Newsletter #51

Zastanawiam się, czy przypadkiem FD nie chcę trochę rozbic dużej ilości sympatyków Imperium.I czy choroba Duvala nie skończy się wojną domową o sukcesje,a ludzie którzy opowiadali czego to oni nie narobią w Federacji za chwilę zaczną się wyrzynac między sobą.:eek:

Dokładnie to samo pomyślałem. Kij w mrowisko. Wolę taki obrót spraw niż klasyczne Federacja vs Imperium. Może być ciekawie...

Dokładnie to samo pomyślałem. Kij w mrowisko. Wolę taki obrót spraw niż klasyczne Federacja vs Imperium. Może być ciekawie...

Rozumiem, ze musie ksiazke kuoic (nastepny wydatek i siano dla FD) zeby sie o tym dowiedziec? Czy moze w grze sie dowiem?

Czy moze by sie fabuly dowiedziec trzeba walnac 50 funa za beta + 50 za ksiazki + jeszcze jakies komiksy i wikipedia (kasa za reklame)? oraz blizej mi stwierdzeniu, ze Frontier zrobi za kase.

Last edited by a moderator:
Ostatni update naprawdę sporo poprawił. Powoli znika bajzel na mapie galaktyki, systemy zaczynają mieć ręce i nogi, wyjście z SC przy stacji wygląda dużo lepiej, multiplayer powoli rozwija skrzydła (przy pewnym outpoście naliczyłem 18 graczy), a 16 grudnia ma wystartować FABUŁA :)
Jak dla mnie wystarczy.

Faktycznie po paczce 1.03 fajniej wychodzi się koło stacji, o wiele płynniej.

18 graczy to już fajna gromadka, ale nie wiem czy to widzenie się jeszcze na 100% działa. Ja niedawno spotkałem się z jednym z naszych kolegów Nikiem i we dwoje nie mogliśmy się widzieć na strefie. Dopiero jak się przelogowałem to się zobaczyliśmy.
Co do fabuły to liczę na ciekawe eventy, które będą się pojawiać.

Czy moze by sie fabuly dowiedziec trzeba walnac 50 funa za beta + 50 za ksiazki + jeszcze jakies komiksy i wikipedia (kasa za reklame)? oraz blizej mi stwierdzeniu, ze Frontier zrobiza kase.

Bez przesady :) Tragedii nie ma, samą betą jest mnóstwo zabawy. Tragedia to jest w ogródku Star "Delayera". Tam to dopiero jest absolutnie wszystko podporządkowane kasie i ship pr0n. Masakra.

Last edited by a moderator:

Marudzą, ja specjalnie wożę jakieś cargo żeby mnie atakowali, wtedy ich nie muszę szukać pod nav beaconem :)
Sporo małych problemów, przedwczoraj każde wyjście ze skoku to co najmniej 20 sekund czekania (w trybie Solo potem sprawdziłem i było OK), miałem też chyba jedno z tych nowych zdarzeń, kiedy spotykasz statek który Ci oferuje, żebyś zawiózł przesyłkę gdzie indziej niż planowałeś, ale niestety nie zobaczyłem co chciał, bo lista transakcji znikła, więc ta przesyłka którą oryginalnie miałem też znikła, znając życie dziś będę miał za to karę na koncie, ale zobaczymy.

Tylko mam nadzieję, że skoro pokazywali na premierze to 16 grudnia będzie group jump i capital ship interdiction :)

Tylko mam nadzieję, że skoro pokazywali na premierze to 16 grudnia będzie group jump i capital ship interdiction :)

Albo raczej, wielkie pobieranie update, wywalenie się serwerów, patch, pobieranie, straszny tłok i lagi ... eee tam druga w nocy idę spać pogram jutro :p I prawdziwa zabawa zacznie się dopiero w okolicach wigilii.

miałem też chyba jedno z tych nowych zdarzeń, kiedy spotykasz statek który Ci oferuje, żebyś zawiózł przesyłkę gdzie indziej niż planowałeś,

Zdarzyło mi się dwa razy. Transakcja jest wtedy rozbudowana o dwie możliwości dostawy (dwa miejsca docelowe i dwie różne ceny). Obydwa przypadki były jednak ZBUGOWANE. Po dotarciu do alternatywnego celu gdzie miałem dostać więcej kredytów, dostałem tyle co pierwotnie. A dokładnie nie dostałem nic, bo misja się zawiesiła. Nie dostałem kasy nawet po powrocie z towarem do pierwotnego miejsca przenzaaczenia.

Albo raczej, wielkie pobieranie update, wywalenie się serwerów, patch, pobieranie, straszny tłok i lagi ... eee tam druga w nocy idę spać pogram jutro :p I prawdziwa zabawa zacznie się dopiero w okolicach wigilii.

I tydzień po premierze full wipe- out buehehehe;p

Nie sądzę. To byłby Armageddon i myślę, że Frontier doskonale zdaje sobie z tego sprawę :)

Armageddonu raczej nie będzie, ale na razie cały czas wychodzą kwiatki ze zbalansowaniem rozgrywki i może się po miesiącu grania okazać, że pozmieniały się ceny statków, modułów, surowców... Zawsze mogą do tego dorobić background, że niby wojna, kryzys i ceny się pozmieniały, ale część graczy może z tego powodu zrobić raban ;)

Tak czy inaczej takich poprawek może być jeszcze kilka, mam nadzieję, że nie będą się musiały skończyć wipem już po premierze. Wystarczy, że ktoś znów odkryje poważnego exploita, a teraz wymazanie takiego błędu nie będzie już takie bezbolesne dla obu stron. Nie sądzę, żeby ich telemetria pozwalała na tak dokładny monitoring.

Na wipe po premierze nie ma sznas, właściwie to może się okazać, że w ogóle wipe nie będzie jeśli FD nie będzie go potrzebowało. Wydaje mi się, że sami to kompletnie mają w nosie, czy ktoś sobie exploitem nabił już condę czy nie i raczej kierują się przy tym całkiem innymi wytycznymi niż jakiś exploit/bug na kasę. Oczywiście z wypowiedzi Michaela wynika, że wipe niemal pewny, miłą niespodzianką byłoby potraktowanie nim tak na tydzień przed premierą ;)

Armageddonu raczej nie będzie, ale na razie cały czas wychodzą kwiatki ze zbalansowaniem rozgrywki i może się po miesiącu grania okazać, że pozmieniały się ceny statków, modułów, surowców... Zawsze mogą do tego dorobić background, że niby wojna, kryzys i ceny się pozmieniały, ale część graczy może z tego powodu zrobić raban ;)

Tak czy inaczej takich poprawek może być jeszcze kilka, mam nadzieję, że nie będą się musiały skończyć wipem już po premierze. Wystarczy, że ktoś znów odkryje poważnego exploita, a teraz wymazanie takiego błędu nie będzie już takie bezbolesne dla obu stron. Nie sądzę, żeby ich telemetria pozwalała na tak dokładny monitoring.

Nie przesadzajmy. Balans rozgrywki to naprawdę najtrudniejsza rzecz w całym procesie tworzenia gry i tak naprawdę ciągnie się to jeszcze długo po premierze, ED nie będzie tutaj wyjątkiem. Jako przykład mogę podać takie D3, przy którym Blizzard co chwila coś zmienia przy umiejętnościach postaci. Co innego wipe, po premierze nie powinno być już żadnego inaczej to będzie rzeczywiście katastrofa.

Były już przypadki w grach, że ktoś w ciągu 24h dorobił się najdroższej rzeczy w grze. Bywało to przeważnie wynikiem błędu w grze. Tutaj raczej nie będzie aż takich błędów. Gra pewnie po wydaniu i tak będzie miała małe bugi. W naszym przypadku raczej wszystko zależy od odpowiedniego zbalansowania różnych elementów rozgrywki. Do 16 jeszcze kilka dni, to niech działają.

Po premierze nie ma nawet mowy o resecie kont :) . To jest nierealne i straszenie takim czymś jest nieodpowiedzialne.

Były już przypadki w grach, że ktoś w ciągu 24h dorobił się najdroższej rzeczy w grze. Bywało to przeważnie wynikiem błędu w grze. Tutaj raczej nie będzie aż takich błędów. Gra pewnie po wydaniu i tak będzie miała małe bugi. W naszym przypadku raczej wszystko zależy od odpowiedniego zbalansowania różnych elementów rozgrywki. Do 16 jeszcze kilka dni, to niech działają.

Po premierze nie ma nawet mowy o resecie kont :) . To jest nierealne i straszenie takim czymś jest nieodpowiedzialne.

Jak masa nowych graczy po premierze nie znajdzie kolejnego exploita albo możliwości duplikowania towaru/modułów to będzie cud. Chyba każda wersja Bety tak jak i gamma miała jakiegoś exploita na kasę, wątpię by wszystko zostało już znalezione, ale w życiu z tego powodu nie będą już robili wipe, zresztą do tej pory nigdy z tego powodu nie było czyszczenia. Wipe mieliśmy tylko, gdy dochodziło do przebudowy świata.

Back
Top Bottom