Jaki joystick / hotas do Elite Dangerous?

Krótko:
X52 pro ma sensory magnetyczne hall-a ( bezkontaktowe ), X52 ma zwykłe potencjometry które z czasem - nie od razu - się zużywają (należy je czyścić itp itd).
Sensory magnetyczne mają również nowsze konstrukcje jak X-55, TH Warthog.
Wbrew pozorom użyte materiały i jakość wykonania w codziennym użytkowaniu robią różnicę ;) Moim skromnym zdaniem X52 pro jest lepiej wyprofilowany i ma lepszą ergonomię ( mi zwyczajnie bardziej pasuje )

ps.
Modyfikacja X52 nie jest to specjalnie trudna ale jak kto lubi.
Link Saitek X52 Stick magnet mod

Last edited:
Krótko:
X52 pro ma sensory magnetyczne hall-a ( bezkontaktowe ), X52 ma zwykłe potencjometry które z czasem - nie od razu - się zużywają (należy je czyścić itp itd).
Sensory magnetyczne mają również nowsze konstrukcje jak X-55, TH Warthog.
Wbrew pozorom użyte materiały i jakość wykonania w codziennym użytkowaniu robią różnicę ;) Moim skromnym zdaniem X52 pro jest lepiej wyprofilowany i ma lepszą ergonomię ( mi zwyczajnie bardziej pasuje )

ps.
Modyfikacja X52 nie jest to specjalnie trudna ale jak kto lubi.
Link Saitek X52 Stick magnet mod

X52 też jest na czujnikach halla. Film, który podałeś pokazuje moda na przykładzie x52 właśnie. Problem jest z deadzone w centralnej częsci obszaru roboczego. Czytałem też, że na okręgu (największe wychylenie) jest też mniej precyzyjny ze względu na siłę czujników? Nie wiem czy magnetmod to naprawia.

Dziękuję za szybką odpowiedź, dozbieram do wersji PRO. Jeszcze jedno pytanie. Od wczoraj wieczora mam grę, na szybko włączyłem i podłączyłem jakiś tam stary joy i to co mnie w konfiguracji zdziwiło, że tylko parę funkcji mam przypisane. Czy wszystko muszę ręcznie konfigurować pod joya, skręcanie, przyśpieszanie, rozglądanie itp. Strasznie dużo opcji i nie wszystkie rozumiem.

Dziękuję za szybką odpowiedź, dozbieram do wersji PRO. Jeszcze jedno pytanie. Od wczoraj wieczora mam grę, na szybko włączyłem i podłączyłem jakiś tam stary joy i to co mnie w konfiguracji zdziwiło, że tylko parę funkcji mam przypisane. Czy wszystko muszę ręcznie konfigurować pod joya, skręcanie, przyśpieszanie, rozglądanie itp. Strasznie dużo opcji i nie wszystkie rozumiem.

ED ma predefiniowane ustawienia dla kilku zestawów między innymi TH Warthog, X52pro, X55 i inne.
Pozostałe joy-e chyba należy sobie samodzielnie ustawić i skonfigurować.
Generalnie przed zabawą proponuję/polecam :D jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś pobrać sobie ten dokument (uwzględnia już zmiany z Bety 2.x):

Elite-Dangerous-pilots-guide-manual-tutorial wersja 1.08

To tylko 167 stron lektury ale wiele rzeczy będzie łatwiejszych ;)

Tass zapraszamy na TSa. Sam byłem przerazony mozliwosciami konfiguracji joya, najwygodniej jak ktos moze Ci na bierząco pomagać w bindowaniu ;).

Dziękuję raz jeszcze, nie widziałem tego dokumentu, dziś w robocie sporo wolnego, to czytam sporo by w domu pod wieczór skonfigurowac sobie wszystko, teraz już wiem czym się różni YAW od ROLL i PITCH :D

Krótko:
X52 pro ma sensory magnetyczne hall-a ( bezkontaktowe ), X52 ma zwykłe potencjometry które z czasem - nie od razu - się zużywają (należy je czyścić itp itd). [/URL]

To jest cytat ze strony saiteka:

The X52 Pro uses the same magnetic hall sensor, non-contact technology as the X52 but we've doubled the number of sensors to improve response

Myślę, że to wyjaśnia wszystko. Na X52 w Elite gra się bardzo dobrze, wygląd tego joya to sprawa indywidualna, ale nie da się zaprzeczyć, że jest lekko zabawkowy, X52 pro sprawia wrażenie joya z innej bajki.

X55 jest już u mnie, pierwsze wrażenie bardzo dobre, chociaż nie jest idealny, a jego wady mogą wyjść po kilku dniach (szczególnie niepokojące są informacje o całkiem padających przyciskach). Chodzi elegancko, sztywniej niż X52, ma mniejszy wychył i sporo większą podstawę.

Last edited:
Powiedźcie mi proszę, czy różnica między x52 a x52 pro to tylko jakość wykonania, czy coś jeszcze? Bo około 200zł różnicy za sam rodzaj materiałów zewnętrznych to spora kwota. .

Ja długo rozmyślałem, kupiłem X52, nie zależy mi na różnych kolorach światełek, a jedyną dla mnie różnicą między tym a Pro był fakt, że w Pro można założyć inne sprężyny. Popatrzyłem na youtube i jak po latach sie obecna sprężyna rozjedzie to można podłożyć banalnie prosto plastikową podkładkę i powinno wystarczyć.
Lepsze materiały to sprawa kosmetyczna, założę się, że mechanizmy sa takie same tylko trochę rzeczy z zewnątrz wygląda lepiej :)

W każdym razie jestem w miarę zadowolony, gra się świetnie, nie podoba mi się bardzo kabelek łączący obie części, jest bardzo kiepko zrobiony i jak się będzie ruszać tym wszystkim to jestem pewien, że będą problemy za jakiś czas jak się to obluzuje. Mam zamiar to wszystko przymocować do jakiejś pleksi i usztywnić. Przymocowywać trzeba z rozsądkiem, bo miałem przez jakiś miesiąc dwa razy przypadek, że dżojstik zaczął "płynąć" w jedną stronę i musiałem ten kabelek odłączyć i podłączyć z powrotem. Za taką cenę to powinno być lepsze, ale trudno.
W ED gra się na tym świetnie, za wyjątkiem wpisywania nazw systemów i chatu nie musze używać klawiatury do niczego.

Tass zapraszamy na TSa. Sam byłem przerazony mozliwosciami konfiguracji joya, najwygodniej jak ktos moze Ci na bierząco pomagać w bindowaniu ;).

Potwierdzam, tylko na naszym TS ktoś mi podpowiedział, że można sobie ustawić zasięg skanerów na pokretle na przepustnicy, jakoś nigdzie na forum tego nie widziałem i sam też na to nie wpadłem - działa bosko :)

Co do zestawu HOTAS-a to moje radosne powyższe wypociny nie miały na celu pokazania, że wszystko co nie nazywa się X52 pro jest po prostu be i nie nadaje się do niczego, a ten który ja mam jest najlepszy cool i daje 1000 % do skuteczności celności i wybitności grając w ED :D
Jeśli ktoś odniósł takie wrażenie to przepraszam nie to było moim celem.
Każdy ma swojego "drąga" ( bez głupich skojarzeń ;) ) i jest z niego zadowolony ... :cool:

@Dako ja myslalem ze kazdy ma "ogonek" :p

Z racji ze pojawila sie okazja nabylem X52 uzywany :) teraz pozostalo czekac :( ze tez akurat musialo sie przed weekendem trafic :p

Jak je znalazles ? bo z linka je widac ale jak wchodze normalnie to ich nie ma ?

BTW ja dalem 245zl z przesylka ^^

Bardzo dobra. Nie widziałem takiej perełki na allegro. Przyznaj sie, kolega kolegi kolegi? ;) Mój x52 ma przyjść jutro. Ostatnia noc prób wyrzucenia z głowy takiej drogiej zabawki. Aż się zle z tym czuje, ale to jest silniejsze ode mnie #staryaglupi.

Last edited:
Dzis byla taka perelka na allegro:

Code:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4709284646
potencjometr do psikniecia/wymiany i tyle a kupilem przy okazji korzystajac z bonusu allegro (kupon zmniejszajacy kwote o 20zl mozna wygenerowac w aplikacji allegro na telefon/tablet) wiec wyszlo mnie to zamiast 245 zl z przesylka (normalna cena 265) a mialem bic sie na aukcjach o hotasa x albo cyborga fly 5 ... tak do 100zl :p

Mój x52 ma przyjść jutro. Ostatnia noc prób wyrzucenia z głowy takiej drogiej zabawki. Aż się zle z tym czuje, ale to jest silniejsze ode mnie #staryaglupi.

Skądś to znam.Zwłaszcza, że na początku grało mi się na klawie i myszy jako tako.I naprawdę nie potrafiłem znaleźć usprawiedliwienia dla wydania paru stów na hotasa, a wąż w kieszeni syczał okrutnie.

Teraz po jakiś 5 miesiącach z X52 jak pomyśle o graniu kb/m....hahahaha....dobry żart.

Świetna oferta....113Ł za Pro....gdybym nie miał Hotas-X to bym się skusił na bank :) .

W Agito masz za 599zł, czyli 2zł mniej niż ta super promocja. Oferta FD była akurat raczej kiepska, jak to niektórzy skomentowali, promocja taka, że jedynie 4 funty więcej niż u mnie w sklepie obok domu... No chyba, że było kilka sztuk jeszcze taniej.

Back
Top Bottom