Trasy Handlowe [Graczy]

NPo namyśle sądzę ze być może zbyt szybko zarabiamy

A skąd, nawet na 2900Cr/t grind jest okrutny i powolny. Prawda jest taka, że kto się dorobił to albo drobił się na unikatach gdy można było, albo na szmuglowaniu luksusowych, gdy można było, bo jak ktoś chce dobić do Condy na samym handlu to trzeba włożyć w to od zakichania czasu i samozaparcia.

Ja myślę, że bardzo dobrze się dzieje. Niedawno jeszcze czytałem forumowe żale, że tylko na handlu można się dorobić w grze, że jest najbardziej opłacalny i stąd tylu handlarzy, a całej reszty (Bounty Hunting / Piractwo / Misje) się nie opłaca robić.
Myślałem wprawdzie, że to w drugą stronę ruszy, że pojawią się misje droższe
(np. misja na załatwienie Anacondy, ale z obstawą i nie za 150.000 a za 500.000,
przewiezienie mnóstwa towarów na kilka razy w określonym czasie, itp.)

ale ta droga jest w mojej opinii słuszna.
Jak ktoś ze stacji wyciągnie LACONEM-9 połowę dostępnego towaru - to dobrze, że cena się zmienia.

Misje mają być całkowicie przebudowane i mam nadzieję, że faktycznie będą. W tej chwili praktycznie brak jakiekolwiek misji dla statków większych niż Cobra. Żeby była choć jedna misja na długi dystans albo na kilkaset sztuk towaru.

Delwin

Banned
Misje mają być całkowicie przebudowane i mam nadzieję, że faktycznie będą. W tej chwili praktycznie brak jakiekolwiek misji dla statków większych niż Cobra. Żeby była choć jedna misja na długi dystans albo na kilkaset sztuk towaru.
Stanowczo pod względem misji i i AI wyższych rang powinna nastąpić przebudowa. Nie wyobrażam sobie na tą chwilę np zarobić z BH czy miningu na Pythona a kiedyś tam chciałbym nim polatać bo w każdym z dotychczasowych którymi latałem model lotu jest odrobinkę inny i opanowanie tego przy np lądowaniu sprawia mi dużo radości. Dla mnie wniosek jaki się nasuwa to całkowicie odpuścić sobie zarabianie na zasadach grindu do następnego statku gdyż im droższy statek tym mniej możliwości spełnienie się w innych rolach. Trudno mi sobie wyobrazić bym Anacondą zbierał urobek gdy miałem z tym problem za pomocą t6 czy też piracenie viperów za pomocą Pythona :D. Cieszyć się tym co jest, zwiedzać przy okazji handlując i doskonalić skila pilotażu - plan na najbliższy czas :)

:D Na razie mam zbadane 3/4 okolic i maksymalny zysk to 1880cr więc .... ;) pewnie jeszcze nie znalazłem tego czego pilnują :D

Jeśli ktoś ma takie problemy to zapraszam na moją starą trasę. 2000 cr/tona da się wyciągnąć przy jednym skoku 5,65 ly (CD-37 641 <=> SIDDHA) a i stacje blisko słońca.

Ja wolę robić cały trójkąt bo mniej nudne się wydaje. Zarobek na teraz dla T-9 (500 cargo) 1,8+ miliona cr -> 3628 cr / 1 tona (minus paliwo dla mojej ciężarówki 85k cr no ale to te 26 i 24 ly do i z Gliese 58), towaru na składzie setki tysięcy.

Delwin

Banned
Jeśli ktoś ma takie problemy to zapraszam na moją starą trasę. 2000 cr/tona da się wyciągnąć przy jednym skoku 5,65 ly (CD-37 641 <=> SIDDHA) a i stacje blisko słońca.

Ja wolę robić cały trójkąt bo mniej nudne się wydaje. Zarobek na teraz dla T-9 (500 cargo) 1,8+ miliona cr -> 3628 cr / 1 tona (minus paliwo dla mojej ciężarówki 85k cr no ale to te 26 i 24 ly do i z Gliese 58), towaru na składzie setki tysięcy.
:) Zbadałem całość w odległości do 30 Ly i nie znalazłem nic wartego uwagi - musiał mnie gość podpuszczać :D. :) ja wczoraj na kilka rejsów przycupnąłem na trasce za 2200 14 Ly; 5ls do jednej i 450 do drugiej stacji towaru mało więc jak się dziś odnowi to opróżnię i w dalszy rejs ruszam :). Trochę mnie intryguje że jak np wyszukuje po ilości ludności na mapie to wskazuje coś a po doleceniu ukazuje się np jeden outpost. Za dobrą monetę więc przyjmuję ze to na planecie jest większość ludności ;)

Ruch się zrobił masakryczny, samych T-9 było w CD-37 641 111!
Screenshot_0001.jpg

Powiedzcie mi drodzy mili, czy w jednym systemie 750Ls odleglosci miedzy stacjami ~900/tona i 800/tona spowrotem to całkiem dobry zysk?

Powiedzcie mi drodzy mili, czy w jednym systemie 750Ls odleglosci miedzy stacjami ~900/tona i 800/tona spowrotem to całkiem dobry zysk?

Latając w jednym systemie moim zdaniem niezły zysk. Dla porównania napiszę Ci, że ja pomiędzy dwoma systemami oddalonymi od siebie o 18LY wyciągam ok. 1100-1000/tona, zależy od kursu, Pyton wciąga paliwa na trasie tam i powrót za około 30 tys, dlatego tankuję fuelskopem. Stacje są oddalone od słońc w jednym o 40ls w drugim o 800 ls.
Pewnie są dużo lepsze trasy, ale jakoś nie znalazłem.

Delwin

Banned
Całkiem przyzwoity ale dużo też zależy od tego czym latasz. Małymi stateczkami (do t6 włącznie) jest łatwiej znaleźć bliskie dobrze opłacalne trasy. Często sa one z systemów "HT" do pobliskich "extaction" lub "industrial/rafinery" gdzie są tylko outposty ( nie lądują na nich t7 i w górę). Do Cobry opłaca się też wozić "rare goods".
Latając w jednym systemie moim zdaniem niezły zysk. Dla porównania napiszę Ci, że ja pomiędzy dwoma systemami oddalonymi od siebie o 18LY wyciągam ok. 1100-1000/tona, zależy od kursu, Pyton wciąga paliwa na trasie tam i powrót za około 30 tys, dlatego tankuję fuelskopem. Stacje są oddalone od słońc w jednym o 40ls w drugim o 800 ls.
Pewnie są dużo lepsze trasy, ale jakoś nie znalazłem.
Jeżeli to jest 1100 w jedną stronę to OK ale jeżeli w dwie to może poszukaj HT i w pobliżu (do 30 Ly) na pewno znajdziesz coś gdzie da się Pythonem wylądować za ~ 1800 w obie strony.
Przeliczenia cr na tone jest trochę mylące - ja wolę sobie przeliczać na tone w osiągniętym czasie. Bo co z tego że mam 3000 cr/tonę jak odległości stacji to 10k+ ls. :)

Jeżeli to jest 1100 w jedną stronę to OK ale jeżeli w dwie to może poszukaj HT i w pobliżu (do 30 Ly) na pewno znajdziesz coś gdzie da się Pythonem wylądować za ~ 1800 w obie strony.
Przeliczenia cr na tone jest trochę mylące - ja wolę sobie przeliczać na tone w osiągniętym czasie. Bo co z tego że mam 3000 cr/tonę jak odległości stacji to 10k+ ls. :)

No ja to liczę tak:
Tam wiozę 256 t zysk ok 500 za tonę i wracam 256 t zysk około 1600 za tonę. Daje mi to łącznie zysk około 540 tys, który dzielę przez łączna ilość przewiezionych ton czyli 512. Chyba dobrze, ale mogę się mylić.
A na tej trasie zakotwiczyłem, bo jest spokojna. No i te 540 tys w porównaniu z drobnicą na malutkich transportowcach wygląda jak dla mnie przyzwoicie.

Jednak dziękuję za radę może dziś wybiorę się na szukanie lepiej płatnego szlaku :)

No i masz ... wykrakane, wywalił mnie z supecruise ale Pyton jakoś dał rade :) opłaciło się ładować kasę w broń i osłony, zamiast tylko w ładownie. Problem w tym, że wszystko działo się tak szybko... zamiast potraktować gościa Kill Warrant Scannerem to go rozwaliłem. System był anarchistyczny i zero zarobku :(

Last edited:

Trojkat to CD-37 64 ->Siddha -> Gliese 58 -> CD-37 641?

Mało opłacalna trasa już się zrobiła ;(
Na mojej starej trasie czas w obie strony włącznie z załadunkiem, startem, lądowaniem i sprzedażą to max 14 minut a zarobek na tonie to około 2490cr, skok między układami to 16.39Ly. Co przy lakonie 7 daje około 570tyś cr na kółku.
Dalej licząc, odejmując paliwo i ewentualne naprawy daje to około 2.220.000cr w godzinę. Co jak na Lakona 7 uważam za całkiem niezły wynik.

Dzięki twojej trasie zarobiłem wczoraj 20 mln i wbiłem allied w Empire (a jeszcze tego same dnia marudziłem na TS'ie że utknąłem na friendly :) )
Niestety więcej do reputacji już Ci nie mogę dać... narazie :)

Next please ? ;).

@po kilku probach uznaje swa porazke nie udalo mi sie zejsc ponizej 69 minut mieszczac sie w kwocie 1.8mln . W kwesti odbioru niewolnikow napisz PM o jakich porach mozna Cie spotkac to sie zgadamy :)

Nie wiem jak to było w czasach bety, ale teraz na rzadkich towarach, bez spinki ASPem z 64 tonami ładowności robię w trochę ponad godzinę, milion kredytów z jakimiś drobiazgami. Tylko musiałem zrobić sobie narzędzie w Excelu do optymalizacji tras i wyznaczania systemu w którym po zbiórce 64 ton powinienem to sprzedać.

Beta to byl inny swiat ale od gammy do teraz tez wprowadzono wiele zmian do mechaniki rare i handlu. Na mojej trasie w nieco ponad godzine majac okolo 100t ladowni zrobisz okolo 1.5 mln wymagany jest tylko fsd pozwalajacy skakac z pelna ladownia okolo 15ly (im wiecej tym szybciej zrobisz trase)

Ja położyłem nacisk na elastyczność, więc trasy nie trzeba za wczasu planować, po prostu skaczę do dowolnego najbliższego mi systemu z rzadkimi i do kolejnego i następnego, aż zapełnię ładownię, po czym naciskam przycisk uruchamiający makro wyszukujące najbliższy system "rare" ale nie bliższy niż 140 LY (bądź dowolna zdefiniowana przeze mnie wartość) od dowolnego z systemów w których zakupiłem towary. Jeśli znajdzie taki system, to informuje o tym jaka jest jego nazwa i odległość ode mnie, pozwala jednocześnie wkleić automatycznie nazwę tego systemu w komórke której zmiana zawartości powoduje przeliczenie arkusza i posortowanie listy systemów według odległości od bieżącego rosnąco. Jeśli nie znajdzie systemu "rare" to w drugiej iteracji szuka po wszystkich systemach których aktualną listę można sciągnąć z http://eddb.io/api i powtarza szukanie najbliższego mi, ale nie bliższego od systemów w których kupiłem towary niż zadana odległość i informuje o nazwie i odległości ode mnie.
Dodatkowo dorzuciłem też parsowanie logów w celu wyszukania bieżącego systemu w którym w danym momencie się znajduję, dzięki czemu nie muszę klepać nazwy systemu w pole wyszukiwania, tylko jednym przyciskiem powoduję, że aktualizuję listę z bieżącymi odległościami od systemów "rare" posortowaną jak już wcześniej rosnąco. To mi daje pełną elastyczność w doborze trasy i w dowolnym momencie mogę ją zmienić i przeliczyć względem zmienionej pozycji, gdzie mogę optymalnie sprzedać towar.
To narzędzie robiłem z myślą o wspomnianej na początku elastyczności, ale i grze ze znajomymi, z którymi czasem potrzebuję się spotkać możliwie jak najszybciej, więc ustala się system w któym się spotkamy, po czym wrzucam nazwę tego systemu do narzędzia i wyszukuję najbliższy temu systemowi system w którym będzie optymalnie pozbyć się towaru.
Żadnych sztywnych tras i kombinowania jak zapełnić ładownię. :)
W załączeniu zrzut ekranowy, który jednak nie oddaje pełni funkcjonalności tego narzędzia.

Last edited:
Back
Top Bottom