PC i Xbox One wspólna gra

Czy jest możliwe grać w Elite Dangerous na różnym sprzęcie ? Czytałem że miało to być wprowadzone w tamtym roku :) ale ani nie widzę kumpla w grze, ani nie widzę go jak chce dodać do znajomych poprzez wyszukanie nicku. Ktoś mnie oświeci czy cos takiego wogole jest dostepne a jak nie to czy wogole bedzie ?:D

rootsrat

Volunteer Moderator
Cross-platform w Elite obecnie jest możliwey jednie pomiędzy PC i Mac. Z tego co słyszałem, Microsoft ma wkrótce odblokować możliwość cross-platform pomiędzy PC i XBox (bowiem to z ich powodu na razie nie jest to możliwe, bo sama Elite obsługuje CP), ale czy to pewne i kiedy to nastąpi, wie chyba tylko sam Steve Jobs :D

Oczywiście należy wspomnieć, że wszyscy gramy w tym samym wszechświecie, tzn. jeśli Twój kumpel na XB odkryje system, to Ty jak najbardziej zobaczysz tam jego imię na mapie, jeśli Ty będziesz robić misje dla danej frakcji w jakimś systemie, to on odnotuje wzrost wpływów tej frakcji na XB itd.

W skrócie - mamy jedną wspólną galaktykę, ale brak CP pomiędzy PC i XB.

Last edited:
Jest szansa że CP win/xb nastąpi pod koniec roku. M$ ma plany uruchomić w listopadzie miedzyplatformowy sklep i gry które będą w sklepie dla pc i xb mają być wspólne, przynajmniej w teorii...

To, ze bedzie CP generalnie dla gier miedzy PC a XB, nie znaczy, ze dla wszystkich, a w szczegolnosci Elite.
Wiekszosc gier multiplayer trzyma 1 polaczenie do serwera i on zarzadza wymiana informacji. Jako, ze Frontier zbudowal proteze multiplayera w postaci P2P, nie jest wcale takie pewne, czy M$ bedzie chcialo, aby ich konsola laczyla sie do losowych komputerow na swiecie czy odbierala od nich polaczenia.

W wersji na XO tez jest P2P czyli konsola łączy się z konsolą?

Pewnie tak, kto by zmienial caly kod sieciowy :)
Ogolnie to Xbox przeciez P2P ma, no bo tak pewnie leca rozmowy glosowe.
A jak oni sobie to wymysla zeby zrobic crossplay z PC bez dedicated serverow to zobaczymy.

Last edited:
Przydałoby się, bo teraz mam dwa alterego. Jedno na xbox, drugie na PC - wolałbym jednak grać tym samym pilotem niezależnie od tego czy odpalam grę na konsoli czy na kompie.

Ehm... To tak nie działa. Nie ma żadnej możliwości połączenia kont z obu platform.

W sumie to jestem konsolowym ignorantem i nie wiem jak te kwestie ED wyglądają na konsolach.
Aczkolwiek nie chce mi się wierzyć że są dwie osobne chmury na osobnych "serwerach" u różnych provider'ów dla PC i konsol, choć taka izolacja mogłaby być wynikiem polityki M$...

Było wcześniej napisane że jest ten sam świat dla wszystkich platform. Tylko się nie widzimy. I śmiem wątpić by był inny powód niż polityka Microsoftu.

Back
Top Bottom