So, frame-rates since the patch, how are yours?

"no obvious reason" works :)
However, there may be something less obvious, like ships coming in, NPC's rerouting, re-deciding, etc.
Possibly but i've been to few different settlements layouts with the same result with almost identical fps, so yea, no reason why it supposed to happen on almost all settlements and stations i visited when it was supposed to be a performance fix.
 
Went from 9fps @ low settings in populated settlements on low to 45+ FPS (most of the time) at medium / high settings in the same situations.
 
I'm on my way from Beagle Point to Colonia so I can't comment on "in station" situations but I can confirm that there has been an improvement in FPS on approach while in "exploration" mode. It used to be full of stuttering and FPS would drop on the surface to between 25-50. I'm currently experiencing no more stuttering on approach or in glide mode and FPS is around 50-90 on the surface now. This is with the default setting on "medium." I suspect that in a few weeks I'll see what it's like at Jaques Station. I'd really like to put it back to Ultra but will wait for Update 9 before attempting that.
 
I'd really like to put it back to Ultra but will wait for Update 9 before attempting that.
I'd realistically temper those expectations and target something like Update 13 or 14 for that kind of graphics setting. Given that U8 was initially supposed to be the "big optimization update" and barely changed anything for a good half the vocal playerbase, I really doubt U9 is going to change much either.
 
I'd really like to put it back to Ultra but will wait for Update 9 before attempting that.
I'd realistically temper those expectations and target something like Update 13 or 14 for that kind of graphics setting. Given that U8 was initially supposed to be the "big optimization update" and barely changed anything for a good half the vocal playerbase, I really doubt U9 is going to change much either.
Well, I understand where you're coming from there. I'll still give it a try once U9 comes in and see what it does. Being out in the black I can only see what happens when approaching planets and when on the ground. I expect I'll finally be at Colonia by the time U9 drops so I'll see what happens there. I can always put it back to medium if needed. Call me a "cautious optimist."
 
I'm on my way from Beagle Point to Colonia so I can't comment on "in station" situations but I can confirm that there has been an improvement in FPS on approach while in "exploration" mode. It used to be full of stuttering and FPS would drop on the surface to between 25-50. I'm currently experiencing no more stuttering on approach or in glide mode and FPS is around 50-90 on the surface now. This is with the default setting on "medium." I suspect that in a few weeks I'll see what it's like at Jaques Station. I'd really like to put it back to Ultra but will wait for Update 9 before attempting that.

Similar situation here: U8 hit me on the way from Colonia to the bubble, performances haven't been turned upside down for sure (bios still gulp down most of the frames, looking at the ground is still a fraction of the frames of looking at the sky), but the approach to planets and average framerate on their surface has markedly improved. From plenty of stuttering as mentioned above and 30-40 fps at surface, at Ultra detail, to almost no stuttering and 30-50 fps at Ultra+ (being a screenshot player, that's stuff that matters to me). And with better shadows too, still not good (lots of flickering, jagged edges and missing stripes), but at least better than before in most situations. Should be back at some station in a couple days to see what happened to civilization during my absence.

Also to mention, although performance improvement is clearly there, it surely came in exchange of another hit to visual fidelity. Even at Ultra+ there's a definite blocky appearance to surface features when coming in from a distance (a few MM) that wasn't there before, and makes taking crisp and clean pictures of planets from afar a tricky, if not impossible affair. You can also clearly see on approach the line along which the lod switches progressively from blocky, to less blocky, to normal when approaching low orbit. On the plus side though, once there planets look generally great while also being smoother than before, so that's not all bad.

(Ryzen 5600X - GTX 1060 6G)
 
After last update no more significant issues at settlements, there were few that I had like 10 fps from time to time.

Now, I am averaging about 45-60 fps (locked at max 60fps). Here and there I dip to 30-35 fps in some weird situations, can't say why, nothing in particular that I see causes it. Like being at certain spots in settlements dips to 30-35 fps, but can't see any smoke / increase in LOD, no shooting, etc... Very weird.

However, I do have few issues:
a) Exiting supercruise at stations, I need to wait for like 3-5 seconds for station to actually appear, more often than not, this causes one noticeable stutter when it pops in
b) Passing mailslot causes one noticeable stutter, I drop to like 15fps for half a second - second each time my ship passes mailslot to the inside of the station

Processor:
  • Intel Core i7-10875H
  • locked to 35W sustained, averaging power consumption 25-28W.
  • peaks at 43W in PL state (could do 45W).
  • averaging clock speed 3.7 GHz on 8 cores.

GPU:
  • NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop GPU - 8192 MB, Core: 1245 MHz, Memory: 1500 MHz, 95 W TDP
  • averaging around 50ish W,
  • max recorded power consumption was 85W

Memory:
  • 16GB, dual channel (2x8GB), 3200Mhz
Ingame settings are set to mostly Ultra, 1080p
 
Last edited:
Had a really good night last night.

Played in a high CZ, lowest frame rate observed was 58 average was 70
In ship maxed out at 144

Things definitely getting better.

All settings optimised by latest gforce driver update at Ultra or High.
 
Just visited a ground CZ (can't remember the name, but was in the CG system, planet A1 - site was in daylight still) in my ship and started to take some pot shots at some NPC ships after choosing a side. After a couple of minutes or so another CMDR joined in (I think they were on-foot but not 100% sure) and as soon as I'd face the settlement, incredible lag would set in with framerates in the single digits. As soon as I'd face in any other direction it'd be ok again.

Is this normal? (I know it's not but have others experienced the same in this "theatre of war" scenario or is it 'just' one of those poor performing settlements?)
 
Just visited a ground CZ (can't remember the name, but was in the CG system, planet A1 - site was in daylight still) in my ship and started to take some pot shots at some NPC ships after choosing a side. After a couple of minutes or so another CMDR joined in (I think they were on-foot but not 100% sure) and as soon as I'd face the settlement, incredible lag would set in with framerates in the single digits. As soon as I'd face in any other direction it'd be ok again.

Is this normal? (I know it's not but have others experienced the same in this "theatre of war" scenario or is it 'just' one of those poor performing settlements?)

I haven't had any big drop-outs like that since the last fix. Played in the last 2 combat CGs with, barely, acceptable frame rates. I get a stutter if another CMDR joins in but I get the same thing in a ship. It's like a CMDR alarm.
 
I haven't had any big drop-outs like that since the last fix. Played in the last 2 combat CGs with, barely, acceptable frame rates. I get a stutter if another CMDR joins in but I get the same thing in a ship. It's like a CMDR alarm.
I went back there again last night and being on my own didn't get the same drops again (still very uneven and janky but it was playable enough). It seems to me there's already more going on at these sites than the engine can handle and adding another player gives it the kiss of death. At least from a ship perspective. Did an on foot CZ and it was the usual (like above, janky but playable) though it was also without other players joining. I was at a medium site because the game's world beating UI doesn't tell you in the system map which is which (I'm aware FS tells you but I visited in my own ship). Will try High tonight as I imagine that's where most players congregate.
 
Top Bottom