Rozciąganie na granicy ekranu

Wszelkie obiekty na granicy ekranu są... Rozciągnięte. Niezależnie od fova. Od kiedy mam 21:9 monitor jest to wręcz nie do zniesienia. Taki problem miałem jedynie w elicie i space engineersach. W każdej innej grze nawet przy 120 stopniowym fovie wszystko wyglądało w miarę normalnie.
Wygląda to tak:
jesbFIG.jpg
Dzieje się to także z interface:
MhRfkOl.jpg
Da się to też zaobserwować przy 16:9, ale nie rzuca się aż tak w oczy:
1na9U0M.jpg
Ktoś jeszcze ma taki problem? Da się to jakoś naprawić? Strasznie osłabia to imersje oraz ( szczególnie w przypadku interface ) pogarsza wygląd gry.

Ktoś jeszcze ma taki problem? Da się to jakoś naprawić? Strasznie osłabia to imersje oraz ( szczególnie w przypadku interface ) pogarsza wygląd gry.
U mnie jest podobnie. Choć mi to jakoś specjalnie nie przeszkadza... Jednak szerszy monitor daje dodatkowe centymetry pola widzenia.
2016-02-15_00001.jpg

Pozdr.
A.

Bawiliście się wychodzeniem parametrami FOV poza to co oferuje konfiguracja w kliencie?
C:\Users\Administrator\AppData\Local\Frontier Developments\Elite Dangerous\Options\Graphics\Settings.xml

Bawiliście się wychodzeniem parametrami FOV poza to co oferuje konfiguracja w kliencie?
C:\Users\Administrator\AppData\Local\Frontier Developments\Elite Dangerous\Options\Graphics\Settings.xml
Trochę. Szczerze mówiąc to gra przy 60 fov już ma takie problemy, co dopiero przy bardziej standardowym dla 21:9: 105 stopni... albo 120.

a w druga strone? moze warto troche zmniejszyc FOV

No właśnie chciałem to napisać, żeby zmniejszyć fov na standard, 50-65 czy ile tam jest.
Niestety fov działa w pionie i poziomie dając efekt obcego jak się przesadzi z wartościami.
Zmiana rozdzielczości z 16:10 na 21:9 po prostu da nam szersze pole widzenia przy tym samym fov i jeśli brakuje nam w pionie widoczności to dopiero wtedy podnosimy wartość fov ale musimy liczyć się właśnie z efektem obcego ;)

No właśnie chciałem to napisać, żeby zmniejszyć fov na standard, 50-65 czy ile tam jest.
Niestety fov działa w pionie i poziomie dając efekt obcego jak się przesadzi z wartościami.
Zmiana rozdzielczości z 16:10 na 21:9 po prostu da nam szersze pole widzenia przy tym samym fov i jeśli brakuje nam w pionie widoczności to dopiero wtedy podnosimy wartość fov ale musimy liczyć się właśnie z efektem obcego ;)
jak wspomniałem próbowałem. poniżej 50 fov już nie chciałem schodzić, ale różnicy prawie nie było. Co ciekawe kazda inna gra radzi sobie z tym dobrze ( prócz space engineersów gdzie gra uznaje 21:9 jako 2 oddzielne monitory 4:3 o_O )

rootsrat

Volunteer Moderator
Może warto to zgłosić jako bug, skoro dotyczy tylko Elite? Jak nie zgłosisz, to nie naprawią, a tak przynajmniej zerkną na to i może coś z tym zrobią, jeśli będzie się dało.

:EDIT:

Tu masz jeszcze wątek na temat panoram, możesz zapytać, czy ktoś jeszcze ma ten problem, albo jak go naprawić

https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=10649

Last edited:
chyba znalazlem odpowiedz na Twoje pytanie Ave,

Unfortunately, this is common in most games. The camera is using a fisheye lens effect, so it's basically a large sphere looking out. This is done as to allow FOV, without it you'd get a very flat, narrow image. It is especially a problem on triple screen setups.

The way to fix it would be for each monitor to render it's own perspective of the game world - but this is currently not possible in Elite.

Tutaj masz link do tego watku:
https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=49654&page=3

Warto tez sprobowac co Obsidian pisze w pierwszym watku (tak wiem, to jest 'symulowanie' 21:9 na 16:9 monitorze). Sprobowac nie zawadzi

Zdravim

chyba znalazlem odpowiedz na Twoje pytanie Ave,

Unfortunately, this is common in most games. The camera is using a fisheye lens effect, so it's basically a large sphere looking out. This is done as to allow FOV, without it you'd get a very flat, narrow image. It is especially a problem on triple screen setups.

The way to fix it would be for each monitor to render it's own perspective of the game world - but this is currently not possible in Elite.

Tutaj masz link do tego watku:
https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=49654&page=3

Warto tez sprobowac co Obsidian pisze w pierwszym watku (tak wiem, to jest 'symulowanie' 21:9 na 16:9 monitorze). Sprobowac nie zawadzi

Zdravim
Dzięki. niestety sposób obsidiana średnio działa. Do tego kończy się czarnymi pasami więc... Nope.

Back
Top Bottom