15 godzin dobić od Cobry do Anacondy Nawet na gołą potrzeba ~prawie 150mln w 15 godzin to daje 10 mln /h - i to Cobrą ?. Przecież grając 39h łącznie nie ma ani rangi (lepsze misje) ani wiedzy co gdzie i jak (opłacalne miejscówki).
Na grind-handel to za mały statek na taki wynik
Na grind w CZ/RES to za słaby statek na taki wynik
Na grind przemyt to mimo wszystko za mało czasu

Last edited:
@DYoda
Ja nie znam się aż tak, nawet nie wiedziałem że do tej gry są jakieś cheaty 0.0
Ogólnie dzięki tej stronie od Dorion300 handluje mi się dużo lepiej. Dziś obejrzałem ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=eGKZGwUxXeI
Mam już 2 rangę w handlu, planuję zarobić na lepsze FSD i spróbować się w tym szmuglowaniu. Może w końcu uzbieram trochę pieniędzy by dołączyć do Husarów, bo nie chcę być "gołodupcem" :D

Jakoś mi trudno uwierzyć że bez używania jakiś cheatów/błedów można w przeciągu 10-15 godzin dobić od Cobry do Anacondy Nawet na gołą potrzeba ~prawie 150mln w 15 godzin to daje 10 mln /h - i to Cobrą ?. Przecież grając 39h łącznie nie ma ani rangi (lepsze misje) ani wiedzy co gdzie i jak (opłacalne miejscówki).
Na grind-handel to za mały statek na taki wynik
Na grind w CZ/RES to za słaby statek na taki wynik
Na grind przemyt to mimo wszystko za mało czasu

Z cobrą w sumie dość ciężko by było zarobić na anconde ale z drugiej strony można już ją mieć za około 120 milinów jeżeli kupi ją się w systemach kontrolowanych przez korporację Sirius. Chyba że 20% zniżka już nie obowiązuje bo dawno nie kupowałem statków.

Last edited:
Czemu nie pojawiają się moje odpowiedzi????

@edit
No nareszcie.
Ogólnie to dzięki za tą stronkę Dorion300, bardzo mi pomaga czegoś się dorobić.
@DYoda
Ja gram w tą grę dopiero ok 50h i nawet nie wiedziałem że są tu jakieś cheaty 0.0
Wracając na Anakondzie mi aż tak nie zależy, nie no zależy mi:D, najpierw chcę dorobić się rangi żeby móc wykonywać lepsze misje bo mam dopiero rangę Dealer.
Ogólnie to dzięki za pomoc. Jak przestanę być "gołodupcem" :D to będę próbował wstąpić do Husarów, bo bardzo podoba mi się taka inicjatywa.
Żeby nie zakładać nowego wątku co zrobić żeby w tych misjach szmuglowych nie zostać przeskanowanym. Miałem misję za całe 300k 0.0, wleciałem do stacji na silent runing i tu pach skan... Myślałem że silent runing uniemożliwia skanowanie.

Last edited:
Czemu nie pojawiają się moje odpowiedzi????

@edit
No nareszcie.
Ogólnie to dzięki za tą stronkę Dorion300, bardzo mi pomaga czegoś się dorobić.
@DYoda
Ja gram w tą grę dopiero ok 50h i nawet nie wiedziałem że są tu jakieś cheaty 0.0
Wracając na Anakondzie mi aż tak nie zależy, nie no zależy mi:D, najpierw chcę dorobić się rangi żeby móc wykonywać lepsze misje bo mam dopiero rangę Dealer.
Ogólnie to dzięki za pomoc. Jak przestanę być "gołodupcem" :D to będę próbował wstąpić do Husarów, bo bardzo podoba mi się taka inicjatywa.
Żeby nie zakładać nowego wątku co zrobić żeby w tych misjach szmuglowych nie zostać przeskanowanym. Miałem misję za całe 300k 0.0, wleciałem do stacji na silent runing i tu pach skan... Myślałem że silent runing uniemożliwia skanowanie.
Graczom uniemożliwia. Ale boty są ponad mechanikami gry. Nie działa na nich sillent running, chłodzenie statku, chaff... Mogą cię znaleźć nawet jak jesteś poza ich zasięgiem statku, nie mają cooldowna przy wyciąganiu, masslock na nich nie wpływa...
I tak, są tutaj cheaterzy. architektura serwerowa oparta na P2P to raj dla hakerów i cheaterów...

I tak, są tutaj cheaterzy. architektura serwerowa oparta na P2P to raj dla hakerów i cheaterów...
Czyli że można na przykład dodać sobie miliardy kredytów cheatem? Powinni dodać jakiegoś antycheat do gry.
@DYoda
To zgłoszę się do Husarów jak tylko ruszy znowu rekrutacja

Ogólnie dzięki za pomoc. Od razu lepiej mi się gra. Nawet wbiłem wczoraj pierwszą rangę w federacji. Wystrzałowego sylwestra życzę :D

Czyli że można na przykład dodać sobie miliardy kredytów cheatem? Powinni dodać jakiegoś antycheat do gry.
@DYoda
To zgłoszę się do Husarów jak tylko ruszy znowu rekrutacja

Ogólnie dzięki za pomoc. Od razu lepiej mi się gra. Nawet wbiłem wczoraj pierwszą rangę w federacji. Wystrzałowego sylwestra życzę :D

O ile się nie mylę to rekrutacja Husarów trwa non stop i wystarczy wysłać jednemu na PW że chcesz dołączyć. (EDIT: A rzeczywiście, jest chwilowo zatrzymana)
zanim dołączysz polecam mocno się zastanowić.

Są antycheaty.

P2P działa tylko wtedy kiedy jesteś w tej samej instancji z innym graczem.
A tak to komunikujesz się normalnie z serverem i server sprawdza jak zarabiasz, ile zarabiasz i tak dalej.
Tylko że server po prostu wszystko nie uciągnie więc taka podróż w SC z kolegą działa na zasadzie P2P o ile się nie mylę.

Last edited:
Darxus - odnośnie Husarii, wiedza czy zasobność portfela jest nieistotna, liczy się dobre podejście do zabawy w dobrym towarzystwie. Wielu z nas odkryło tę grę na nowo, właśnie dzięki pilotom którzy ją tworzą. Część z nas specjalizuje się w różnych formach zarobku i zabawy, CZ, RS, szmuglerka, górnictwo, handel etc.

Odnośnie zarobku na Anakondę w ciągu 10-15h, jest to możliwe wyłącznie poprzez szmuglerkę i z rangą przynajmniej merchanta - jednak po zmianach które weszły od 1,5/Horizon trzeba wiedzieć co i jak zrobić, a czego unikać. W żaden inny sposób, nie jesteś w stanie zarobić tego w normalny uczciwy sposób, nawet posiadając Cuttera z ładownością ponad 700 cargo, zarobienie 10 milionów na godzinę stanowiło by wybitny, ale być może realny wynik.

Co do Anakondy, jest ona przereklamowana, nadaje się do handlu, do walki średnio bo jest strasznie krowiasta. Zdecydowanie lepsza do walki jest Corvetta, a do handlu Cutter, tyle, że na te statki potrzebna jest 12 ranga w federacji/imperium. Druga sprawa, zarobienie 127 milionów na Anakondę (tak, można za tyle ją kupić), to potrzebujesz jeszcze przynajmniej 80 milionów by ja przystosować jako tako do handlu, lub ponad 300 milionów by się nadawała do walki. Dobra bojowa konda to wydatek rzędu 500-600 milionów w zależności od komponentów. By tym latać, trzeba mieć jeszcze na jej utrzymanie (naprawy kosztują) + ubezpieczenie rzędu 25-30 milionów.

Zamiast tracić czas na tankowanie i tym samym wystawiać się na wyciąganie wstaw Juszczenko jeden bak na paliwo
200-300Ly nie przelecisz na jednym baku. choćbyś wypełnił anaconde paliwem. A szybkie fuelscoopowanie będzie lepsze od zatrzymania się na stacji... JEśli w ogóle na taką natrafisz.

Status
Thread Closed: Not open for further replies.
Back
Top Bottom