Skrzydlata Husaria a polska społeczność na forum Frontiera

rootsrat

Volunteer Moderator
To już nie pierwszy raz, kiedy polska frakcja Skrzydlata Husaria, której jestem założycielem, zostaje oskarżana o pewne rzeczy. Tym razem do oskarżeń pod adresem Husarzy doszły oskarżenia pod moim adresem, połączone z publicznym obrażaniem mojej osoby.

To spowodowało, że wywiązała się dyskusja, którą chcę publicznie dokończyć w osobnym wątku, bowiem uważam, że oskarżenia te są niesłuszne.

Z mojego punktu widzenia wygląda to tak:

Frontier daje graczom możliwość zakładania i dodawania frakcji graczy do gry. Stwierdzam, że to świetna okazja, żeby zjednoczyć polską społeczność pod jedną banderą i zacząć coś razem działać. Do tej pory polscy piloci byli rozproszeni po całej galaktyce i rzadko grali w dużej grupie.

Zakładam frakcję Skrzydlata Husaria i zakładam oficjlany wątek na forum Frontiera w polskiej sekcji. Zgodnie z zasadami mam do wykorzytania TYLKO ten jeden wątek do organizacji spraw całej grupy. Zakładam osobny wątek z poradnikiem jak wspierać frakcje w grze, który przetłumaczyłem dla CAŁEJ polskiej społeczności.

Do frakcji hurtowo dołączają polscy piloci, jest kilka zgłoszeń dziennie.

Frakcja pojawia się w grze, zaczynamy działać. Szybko okazuje się, że 1 (jeden) wątek na forum to zdecydowanie za mało, aby ogarniać tak duży projekt, jakim jest grupa ponad 100 (na tamten moment) osób.

Powstaje osobne forum dla frakcji Skrzydlata Husaria.

Dyskusja powoli przenosi się na tamto forum. Okazuje się, że prawie wszystkie aktywne na forum Frontiera osoby dołączyły do Husarii. Na forum Frontiera poza Husarzami udzielają się w zasadzie tylko AveMe i Dorion300. Husarze ciągle udzielają się na forum Frontiera, ale coraz mniej.

Na chwilę obecną na husarskim forum jest 24,899 postów w 1,281 wątkach. Połowa polskiej społeczności z forum Frontiera należy do Husarii i świetnie się bawi. Druga połowa gra albo nie gra (nie mam pojęcia), w ogóle nie udzielając się na forum Frontiera.

Frakcja Skrzydlata Husaria jest 6 frakcją w grze pod względem sukcesów. Kontroluje 15 systemów, zostało zorganizowanych ponad 10 wydarzeń dla jej członków - od transportów handlowych przez wyścigi po konkurs skoków łazikami. Jesteśmy jedyną grupą, która produkuje content do polskiego Radia Galnet. Nie znam żadnej innej polskiej grupy, która osiągnęłaby tyle, co my - a to dzięki temu, że udało nam się zjednoczyć POŁOWĘ POLSKIEJ SPOŁECZNOŚCI i posiadamy - JAK KAŻDY NORMALNY KLAN w innej grze - własne forum, niezależne od oficjalnego forum developerów gry.

Fontier doskonale zdaje sobie sprawę, jak silna jest POLSKA społeczność Elite i to właśnie dzięki naszej grupie.

Tak to wygląda z mojej strony.

Dzisiaj zostałem oskarżony, że "wykroiłem z polskiego forum kawałek poletka dla siebie", że nie mam honoru, a inni moderatorzy go mają (nie do końca wiem o co chodzi, bo autor tych oskarżeń nie raczył uzasadanić swojej wypowiedzi) oraz że przyczyniłem się do upadku polskiego forum oraz że to Skrzydlata Husaria zabiła polskie forum.

Zdecydowanie odpieram te zarzuty (oprócz tego o braku honoru, bo tego nie rozumiem). To nie Husaria zabiła polskie forum - to pozostała część społeczności, która W OGÓLE się tutaj nie udziela. Husarze często udzielają się tym forum, jeśli tylko jest taka okazja - wystarczy spojrzeć na wątki. Praktycznie każdy nowszy wątek został założony przez członka Husarii. To, że (prawie) nikt inny poza Husarzami nie odpisuje, to wina Husarzy? Śmiech na sali.

To tyle z mojej strony. Treść postów poniżej została przeniesiona z poprzedniego wątku, w którym zrobił się offtop.

Last edited:
Forum martwe, bo nikt się nie udziela. Ok. połowa z tych 550 osób siedzi na husarskim forum, a reszta? Widocznie nie są zainteresowani aktywnością tutaj (taka dygresja).
Niestety husarze zabili to forum.
Bardzo dobra organizacja, wpuszczanie praktycznie każdego I fakt, że większość ruchu na forum to było mało osób postujących dużą ilość rzeczy.
Zrobienie tej ankiety na husarskim forum to chyba byłby lepszy pomysł.

rootsrat

Volunteer Moderator
Niestety husarze zabili to forum.
Bardzo dobra organizacja, wpuszczanie praktycznie każdego I fakt, że większość ruchu na forum to było mało osób postujących dużą ilość rzeczy.
Zrobienie tej ankiety na husarskim forum to chyba byłby lepszy pomysł.

zapomniałeś dodać iż tylko ty do tego się przyczyniłeś, że to forum zamarło.

Wypraszam sobie, ja tylko założyłem frakcję dla polskich graczy, a że Frontier dał nam tylko 1 wątek na ogarnianie całej grupy, to już nie moja wina. Przez miesiąc męczyliśmy się z pojedynczym wątkiem. Osobne forum było niezbędne dla dalszego funkcjonowania grupy.

Podkreślam, że nikt nikomu nie broni się tutaj udzielać, ale ludzie widocznie wolą husarskie forum od tego - to moja wina? Dobre sobie.

A może sami bądźcie aktywni i rozruszajcie to forum, bo narzekać to każdy potrafi, ale palcem nikt nie ruszy, żeby coś z tym zrobić.

Coś Wam powiem - mam serdecznie dość Waszego narzekania i smędzenia-mędzenia, od dzisiaj zajmuję się wyłącznie moją rolą moderatora na forum i mam głęboko polską społeczność, bo nic tylko brać brać brać i oskarżać jaka to Husaria niedobra i zła.

Wybaczcie wybuch złości i offtop, ale nie pozwolę na obrażanie mnie, kiedy od samego początku robię wszystko, żeby Polacy w tej grze mieli jak najlepiej.

A może czas, żebyście Wy pokazali co zrobiliście dla naszej społeczności, bo jak na razie, to tylko narzekacie.

Nie oczekujcie ode mnie więcej aktywności na tym podforum oprócz wypełniania moich obowiązków moderatorskich - co zapewne będzie całkowitą nudą, bo tu przecież nikt nie pisze. Sam jestem sobie wienien, nie? Pffff. Żegnam Panów ozięble.

Czytając bolączki udzielających się tutaj wybitnie się uśmiałem, dziękuję Wam za to;) brzmicie jak dzieci, z którymi inni nie chcą się bawić, bo sracie do piaskownicy;)

Co do Elity po angielsku, nie dziękuję, nie potrzebuję.

Spokojnie, nie oskarzam nikogo o celowe zabicie tego forum. Po prostu większa część ludzi przeniosła się do husarzy. trochę szkoda, że tutaj raczej nikt już nic nie będzie postował, ale nie płaczę z tego powodu.

Poza tym skończmy ten offtop.

Last edited:
chciałeś z tego forum wykroić swe poletko no i wykroiłeś - (po swojemu rzecz jasna),
inni moderatorzy to mieli chociaż HONOR!

rootsrat

Volunteer Moderator
chciałeś z tego forum wykroić swe poletko no i wykroiłeś - (po swojemu rzecz jasna),
inni moderatorzy to mieli chociaż HONOR!

Proszę rozwiń tę myśl - bo nie rozumiem o czym mówisz.

Po raz kolejny mnie publicznie obrażasz sugerując że nie mam honoru. Jakieś argumenty, cokolwiek? Słowa na wiatr każdy potrafi rzucić.

Last edited:

rootsrat

Volunteer Moderator
Oddzieliłem posty. Na chwilę zamykam wątek, żeby wyjaśnić, po co nowy temat i dlaczego chcę o tym publicznie porozmawiać.

Temat za chwilę otworzę do dalszej dyskusji.

rootsrat

Volunteer Moderator
Treść tego posta wklejam do pierwszego posta, jako rozpoczęcie tej dyskusji, żeby to miało ręce i nogi.

rootsrat jest jedną z niewielu osób która zrobiła bardzo dużo dla polskiej sceny. Oskarżanie go o brak honoru, a frakcji o to że istnieje, i grają w niej gracze jest niegrzeczne.

Nie rootsrata wina że w Husarii ludzie się dobrze bawią. Normalne jest że klany i frakcje mają swoje fora.

Ja akurat się na forum FD mało udzielam, bo co chwilę dostaję bana, nie moja wina że jakimś płaczkom się nie podoba kiedy im piszę że zamiast ginąć i robić combat-loga, mogą skoczyć do high-wake. Piszcie do Frontiera, chętnie będę bardziej aktywny.

Last edited:

rootsrat

Volunteer Moderator
nie mam zamiaru z Tobą polemizować!

W takim razie nie mam więcej pytań. Oskarżasz mnie o coś, bez żadnych argumentów i konkretów - to naprawdę trudno nazwać polemiką. Skłaniałbym się bardziej ku określeniu "trollowanie" i "ból tyłka".

Twoja wola, ja tym bardziej nie mam zamiaru o tym rozmawiać. Twoje zarzuty odparłem używając konkretnych argumentów i przykładów, ale widzę, że Tobie nie zależy na dyskusji, tylko na gównoburzy - a to domena trolli internetowych. Pokazałeś na co Cię stać. Gratuluję!

rootsrat

Volunteer Moderator
Spokojnie, nie oskarzam nikogo o celowe zabicie tego forum. Po prostu większa część ludzi przeniosła się do husarzy. trochę szkoda, że tutaj raczej nikt już nic nie będzie postował, ale nie płaczę z tego powodu.

Poza tym skończmy ten offtop.

Wybacz AveMe - pod wpływem emocji opacznie zrozumiałem Twój wpis. Dopiero teraz na spokojnie zajarzyłem ;) Sorry!

Hmm... Już kiedyś to przerabiałem na privie z rootsratem, ale wrzucę moje trzy grosze.

Nie zamierzam dołączać do Husarii z różnych powodów, głównie dlatego, że Husaria jest frakcją niezależną, jestem zwolennikiem Imperium a to mogłoby doprowadzić do konfliktu interesów w przyszłości, których chciałbym uniknąć. Poznałem tu na tym, oficjalnym forum grono fajnych ludzi, ale obecnie nie ma możliwości utrzymywani z nimi kontaktu z racji tego, że ja nie zamierzam dołączać do Husarii oraz dlatego że oni się udzielają wyłącznie na forum husarzy. Czy mam o to do kogoś pretensje? Nie, bo każdy bawi się tak jak chce, to nasz wybór, ale...

Być może osób takich jak ja jest więcej. Nie wiem, nie wnikam. Zapewne część z tych osób pragnie utrzymywać kontakt z osobami, które wcześniej tu poznały. Kontakty ucierpiały i być może o to tu chodzi. Husaria ma zamknięte forum dla niezrzeszonych przez co kontaktu wcale nie ułatwia i pewnie stąd pewnie biorą się te niesnaski, podziały czy pretensje.

Tak jak napisałem przerabiałem to wcześniej z rootsratem, który przedstawił mi swój punkt widzenia i mimo, że ja go akceptuję to uważam, że być może potencjalnie i zupełnie niezamierzenie takie zamknięte podejście się do tego przyczynia. W tym miejscu zakończę moje wywody bo widzę, że dyskusja jest prowadzona najwyraźniej pod wpływem emocji.

rootsrat

Volunteer Moderator
Hmm... Już kiedyś to przerabiałem na privie z rootsratem, ale wrzucę moje trzy grosze.

Nie zamierzam dołączać do Husarii z różnych powodów, głównie dlatego, że Husaria jest frakcją niezależną, jestem zwolennikiem Imperium a to mogłoby doprowadzić do konfliktu interesów w przyszłości, których chciałbym uniknąć. Poznałem tu na tym, oficjalnym forum grono fajnych ludzi, ale obecnie nie ma możliwości utrzymywani z nimi kontaktu z racji tego, że ja nie zamierzam dołączać do Husarii oraz dlatego że oni się udzielają wyłącznie na forum husarzy. Czy mam o to do kogoś pretensje? Nie, bo każdy bawi się tak jak chce, to nasz wybór, ale...

Być może osób takich jak ja jest więcej. Nie wiem, nie wnikam. Zapewne część z tych osób pragnie utrzymywać kontakt z osobami, które wcześniej tu poznały. Kontakty ucierpiały i być może o to tu chodzi. Husaria ma zamknięte forum dla niezrzeszonych przez co kontaktu wcale nie ułatwia i pewnie stąd pewnie biorą się te niesnaski, podziały czy pretensje.

Tak jak napisałem przerabiałem to wcześniej z rootsratem, który przedstawił mi swój punkt widzenia i mimo, że ja go akceptuję to uważam, że być może potencjalnie i zupełnie niezamierzenie takie zamknięte podejście się do tego przyczynia. W tym miejscu zakończę moje wywody bo widzę, że dyskusja jest prowadzona najwyraźniej pod wpływem emocji.

Dzięki za posta Słoma. Już kiedyś rozmawialiśmy z Oficerami o stworzeniu sekcji otwartej husarskiego forum i zapadła decyzja na "nie".

Poruszę tę kwerstię jeszcze raz na kolejnym zebraniu (najbliższy wtorek) i przedstawię Twojego posta. Ostatnią rzeczą, jakiej chcę jest fragmentacja polskiej społeczności i ucinanie kontaktów. W międzyczasie zapraszam na nasz TS, mamy tam otwarty kanał dla gości: london2.teamspeak.net:34676

Dodam jeszcze że wczoraj faktycznie pisałem pod wpływem emocji, bo bardzo mnie zdenerwowały oskarżenia rzucane pod moim adresem. (Jednocześnie nie wycofuję się z niczego, co napisałem.)

Napiszę też jeszcze jedną istotną rzecz - członkowie naszej grupy mają pełną dowolność w udzielaniu się na tym forum, nikt im tego nie zabrania. Jedyne ograniczenia dotyczą oczywiście spraw wewnętrznych naszej grupy, ale to chyba zrozumiałe. Chcę też zwrócić uwagę, że wcale nie jest tak, że Husarze nie udzielają się na oficjalnym forum, wystarczy poczytać wątki i posty - wszędzie się udzielamy. W zasadzie członkowie naszej grupy i tak są chyba najbardziej udzielającymi się członkami polskiej społeczności tutaj na forum... A to, że inni się mało udzielają? Widocznie nie czują takiej potrzeby, a szkoda.

Last edited:
Myślę, że sekcja otwarta rozwiązałaby sporo nieporozumień, a na pewno ułatwiłaby utrzymanie kontaktu w obrębie całej polskiej społeczności.

To, że forum opustoszało moim zdaniem wynika głównie z faktu tego, że nie każdy ma czas i/lub chęci aby udzielać się na obu forach. Niektórzy z nas dysponują ograniczoną ilością czasu na granie, czytanie lub pisanie na forach, dlatego nie zamierzam nikgo oceniać.

rootsrat

Volunteer Moderator
Myślę, że sekcja otwarta rozwiązałaby sporo nieporozumień, a na pewno ułatwiłaby utrzymanie kontaktu w obrębie całej polskiej społeczności.

To, że forum opustoszało moim zdaniem wynika głównie z faktu tego, że nie każdy ma czas i/lub chęci aby udzielać się na obu forach. Niektórzy z nas dysponują ograniczoną ilością czasu na granie, czytanie lub pisanie na forach, dlatego nie zamierzam nikgo oceniać.

Ja też nie, ale faktem jest że to właśnie Husarze udzielają się na tym forum w głównej mierze.

Pozwólcie mi dorzucić moje marne 3 grosze które nic nie zmienią.

Z góry przepraszam za off-top jeśli mówię nie na temat.

A więc gram w Elite: Dangerous dla zabawy, to raczej wiadomo że większość gra by zabić czas czy pobawić się w kosmosie.
Forum łączy "fanów" tejże gry.

Nie potrafię grać "na poważnie", gram dla zabawy, więc wszelkie "rankedy" czy wczuwanie się w grę, ignoruję.
Więc z góry spodziewałem się (po kupnie gry i rejestracji na forum) że będzie niesamowita zabawa, że wszyscy będą dobrze się bawić.

A okazuje się że po prostu panuje wojna, jedni polecają maść na ból dupy, bo coś komuś się nie podoba. (np. mi husaria się nie podoba, ale miałem swoje powody)
Drudzy oskarżają innych o przyczynę śmierci forum, a jeszcze kolejni nie potrafią się zachować.

Ja nad tym wątkiem sporo się zastanawiałem i uważam że to nie ma sensu.

Więc jestem neutralny, forum niestety jest martwe ale prędzej czy później musiało to tego dojść.
Ktoś i tak by założył jakąś dużą grupę a społeczność by się w niej zamknęła.

Rootsrat, ja ciebie szanuję, szanuję twoją społeczność.
Wszystkich szanuję na tym forum.

To że nie lubię (ogólnie) waszej grupy to nie znaczy że was nienawidzę.

Przybyłem głównie na to forum by wspólnie wymieniać się informacjami na temat gry "Elite: Dangerous".
Nie by walczyć i pluć jadem na lewo i prawo.

Pozdrawiam i mam nadzieję że w końcu forum się ogarnie i będzie znów jak kiedyś.

Ja od siebie chciałem zapewnić, że nikt mnie nie ukradł z FF, jestem w Husarii bo chcę, a na FF rzadko wchodzę, bo już od dawna mnie męczyło czytanie ciągłych narzekań osób takich jak Aveme i sie poddałem :)

Back
Top Bottom