Stuttering, zacinanie się, tearing.

Jak ktoś ma problem z przeskokami w grze, zacinaniem się, niech sobie włączy potrójne buforowanie.

W grze tego nie ma, ludzie z ED chyba nie do końca chcą skumać że w tym tkwi problem ( https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=86133&page=29&p=2124042&viewfull=1#post2124042 )

Rozwiązanie jest takie:
1. Instalujemy D3D Overrider:
http://www.datafilehost.com/d/49eec52f

2. Zaznaczamy force v-sync i force tripple, ustawienie czegośtam dajemy na High oraz dodajemy plik edlauncher.exe do listy.

d3d_overrider.JPG

Żeby w Wind 8/8.1 startowało razem z windą to zaznaczenie tej opcji nic nie da, trzeba go wrzucić do shedulera.

3. W grze v-sync dajemy na On.

4. W ustawieniach panelu nvidia / ati V-sync powinien być na On lub na 'ustawienie aplikacji'. Nie może być OFF lub adaptacyjny a ilość prerenderowanych klatek na 1.

nvidia3d.JPG

D3D Overrider działa z Nvidią i ATI, w grach 32-bit. Do gier 64-Bit można użyć bardziej rozbudowanego programu RadeonPro (też działa na Nvidii). U mnie to eliminuje zacinanie w 100%. Batonowi chyba też usunęło większość przeskoków.

Last edited:
Mam do tego komentarz, różnica jest u mnie bardzo delikatna ale jest, na pewno to będzie wyglądać róźnie na każdym ustawieniu, ja to sobie sprawdzam na pierścieniach wokół planet, staję tak, żeby płaszczyznę pierścienia mieć pionowo i daję dżoja do siebie, normalnie mam dość widoczny stuttering, z tym programem jest trochę lepiej, trzeba samemu poeksperymentować :)

Plus programu jest jeszcze jeden. Przy włączonym V-Scync, jeżeli będziecie mieli dropy FPS, to nie będą one do dzielnika całkowitego odświeżania, tylko do rzeczywistej wartości jaką można osiągnąć, przykładowo:
Macie odświeżanie 60 Hz. Czy V-Sync obcina FPS do 60 klatek. Jeżeli będzie bardziej wymagająca scena to w takim przypadku FPS spadnie do 30 FPS, a następnie do 20 FPS (dzielnik 60/2 i 60/3).
Jak będziecie mieć potrójne buforowanie, to spadnie do tylu klatek ile wygeneruje karta, czyli do np 55 FPS zamiast 30 lub 28 zamiast 20.
Może być bardzo przydatne dla osób z monitorami np 144 Hz, gdzie karta nie da rady wyrenderować 144 fps w sposób ciągły.

Last edited:
Dzięki za info, właśnie się zastanawiałem co zrobić z tymi przeskokami. Czy w zwiazku z tym lepiej nie kupowac monitora 144hz (mam zamiar wymienic swoj wkrotce) moze lepiej za tą sumę kupić cos z IPS ?

No jak zrobisz potrójne buforowanie i ustawisz jak wyżej napisałem to nie ma znaczenia czy masz monitor 60 czy 144Hz.
Ale ogólnie, to jest złożony problem, bo nie w każdej grze d3d overrider działa, nie w każdej radeonpro działa, niektore mają natywnie potrójne buforowanie, niektore nie.

Jak chcesz mieć ten problem totalnie ominięty, to kup monitor z g-sync lub free-sync, w zależności od tego jaką kartę (nvidia/amd) masz.

Last edited:
Dzięki za info, właśnie się zastanawiałem co zrobić z tymi przeskokami.

Frontier też się zastanawia, to akurat problem tej gry, masa ludzi narzeka albo w ogóle nie gra i czekają aż Frontier to naprawi, Brookes wspominał że jakieś poprawki do tego będą w 1.3 ale bez żadnych konkretów. Fakt że jak już wiem gdzie tego szukać to mi zaczęło przeszkadzać :/

Dzieki za odp. Czy problem leży tylko po stronie gry ? czy coś jeszcze może mieć wpływ na taki stan rzeczy ?

Frontier też się zastanawia, to akurat problem tej gry, masa ludzi narzeka albo w ogóle nie gra i czekają aż Frontier to naprawi, Brookes wspominał że jakieś poprawki do tego będą w 1.3 ale bez żadnych konkretów. Fakt że jak już wiem gdzie tego szukać to mi zaczęło przeszkadzać :/

Baton, jak masz chwilę, sprawdź w ustawieniach Nvidii jak masz v-sync ustawiony, globalnie i dla profilu gry, jestem ciekaw.

Hmm patrzyłem teraz na Youtube to już wiem co to jest. Polatałem trochę w Elite i nie wiem gdzie to mogło by mi się pojawić...

Na szczęście ED to nie jakiś dynamiczny FPS gdzie każda klatka jest na wagę życia, Triple Buffering działa zazwyczaj poprawnie tylko przy włączonym V-Sync i poprawia płynność wyświetlanego obrazu ale niestety powoduje dość odczuwalny input lag...
Radeon 5850 ostatnie bety pod GTAV i 7970m (odpowiednik desktopowego 7870) z ostatnimi referentami i jakoś nie odczuwam/widzę tego problemu, może lekki tearing wynikający z braku synchronizacji ale jakoś nie specjalnie widoczny bo nie w centralnej części obrazu. W sterach triple byffering off, v-sync off unles app specifies, w grze odświeżanie monitora na 60Hz, v-sync off, frame limit 60...

nV jakiś czas temu dodała sympatyczną opcję adaptive v-sync, póki 570m się nie zjarało to dawało radę i także nie było przycięć.

Paradoksalnie sugeruję aktualizację sterowników do karty dźwiękowej ;) lub jak ktoś wie, jak to zrobić powyżej win xp, nadać wyższy priorytet karcie dźwiękowej dla magistrali.
Stuttering często jest spowodowany zbyt zachłannym GPU które uzurpuje sobie całkowity dostęp do magistrali, tym czasem stery i karta dźwiękowa (lub też inne peryferia jak modem 56k, jak te uwielbiały się dawniej ciąć z dźwiękówkami...) dążą do tego żeby mieć cały czas zapełniony bufor i kiedy ten ulega opróżnieniu wysyłają "priorytetowe" żądanie dostępu do magistrali przez co na chwilę gpu dostaje wała i staje :)
Dlatego przycinanie FPS do wartości dla nas grywalnych jest pożądane żeby niepotrzebnie nie obciążać magistrali generując 90fps na monitorze który i tak natywnie wyświetlić może 60 albo 144 i dając chamski tearing akurat w 1/3 i 2/3 wysokości obrazu ;) Już nie wspominam o zmniejszonym poborze mocy przez te kilka klatek mniej :p

Last edited:
Triple buffering likwiduje input lag.
Input lag może wprowadzać v-sync bez triple bufferingu.
Triple buffering działa tylko z v-sync.

adaptive v-sync nie robi nic innego niż włącza v-sync powyżej 60 fps (odświerzanie 60Hz) i wyłącza poniżej, przez co poniżej masz stuttering i tearing.

Last edited:
Triple buffering likwiduje input lag.

Wszystko się zgadza z wyjątkiem...

3. It can introduce control lag. This manifests itself as a noticeable lag between when you issue a command to your PC and the effects of it being shown on screen. This may be primarily due to the nature of VSync itself and/or some systems being low on Video RAM due to the extra memory overhead of Triple Buffering.

Z mojego doświadczenia w różnych tytułach efekt "gumy" z włączonym double/triple buffering jest dużo bardziej odczuwalny niż przy włączonym samym v-sync po obcięciu przez mechanizm fps do 30.
Nie widzę sensu stosowania buforowania przy włączonym v-sync jeśli sprzęt pozwala wyciągnąć fps>Hz, po co zawalać pamięć bufora na trzymanie klatek które i tak nie będą wyświetlane...
Dodatkowo w grę wchodzi jeszcze mechanizm renderowania klatek z wyprzedzeniem gdzie ustalenie wartości zbyt dużych powoduje masakryczne opóźnienia a zbyt niskich uderza w wydajność...
Ogólnie nie widzę sensu stosowania obecnie v-sync ponieważ desynchronizacja obrazu jest mniej widoczna na LCD niż w przypadku CRT. Co innego ustawienie w grze limitu renderowanych fps+2=Hz, fps+1=Hz często wygląda nieco gorzej.
Aczkolwiek jest to temat rzeka bo sporo zależy od tego kto co preferuje płynność/responsywność>jakość obrazu czy jakość obrazu>płynność/responsywność. Ja stawiam na płynność i mniejsze opóźnienia w akcji niż na jakość i wodotryski, których i tak nie ma zazwyczaj czasu podziwiać w trakcie gorących chwil ;) Jak ktoś ustawia Ultra Quality to faktycznie v-sync i buffering może wydawać się sensowne dla słabszych maszyn, w ED jest to do przełknięcia ponieważ jak w każdym sim'ie parametry maszyn są narzucone i ta nie skręci szybciej niż pozwoli na to silnik gry. W każdej innej strzelance gdzie silnik nie narzuca limitów robi się kaszana z responsywnością...

Ja się poddaję z drążeniem tematu, właśnie postanowiłem nagrać krótki filmik pokazujący o co mi biega, włączam normalnie vsync on, płynnie, vsync off - płynnie, odpaliłem TrackIR zaczęło skakać jak cholera - już byłem pewien że mam, ale zapomniałem nagrać, więc wchodzę z powrotem do gry, powtarzam sekwencje i tym razem działa cały czas płynnie, z TrackIR i bez, więc na razie straciłem chęć eksperymentów, ponowię przy okazji jak się objawi :)

Wszystko się zgadza z wyjątkiem...

3. It can introduce control lag. This manifests itself as a noticeable lag between when you issue a command to your PC and the effects of it being shown on screen. This may be primarily due to the nature of VSync itself and/or some systems being low on Video RAM due to the extra memory overhead of Triple Buffering.

Z mojego doświadczenia w różnych tytułach efekt "gumy" z włączonym double/triple buffering jest dużo bardziej odczuwalny niż przy włączonym samym v-sync po obcięciu przez mechanizm fps do 30.
Nie widzę sensu stosowania buforowania przy włączonym v-sync jeśli sprzęt pozwala wyciągnąć fps>Hz, po co zawalać pamięć bufora na trzymanie klatek które i tak nie będą wyświetlane...
Dodatkowo w grę wchodzi jeszcze mechanizm renderowania klatek z wyprzedzeniem gdzie ustalenie wartości zbyt dużych powoduje masakryczne opóźnienia a zbyt niskich uderza w wydajność...
Ogólnie nie widzę sensu stosowania obecnie v-sync ponieważ desynchronizacja obrazu jest mniej widoczna na LCD niż w przypadku CRT. Co innego ustawienie w grze limitu renderowanych fps+2=Hz, fps+1=Hz często wygląda nieco gorzej.
Aczkolwiek jest to temat rzeka bo sporo zależy od tego kto co preferuje płynność/responsywność>jakość obrazu czy jakość obrazu>płynność/responsywność. Ja stawiam na płynność i mniejsze opóźnienia w akcji niż na jakość i wodotryski, których i tak nie ma zazwyczaj czasu podziwiać w trakcie gorących chwil ;) Jak ktoś ustawia Ultra Quality to faktycznie v-sync i buffering może wydawać się sensowne dla słabszych maszyn, w ED jest to do przełknięcia ponieważ jak w każdym sim'ie parametry maszyn są narzucone i ta nie skręci szybciej niż pozwoli na to silnik gry. W każdej innej strzelance gdzie silnik nie narzuca limitów robi się kaszana z responsywnością...

Potrójne buforowanie działa TYLKO z włączonym v-sync, z definicji, z wyłączonym nie działa, bo go nie ma. Powtórzę, NIE wprowadza input laga, tylko go likwiduje. Input lag przy v-sync wynika z ilości prerenderowanych klatek, te powinny być ustawione na 1 (kiedyś w nvidii dało się na 0, ok 13 lat temu, ale zablokowali to). Trzeci bufor nie zawala pamięci, mówimy o kartach które mają 1,2,4 GB RAM, a nie 128 MB - wtedy można było mówić o oszczędności pamięci na trzeci bufor, ponieważ każdy megabajt się liczył...
Finalnie z v-sync i 1 prerenderowaną klatką masz lepszą responsywność i celność niż bez v-sync, bo jak celujesz w szybkim fpp, to w którą klatkę? Górną czy dolną połowę? Nie wiesz tego. A jak masz v-sync z potrójnym buforowaniem i 1 prerenderowaną klatką, to trafiasz zawsze tam, gdzie celujesz.

Tak to działa, nie ja to wymyśliłem. Jeżeli w necie gdzieś coś pisze innego, znaczy że jest w błędzie, ludzie różne rzeczy wymyślają i piszą, to że gdzieś ktoś coś napisał, również w innym języku, nie znaczy że jest to prawda ;)

W ogóle nie ma sensu renderować więcej klatek, niż ma się odświeżanie monitora, bo nic to nie daje. Co z tego że masz 100 fps, skoro i tak tylko 60 monitor jest w stanie wyświetlić, niepotrzebne grzanie karty. (Jak ktoś nie chce v-synca 'bo coś', to warto sobie zrobić cropa fps na ilość Hz.)

Dlatego, jak ktoś chce wykorzystać potencjał karty dający wysoki fps, to kupuje monitor 144Hz. I tu nadal mechanizm jest ten sam, włączony v-sync i potrójne buforowanie z 1 prerenderowaną klatką.

Desynchronizacja obrazu na LCD jest masakryczna, jak dla mnie nie da się w nic normalnie grać, bo wszystko jest poszarpane bez v-synca.

Bez trzeciego bufora jak masz v-sync i masz np 59 fps a nie 60, to dostajesz tylko 30 fps. z 3 buforem dostaniesz 59.

I dokładnie to samo robią g-sync i free-sync - dodatkowy bufor.

Last edited:
Dać Ci chleba !
Nie wiem dla czego ale ja tego problemu u siebie nie zauważyłem. Nie wiem od czego jest to zależne.

bo siedzisz na starym CRTku :p ja na CRT nie mialem zadnych problemow z Elite a teraz musialem 290x zamowic :<

Desynchronizacja obrazu na LCD jest masakryczna, jak dla mnie nie da się w nic normalnie grać, bo wszystko jest poszarpane bez v-synca.

Zgadzam się , jestem bardzo uczulony na takie coś, częściowo dla mnie problem się rozwiązał sam przez ostatnie dwa lata bo dawno już nie grałem w nic co by mi dawało dużo więcej FPS niż 60, na ogół na moim sprzęcie oscyluje w okolicy 60, takie tytuły jak FC4 czy Dying Light, więc v-sync czy nie to nie ma wielkiej różnicy, oczywiście do czasu jak nie wejdę w jakiś wąski korytarz, tam fpsy idą w górę i jak v-sync jest wyłączony to potężnie widać i przeszkadza. O ile nie chcę zobaczyć jak się karta wyrabia prędkościowo to gram zawsze z włączonym v-sync.

Back
Top Bottom