Windows 10

No u mnie tylko telefoniczna aktywacja bo online nie przeszła nawet przy pierwszej instalacji.

Zawsze warto spróbować aktywacji przez slmgr -ato , to działa o wiele częściej niż GUI, większość windowsów OEM które nie mogę zaaktywować przez GUI, aktywują się bezproblemowo tym poleceniem.

rootsrat

Volunteer Moderator
Ze strony MS

Things you should know:
A Windows 7 or Windows 8/8.1 product keycannot activate Windows 10. Windows 10 uses its own unique product key.
By default, Windows 10 builds are pre-keyed, meaning, you do not have to enter a product key and should not be prompted to enter one as long as you upgraded from an activated Windows 7 or Windows 8 or Windows 8.1 license or Windows 10 Preview build.

If you perform a clean install on first attempt, you will have to start over from an activated Windows 7 or Windows 8/8.1 installation.
If you are prompted to enter a product key, clickDo this laterand give it a few days, Windows 10 will activate automatically.
Activation servers are being overwhelmedat the moment because of the volume of upgrades, so give it some time if you get an error message such as (0XC004E003, ,0x8007000D, 0x8007232b or 0x8007007B) Windows 10 will eventually activate as long as you upgrade using the appropriate method.

Czyli wg tego artykułu, który chyba jest najbardziej wiarygodny ze wszystkich, bo jest na stronie MS, nie trzeba nic robić, zainstalować bez klucza, a Windows się aktywuje sam. Informacja oczywiście do potwierdzenia. Data tego artykułu to styczeń 2015, więc może coś się zmieniło od tamtej pory...

rootsrat

Volunteer Moderator
Ze strony MS

Czyli wg tego artykułu, który chyba jest najbardziej wiarygodny ze wszystkich, bo jest na stronie MS, nie trzeba nic robić, zainstalować bez klucza, a Windows się aktywuje sam. Informacja oczywiście do potwierdzenia. Data tego artykułu to styczeń 2015, więc może coś się zmieniło od tamtej pory...

Potwierdzam, że to jest właściwa metoda. Nic nie trzeba aktywować. Cały proces:

1. Robimy upgrade
2. Tworzymy instalkę (j.w.)
3. Instalujemy Win10 na czysto, pomijając wszelkie pytania o serial number
4. Po zakończeniu instalacji Windows sam się aktywuje po jakimś czasie.

Nie wiem jak jest w przypadku zmiany sprzętu.

Czyli wg tego artykułu, który chyba jest najbardziej wiarygodny ze wszystkich, bo jest na stronie MS, nie trzeba nic robić, zainstalować bez klucza, a Windows się aktywuje sam.

Tak dokładnie to działa, w tym cała magia, że trzeba mieć zaaktywowany win 7/8 za pierwszym razem, reszta się robi automatem, o tym właśnie pisałem na początku, free upgrade używa Twojego HardwareID do aktywacji a nie klucza :)

Last edited:
czyli że serwery aktywacyjne przy aktywacji czystego windowsa łaczą konfigurację komputera z kluczem? z tego co mówicie nie ma tutaj wklepywania kluczy.

jeżeli tak to jest co w takim razie z instalacją systemu po roku? i jeżeli kompletnie zmienisz komputer?

edyta:
przeczytałem ten link i tak to wygląda. w sumie troche burdlu zrobili i mogli to jakoś zaadresować lepiej. myślę że MS za jakiś czas wyjdzie do ludzi z tym tematem

Last edited:
czyli że serwery aktywacyjne przy aktywacji czystego windowsa łaczą konfigurację komputera z kluczem? z tego co mówicie nie ma tutaj wklepywania kluczy.

jeżeli tak to jest co w takim razie z instalacją systemu po roku? i jeżeli kompletnie zmienisz komputer?

edyta:
przeczytałem ten link i tak to wygląda. w sumie troche burdlu zrobili i mogli to jakoś zaadresować lepiej. myślę że MS za jakiś czas wyjdzie do ludzi z tym tematem

Czyli co, jeśli coś zmienię w sprzęcie to muszę wrócić do 7, aktywować żeby powstał nowy Hardware ID, i dopiero instalka/aktywacja 10?

Czyli co, jeśli coś zmienię w sprzęcie to muszę wrócić do 7, aktywować żeby powstał nowy Hardware ID, i dopiero instalka/aktywacja 10?

Własnie co do tego nie ma pewności, widziałem spekulacje na ten temat, które mówią, że jak skorzystasz z oferty darmowego upgrade do Win 10 to system z którego aktywowałeś (czyli 7 lub 8) przestanie się aktywować w przyszłości. Tak jak mówię to spekulacje, jak się nie sprawdzi to bym postąpił tak jak mówisz, po zmianie kompa postawił na nim stary system i potem upgrade do 10. Oczywiście to będzie działać tylko przez rok.

Wszystko się bierze stąd, że to jest darmowa oferta i ma spore limitacje jak to darmowe oferty mają w zwyczaju :)

Last edited:
Własnie co do tego nie ma pewności, widziałem spekulacje na ten temat, które mówią, że jak skorzystasz z oferty darmowego upgrade do Win 10 to system z którego aktywowałeś (czyli 7 lub 8) przestanie się aktywować w przyszłości. Tak jak mówię to spekulacje, jak się nie sprawdzi to bym postąpił tak jak mówisz, po zmianie kompa postawił na nim stary system i potem upgrade do 10. Oczywiście to będzie działać tylko przez rok.

Wszystko się bierze stąd, że to jest darmowa oferta i ma spore limitacje jak to darmowe oferty mają w zwyczaju :)

No ale głupotą by było w związku z "ofertą" palić klucz od starego systemu, traktowanie na równi licencji box i oem mocno mnie zastanawia... wystarczy że z ultimate przechodzę na pro i tu już jest po 4 literach, choć w przypadku 10 oferta jest mocno okrojona i więcej niż pro nie potrzeba ale dla box'ów powinni dać jednak możliwość zmiany sprzętu... Przeczuwam w przyszłości długie chwile na hotline M$ ;)

Przesiadam się właśnie na dysk SSD i prawdopodobnie Windows 10.

Elite wyląduje na innej partycji.

Jak po przeinstalowaniu systemu zachowuje się gra? Wystarczy przenieść katalog Elite i zahula, czy trzeba ssać i instalować od początku?

rootsrat

Volunteer Moderator
Przesiadam się właśnie na dysk SSD i prawdopodobnie Windows 10.

Elite wyląduje na innej partycji.

Jak po przeinstalowaniu systemu zachowuje się gra? Wystarczy przenieść katalog Elite i zahula, czy trzeba ssać i instalować od początku?

To chyba głównie zależy od tego czy wpisy w rejestrze odwołują się do lokacji gry na dysku. Nie wiem jak jest w przypadku Elite... :(

Zdecydowanie wszystko instaluj od nowa, chcesz to mieć działające dobrze, a nie kombinować jak uruchomic na starych śmieciach :)

A ja w trochę innej sprawie...Czy ktoś z tutaj zaglądających był/jest uczestnikiem programu insider, lecz tak jak ja to uczyniłem zainstalował oficjalny build aktywując go na tym samym koncie ? A w czym problem ? Otóż wydawało mi się, że jako zarejestrowany na tym samym koncie insider mam w każdym momencie z poziomu aktualnej wersji 10 możliwość przełączenia się na nowszy, testowy build, tymczasem opcja "Get Insider Build" jest nieaktywna, też tak macie ?

Zainstalowałam Win10 z ciekawości na lapku i jestem mile zaskoczona szybkością ładowania się systemu. Jak przy Win7 mogłam sobie spokojnie zrobić herbatę zanim wszystko się załaduje i będzie gotowe do użytku, tak tutaj idzie to dużo sprawniej (lapek 3letni). Na pc czeka do instalacji, ale zostaje wierna Win7, jakoś przypadł mi do gustu.

Zainstalowałam Win10 z ciekawości na lapku i jestem mile zaskoczona szybkością ładowania się systemu. Jak przy Win7 mogłam sobie spokojnie zrobić herbatę zanim wszystko się załaduje i będzie gotowe do użytku, tak tutaj idzie to dużo sprawniej (lapek 3letni). Na pc czeka do instalacji, ale zostaje wierna Win7, jakoś przypadł mi do gustu.

Ja w sumie usypiam win7 i wstaje w mgnieniu oka, resety tylko kiedy są wymagane...

Back
Top Bottom