Jaki joystick / hotas do Elite Dangerous?

Gdyby ktoś szukał X55 Rhino - uprzejmie donoszę ;) , że ponownie pojawił sie w kilku sklepach internetowych w Polsce ( po pewnym okresie posuchy ).
Jest obecny także na Allegro i dość ładnie schodzi: 3 sztuki w dwa dni ( nieźle jak na - coby nie mówić - sprzęt dość niszowy w porównaniu do reszty osprzetu komputerowego ).

W ramach prezentu świąteczno-urodzinowego skusiłem sie na ten model i czekam na przesyłkę.

O! W końcu i Promień tu dotarł. To własnie dla niego szukaliśmy X55. :)

Jak tak patrze na rozlozenie przyciskow X55 (pomijajac narzekanie pana z filmu) to stwierdzam ze najbardziej idealnym joyem jest X52 /Pro w kwesti przyciskow i ich ulozenia (patrzac pod katem osoby grajacej na tym tylko w Elite)
Przy okazji na filmie mily pan chyba wytlumaczyl skad sie wziely moje problemy modele produkowane na poczatku po przejeciu Szajsteka przez szurnietekoty sa problematyczne ;]

Ide sterowania w pelnym 3d fajna, ale obawiam sie ze to sie nie sprawdzi przez zmeczenie reki. Caly czas musisz ja w powietrzu trzymac. Nie masz solidnego oparcia. A na dodatek jest to lewa (zazwyczaj slabsza ;-)) reka.

Dlatego powstały HOTAS'y i ich wariacje + pedały, nie wiem kim trzeba by było być żeby wytrzymać kilkugodzinną sesję z ciągle wiszącą ręką ;)
Aczkolwiek czasem jak obserwuję niektórych graczy to mam wrażenie że cała powierzchnia od szyi aż po same uda mogła by zostać wykorzystana jako dodatkowy kontroler :D

Dokładnie tak jak piszesz.
Pamiętajmy, że te Hotas-y to nie idea i radosna twórczość projektantów od gier ale mniej lub bardziej udane odwzorowanie sterowania stosowanego w dzisiejszych samolotach bojowych. Loty bojowe potrafią trwać po kilka godzin i tu nie ma już miejsca na jakieś wynalazki.
Kwestie ergonomii łatwości obsługi i komfortu są opracowane na przestrzeni wielu lat badań i doświadczeń.

Witam,
Mam pytanko. Jestem leworęczny :) czy możecie mi doradzić jakis joystic w miare dobry i nie drogi do ED? Będę wdzieczny za jakieś podpowiedzi bo joysticka używałem ostatnio jak grałem na Amidze i wogóle jestem zielony w tym temacie. Z góry dzieki.

pytanie dla użytkowników x55 - czy drążek też u was trzeszczy jak skręcacie na boki (yaw)?

Nie. Cicho i gładko obraca sie na boki. Dopiero dochodząc do max obrotu jest lekkie "pyknięcie" :)

Wiekszy problem mam z przepustnicą. Sztuka nówka, nie śmigana - po podłączeniu okazało się, że połowa podświetlenia nie działa ( podświetklony jest tylko dolny rząd ).
W dodatku jak testowałem wszystkie przyciski ( w opcjach kontrolera Windows ) wyszło także na jaw, że dwa przełaczniki ( metalowe TGL3 i TGL 4 ) są zapewne źle podłączone i reagują jednocześnie. Przesuwając je w dół podświetlały się jednocześnie 17 i 19.

I tym sposobem z mojego prezentu dla siebie nici, co gorsza - nici też polatania w pełną wersję w najbliższym czasie :(

View attachment 4440View attachment 4441

Last edited:
Nie. Cicho i gładko obraca sie na boki. Dopiero dochodząc do max obrotu jest lekkie "pyknięcie" :)

Wiekszy problem mam z przepustnicą. Sztuka nówka, nie śmigana - po podłączeniu okazało się, że połowa podświetlenia nie działa ( podświetklony jest tylko dolny rząd ).
W dodatku jak testowałem wszystkie przyciski ( w opcjach kontrolera Windows ) wyszło także na jaw, że dwa przełaczniki ( metalowe TGL3 i TGL 4 ) są zapewne źle podłączone i reagują jednocześnie. Przesuwając je w dół podświetlały się jednocześnie 17 i 19.

I tym sposobem z mojego prezentu dla siebie nici, co gorsza - nici też polatania w pełną wersję w najbliższym czasie :(

View attachment 4440View attachment 4441

legendarna jakość saiteka - na chybił trafił - dużo ludzi komentowało to na forach. nie jest to pierwszy przypadek kiedy poświęcają jakość nad ilość i to nie tylko teraz ale i w przeszłości . ten sprzęt schodzi im jak nutella z półek. zawsze możesz odesłać na gwarancji później jak gra ci się przeje.
zapomniałem dodać że u mnie pod win 8.1 nie działa ten saitekowy program HUD

Last edited:
Back
Top Bottom