Jaki joystick / hotas do Elite Dangerous?

do X55 mogę przyczepić się do nie działającego H.U.D pod windowsem 8 - przynajmniej u mnie dużo ludzi w ogóle nie ma w tym systemie problemu. gry jednak rozpoznają go bez problemów. pod win 7 wszsytko gra. saitek przyznał się do problemu już w lutym ale do dzisiaj nic nie zrobił. u mnie też trochę trzeszczy joy kiedy nim skręcam. poza tym - ergonomia jest bardzo dobrze i w porównaniu do x52 jest niebo a ziemia. zwłaszcza martwe sterfy. saitek daje 2 lata gwarancji na niego.

Jeżeli chodzi o mododwanie x52 to bez tego ani rusz dla mnie.

Mam pytanie o X52 pro - kupilem sobie ten estaw i po jednym dniu grania mam dziwne wrazenie ze cos sie stalo z joyem. Sam juz nie wiem czy trace zmysly, czy wydaje mi sie ze zaraz po rozpakowaniu joy byl dosc sztywny, przeciagniety w ktoras strone i puszczony szybko wracal na pozycje zero. Teraz mam wrazenie ze jest bardzo luzny i jak puszczony jak poprzednio, "pitoli" sie w obie strony z 3-4 razy zanim stanie...

Czyzby cos sie popsulo? Ktoras sprezyna sie nagle zuzyla/wykrzywila/urwala? Ogladalem obie sprezyny i nie widze nic co mogloby wskazac usterke..
Ale mowie wam, mam wrazenie ze jest luzny jak cholera...

Ale jak "pitoli" w obie strony? Na trzpieniu masz nakładkę, która stabilizuje joya w pozycji 0 (dla 0 wychylenia opiera się ona o obudowę joya całym okręgiem). Ciężko mi sobie to w ogóle wyobrazić przy jego konstrukcji. Dodam, że mój chodzi dokładnie tak, jak w dniu zakupu.

No na bank wychylony na maxa drąg i puszczony musi się kiwnąć raz czy dwa przy pozycji neutralnej zanim stanie, bo masz sprężynę i chwilę potrwa nim wyhamuje. Trwa to około sekundy. Nie wiem czy jest taki drąg na rynku, który puszczony z maksymalnego wychylenia, dochodzi do pozycji neutralnej i od razu w niej zostaje.

Ja mam podobnie, dwa trzy razy się machnie i zatrzymuje w centralnej pozycji. Tylko że tak jak napisał clh to normalne.

A w panelu kontrolnym centruje ci osie obie osie drążka jak już się zatrzyma? Bo u mnie nie ma z tym problemu.

Nie, spoko, rozumiem, kiwnac sie musi, ale on naprawde tasta sie z 3-4 razy zanim stanie:)
Brzmi smiesznie wiem:)

O, jak go trzymam za podstawe i przechyle 90 stopni np do przodu, to drag pada jak p*** po stosunku:D
Normalnie jakis herlawy...
Nie dam sobie reki odciac, ae chyba byl bardziej sztywny zaraz po rozpakowaniu.

Poza tym wczoraj jak gralem w Elite w nocy (dzwiek byl ustawiony bardzo cicho wiec slyszalem wszystko), jak krecilem (rudder) dragiem to slyszalem jakies postekiwania sprezyny... jakby przeskakiwala ciagle, albo sie haczyla. Bardzo cicho ale slysze...:(

O, czy ta mniejsza sprezyna w srodku powinna stykac sie z z plastikiem u gory jak drag jest w stanie spoczynku? Duza styka sie z dolem i gora ciagle, ale ta mala jakby tlyko siedziala na dole, nie styka si z gora joya. Czy to prawidlowo?

Last edited:
U mnie w zwyklym X52 (1 sprezyna) tez sie kiwa jak go puszcze i tez cyka i wydaje dzwieki przy ruchach czy twiscie.
Moze nagraj to na film zobacza inni posiadacze i ocenia wtedy bedziesz mial pewnosc czy "tak ma byc" czy to jakas wada produkcyjna

Masz racje, chyba tak zrobie.

Myslalem ze X52 PRO z podwojna sprezyna powinien mniej latac na boki niz X52.

Nie mogę się doczekać filmów pokazujących jak się komu drąg kiwa i czy wydaje przy tym cyki i pojękiwania :) Chyba swój też sfilmuję.
Czy ten mod do magnesów który polegał na ich przybliżaniu do czujnika, miał eliminować deadzone? Patrzyłem na to ostatnio, ale wczoraj próbowałem i u mnie po wychyleniu góry drążka o jakieś 5mm od pionu już mam ruch, więc to w ogóle jest dla mnie zero. Mam X52 zwykłe. Sprężyne w X52 strasznie łatwo utwardzić podług tego filmu: Saitek x52 Spring Tension Mod

Z tego co mi specjalisci od kija tlumaczyli to polega na tym ze pozbywa sie liniowosci czyli teraz jak rysujesz slimaka to wychodzi cos jak u mnie na obrazku w tym temacie a jak zrobisz moda to tak jak u k0v4l
co do kija to moj sie kiwa i spiewa rosyjskie piosenki :x

Z tego co mi specjalisci od kija tlumaczyli to polega na tym ze pozbywa sie liniowosci czyli teraz jak rysujesz slimaka to wychodzi cos jak u mnie na obrazku w tym temacie a jak zrobisz moda to tak jak u k0v4l
co do kija to moj sie kiwa i spiewa rosyjskie piosenki :x
Źle!!! Nie pozbywamy się liniwości a ją zyskujemy:p Saiteki x52 prosto z fabryki są nieliniowe (magnesy są tak ustawione, że joye są mniej czułe w centrum)

Konia z rzędem temu kto grając w ED na modowanym x52 udowodni, że ma to wpływ na sterowanie.

Wpływu to nie ma praktycznie żadnego, rękę trzeba nauczyć "czuć" joya bez względu na to czy mamy moda czy nie.

Którą z tych dwóch opcji wybrać?
CH PRO THROTTLE + T16000m
saitec x52 zmodowany
A może zamiast punktu 1 Saitek x55? Wyjdzie podobnie cenowo.

Nigdy nie miałem do czynienia z tego typu sterowaniem, ale też zależy mi na tym żeby nie brakowało przycisków.

Last edited:
Jeżeli chcesz mieć dużą ilość przycisów to bierz któregoś saiteka. W elite im więcej HAT-ów (tych grzybków na joyu) tym lepiej. Do tego oprogramowanie saitek jest kombajnem możliwość jeżeli chodzi o konfiguracje (makra, kilka trybów pracy).

Back
Top Bottom