[Uniwersum Elite] Statki: Viper Mk III

rootsrat

Volunteer Moderator
VIPER MK III
800px-DockedViper.jpg

OPIS

Viper Mk III jest najnowszą wersją najbardziej popularnego myśliwca wszechczasów. Oryginalny Viper Defence Craft został zaprojektowany przez Faulcon Manspace w 2762 r. w stoczniach systemu Reorte. Model podstawowy został później podrasowany przez Faulcon deLacy i wszedł do sprzedaży jako Viper Mk II. Nowy Viper Mk III jest odświeżonym modelem z nieco zmodyfikowanym, pancernym wyglądem. Jes to to na chwilę obecną najszybszy dostępny statkiem. To myśliwiec bojowy najwyższej klasy, używany przez wiele jednostek policji i marynarki.

Nie jest jednak pozbawiony wad: nieefektywna dystrybucja ciepła, słabe generatory mocy oraz zasięg napędu hiperprzestrzennego gorszy od Cobry Mk III. To z kolei zmniejsza wartość posiadania takich samych możliwości montażu broni, bowiem przy pełnym wykorzystaniu punktów montażowych drastycznie zmniejsza się zasięg Vipera, a brak efektywnej dystrybucji energii sprawia, że ma tendencję do przegrzewania się lub szybkiego zużycia dostępnej mocy.

Oprócz tego, że Viper jest oficjalnym statek sił policyjnych i ochrony, to bardzo często wykorzystują go też łowcy głów, kurierzy, najemnicy i szmuglerzy. Niewielka pojemność ładowni sprawia, że nie jest to dobry statek dla handlowców. Duża prędkość czyni go dobrą, ale mało dochodową jednostką dla piratów.

SPECYFIKACJA

Wersja podstawowa:
ProducentFaulcon DeLacy
Cena142,931 CR
Prędkość maks320 m/s
Prędkość dopalacza400 m/s
Zwrotność6
Osłony105
Pancerz70
Masa kadłuba60 T
Pojemność ładowni4 T
Pojemność baku4 T
Punkty montażowe2x Utility Mounts
2x Small Hardpoints
2x Medium Hardpoints
Moduły wewnętrzne1x Size 1 Compartment
1x Size 2 Compartment
2x Size 3 Compartments

Źródło: Elite Dangerous Wikia

Last edited:
Akurat zasięg Viper ma odrobinę lepszy od Cobry, chociaż i tak po pełnym wyposażeniu w broń, wyposażenie i pancerz można utknąć w obrębie kilku systemów.

Przyjemna maszyna choć nie wybacza błędów. Duża siła ognia, niezła manewrowość i genialna szybkość robią z niego prawdziwego bandytę ;)
Szip jest miękki ale tankuje odległością i szybkością (przynajmniej jednego pipsa trzeba trzymać na silnikach). Jest w stanie błyskawicznie doskoczyć do każdej ofiary na zasięg broni, błyskawicznie ubić i w razie kłopotów bezpiecznie się oddalić.
Obecnie testuję 2*C4 Pulse + 2*C2 Cannon i taki setup daje sporo funu i co najważniejsze statek się nie przegrzewa jak w przypadku obsadzenia wszystkich slotów broniami energetycznymi. Największy fun daje strzelanie z Cannonów, KABUUM z dwóch armat do przeciwnika, uprzednio pozbawionego tarcz, robi z niego sieczkę :D tyle, że trafić jeszcze trzeba i cannony najlepiej sprawdzają się na odległościach mniejszych niż 1000m choć zdarzają się lucky shot'y na 2-3km. Satysfakcja gwarantowana :)
Należy bardzo uważać podczas dog fightu, przypadkowe zderzenie z innym szipem (niekoniecznie cięższym) w większości przypadków skończy się komunikatem "Eject".

Bardzo funowy sprzęt, kupuję go zawsze jak najdzie mnie ochota postrzelać.
W Federal Distress Signal czuję się jak lis w kurniku ;)
polecam!

Dzięki Palmer za fajne przybliżenie mi na czym polega fruwanie tym cackiem. Nie miałem jeszcze przyjemności nim polatac. Martwi mnie jego mały zasięg. Mam nadzieje, ze Brdzie możliwość podrasowania napędu i jego zwiekszenie. Powinien równie dobrze nadawać się do eksploracji. Wtedy będzie to mój wybór. Mam zamiar bawić się w bounty huntera/odkrywcę ;)

Do eksploracji z dostępnych do tej pory statków nadaje się właściwie tylko Lakon Type 6 - rewelacyjny zasięg bazowy (prawie 3x jak Cobra) a do tego niezła szybkość. Mam nadzieję, że jak już będzie co eksplorować, to pojawią się inne statki o porównywalnym i większym zasięgu.

Do eksploracji z dostępnych do tej pory statków nadaje się właściwie tylko Lakon Type 6 - rewelacyjny zasięg bazowy (prawie 3x jak Cobra) a do tego niezła szybkość. Mam nadzieję, że jak już będzie co eksplorować, to pojawią się inne statki o porównywalnym i większym zasięgu.

To niestety transportowiec. Nie interesuje mnie :)

Back
Top Bottom