Wings 1.2 - beta

Status
Thread Closed: Not open for further replies.
Jeśli przelicznik koszt pancerza-koszt kadłuba jest zachowany dla nowych statków(w sumie nic pewnego), to Vulture kosztuje ok 22M, a FdL lekko ponad 100M. Póki co zgadujemy. Cóż przynajmniej wyposażenie jest stosunkowo tanie.

Myślałem, że dadzą coś oczko wyżej od Cobry. Ale jednak implementują statki dla handlarzy. ;)

Myślałem, że dadzą coś oczko wyżej od Cobry. Ale jednak implementują statki dla handlarzy. ;)

Och, są i takie opinie, że Vulture będzie tańszy od Aspa. Choćby dlatego, że pilot, który głównie walczy, raczej nie zarobi tych 40M, żeby jako tako wyposażyć "Sępa" :)

Moje wrażenia z pracy skrzydeł bardzo pozytywne, nie mogę się doczekać kiedy wyjdzie z bety :) łączenie napędów działa bardzo prosto i tak jakbym oczekiwał, widać się na radarze, widać cele, kasa za bounty się dzieli, w zasadzie po godzinie grania do niczego się nie mam ochoty przyczepiać, może tylko do tego że doszło kilka nowych
klawiszy, więc chyba jednak będę musiał ustawić w końcu te profile no dżoju :)

Nowe USS wyglądają super kusząco, konwój trzech Anakond i czterech Sępów (wszystko Elite) obstawiających jednego Lakona 9, spędzi mi teraz sen z powiek bo cały czas się zastanawiam co jest w Lakonie i jak się do tego dobrać, może księżniczka Leia ;)

Ogólnie praktycznie same zmiany na plus. Ale piractwo to będzie teraz naprawdę ciężki kawałek chleba przez nową mechanikę dotyczącą nielegalnego towaru. Jeżeli mamy na pokładzie kradzione cargo i zostaniemy z nim przeskanowani, to automatycznie zostaje ono oznaczone (marked) i już nigdzie tego nie sprzedamy, nawet na czarnym rynku. Ciężkie czasy dla piratów, moja "nienawiść" do handlarzy cały czas rośnie;). Oni dostają jeszcze bonus w postaci 15% od transakcji jak będą latać w pełnym skrzydle.

Last edited:
No, i tak ma być! Zło nie popłaca, choćby się na pierwszy rzut oka wydawało, że jest inaczej.

Ogólnie praktycznie same zmiany na plus. Ale piractwo to będzie teraz naprawdę ciężki kawałek chleba przez nową mechanikę dotyczącą nielegalnego towaru.

Właśnie czytałem gdzieś na angielskim forum o tym, ale sam wwiozłem na stację kontener znalezionego w USS złota. Dostałem 100 cr kary i normalnie sprzedałem na czarnym rynku.
Czy Cargo wyrzucane z transportowców jest inaczej znaczone?

P.S. @K0v4L - weszły tarcze 4 klasy do Vulture'a?

Módlcie się piraci, żeby nie wprowadzili jeszcze możliwości oznaczania towaru przez ofiarę jako skradzionego przed jego ewentualnym wyrzuceniem, bo wtedy to już będzie po piractwie. :D
Nie, serio, na pewno czegoś takiego nie wprowadzą. Ciekawe, ilu jest piratów w naszej społeczności?

Chociaż z drugiej strony, brak piractwa, brak pracy dla BH. Hm. Pozostaje poprawić AI. Hm. HM. Tak źle i tak niedobrze. HM. Ale jednak ja chyba nie chcę tej adrenaliny. Hm. Co prawda, można grabić NPC-ów, ale to dla piratów nie będzie to samo. Hm.
Hm.

Napiszę tak: rozumiem rozterki k0V4La, bo rozumiem, że nie każdy chce grac słodkiego farmiącego misia i niektórzy lubią tę adrenalinę. Sam chętnie powalczyłbym z jakimś graczem, ale na razie to za słaby w uszach jestem, bo nawet NPC-a tylko jednego utłukłem i to treningowo, bo już drugi mi roztrzaskał przednią szybę. Ale tak, jak pisałem wcześniej, tak powtórzę: owa imersja może stać się groźna. Dlatego ja nie wiem, czy walka z graczem to jest taki dobry pomysł. Ludzie narzekają na AI. Zastanawia mnie, czy to naprawdę takie trudne zwiększyć stopień trudności w walce z NPC-ami?

Last edited:
Czy wie ktoś może czy da się wpakować do ferdelanca większy zbiornik paliwa? Czyli przejść z 8 na 16?

@OSH tu nie chodzi o grabienie innych graczy. Przy grabieniu NPC jest to samo, i co drugi wiezie oznaczone cargo. Zapełnienie ładowni w cobrze towarem, który będę mógł potem spieniężyć, to będzie teraz niezły wyczyn. Z piractwa i tak jest mały profit, teraz będzie jeszcze mniejszy.
@Roninus na vultura da się założyć tarcze 4 i 3 klasy

Last edited:
k0v4al, miałem na myśli to, że grabienie NPC-ów to żadna przyjemność dla ludzi, którzy się wczuwają w swoją rolę, jak Ty. Z takimi nie pogadasz i nie usłyszysz od nich, że „mam dzieciaki do wyżywienia”. :D

Z piractwa i tak jest mały profit, teraz będzie jeszcze mniejszy.

Ciesz się, że masz profit, ja z walki w strafach konfliktu mam potężne straty, więc nie powinieneś narzekać, jakbyś potrzebował pociechy to wpadnij na kawę do mnie, kilometr przed dziobem mojego statku jest takie dobre miejsce i pamiętaj, żeby siedzieć spokojnie bo się kawa może rozlać ;)

Tak się zastanawiam, czemu niby oczekujesz wielkich zysków, jeździsz sobie małym fiatem i od czasu do czasu zdołasz ukraść ze 3 telewizory z TIR-a, z tego nie może być kokosów ;)

Last edited:
  • Like (+1)
Reactions: OSH
Tak się zastanawiam, czemu niby oczekujesz wielkich zysków, jeździsz sobie małym fiatem i od czasu do czasu zdołasz ukraść ze 3 telewizory z TIR-a, z tego nie może być kokosów ;)
Tylko, że teraz nawet nie mogę sprzedać tych trzech telewizorów...

Ja myślę, że te ograniczenia piractwa to celowy zabieg Frontiera by zbalansować profesje.

Moim zdaniem, gdyby profit z rabunku był większy - zabrakłoby handlowców, górników i innych podobnych legalnych działań, bo każdy wolałby walczyć o te kontenery i w końcu nie byłoby kogo "piracić".
Piractwo to profesja dla pasjonatów, dla miłośników wyzwań,
dla ludzi, którzy lubią podnosić sobie poprzeczkę,
dla ludzi, którzy wchodzą na szczyt by zwiększyć swoje umiejętności, a nie oglądać widoczki...
hmmm zapędziłem się ?

P.S.
Ostatnio szkolę się w ukrywaniu przed policją zjawiającą się na wezwanie. Gdy wpada systemowa ochrona zostawiam kontenery, których nie zdążyłem zebrać, odlatuję kawałek, wyłączam systemy by być niewidocznym i czekam... Na razie udaje mi się 50 na 50 :)
Ktoś ma doświadczenia w "znikaniu"?

Delwin

Banned
Ogólnie praktycznie same zmiany na plus. Ale piractwo to będzie teraz naprawdę ciężki kawałek chleba przez nową mechanikę dotyczącą nielegalnego towaru. Jeżeli mamy na pokładzie kradzione cargo i zostaniemy z nim przeskanowani, to automatycznie zostaje ono oznaczone (marked) i już nigdzie tego nie sprzedamy, nawet na czarnym rynku. Ciężkie czasy dla piratów, moja "nienawiść" do handlarzy cały czas rośnie;). Oni dostają jeszcze bonus w postaci 15% od transakcji jak będą latać w pełnym skrzydle.
Jeżeli tak jest to wydaje mi się to dużym nieporozumieniem i oznaką że gra skręca w niewłaściwym kierunku. Dodatkowe ułatwienia dla grindziaży i dodatkowy bonus 15% za latanie w skrzydle wskazują że w niedługim czasie będzie to typowa handlówka niczym niewyróżniająca się na rynku. Zamiast dodawać nowe aspekty w "zawodach" które są niskoopłacalne (górnictwo, ekspoloracja, piractwo itp) umyślnie zamyka się i utrudnia ścieżki wyboru kariery. Rozumiem zachwyt nad dwoma nowymi SK ale jak na razie nie podzielam go gdyż nie wydaje mi się by cokolwiek wnosiły dodatkowego do rozgrywki. Co innego by było gdyby np pomysł tych 15% wprowadzić z 2ma statkami eskortowymi ( manewrowość w granicach 8 i brak ładowni). Stworzyło by to nową ścieżkę, a tak będą się organizować skrzydełka t9 uzbrojone w turrety i torpedy których nie dość ze nie będzie można ugryźć to jeszcze grindziaże będą z tego mieli dodatkowy zysk. Śmieszy mnie klaskanie uszami zwolenników PvE bo zamiast wydawać kasę na ED spokojnie mogli zostać przy starych gierkach. Tam tłuką kasę i tu tłuka kasę nie zwracając uwagi na to co oferuje "on line" i uparcie wszystkie nowości starają się skierować na stare tory. Chyba zaczyna to przynosić efekty i z ED wkrótce zniknie kow4l, Robinus, big_bad_lynx, Tulkaion czy nasi górnicy. Wraz z nimi zniknie też kasa za koszulki, gadgety itp a tym samym zawężona zostanie możliwość rozszerzania gry bo jak wiadomo grę utrzymują zapaleńcy, a nie grindziaże którzy są chorzy na myśl o stracie 30t z 400 tonowego ładunku w GRZE (!!!)
Do myślenia dają tez informacje o porcie na konsole co mnie osobiście nie napawa optymizmem. ED to niszówka, a koszty zrobienia i utrzymania
portu na pewno nie zostaną pokryte z wpływów ze sprzedaży gry i gadgetów. Wystarczy popatrzeć po forum by wyciągnąć wnioski. Coraz mniej wypowiedzi zapaleńców, tematów technicznych i wnoszących nowe jakości. Wiecie co ? Nie będę się o nic modlił, na dysku mam nadal X3 w perspektywie jakieś homewordy, citizeny itp. a jaką droga pójda devi ? Zaczynam mieć to bardzo głęboko. Za kaskę która wydałem ubawiłem się jak do tej pory wspaniale :D Więcej wydam jak wyjdzie coś co mnie satysfakcjonuje. Na kogo postawią devi ? zobaczymy - czas szybciutko pokaże :)

• Like (+1)
Reactions: OSH

Delwin

Banned
Ja myślę, że te ograniczenia piractwa to celowy zabieg Frontiera by zbalansować profesje.

Moim zdaniem, gdyby profit z rabunku był większy - zabrakłoby handlowców, górników i innych podobnych legalnych działań, bo każdy wolałby walczyć o te kontenery i w końcu nie byłoby kogo "piracić".
Piractwo to profesja dla pasjonatów, dla miłośników wyzwań,
dla ludzi, którzy lubią podnosić sobie poprzeczkę,
dla ludzi, którzy wchodzą na szczyt by zwiększyć swoje umiejętności, a nie oglądać widoczki...
hmmm zapędziłem się ?

P.S.
Ostatnio szkolę się w ukrywaniu przed policją zjawiającą się na wezwanie. Gdy wpada systemowa ochrona zostawiam kontenery, których nie zdążyłem zebrać, odlatuję kawałek, wyłączam systemy by być niewidocznym i czekam... Na razie udaje mi się 50 na 50 :)
Ktoś ma doświadczenia w "znikaniu"?
:D Ja raczej obawiam się, że jest odwrotnie. Latam trochę dalej od uczęszczanych szlaków i o ile spotykam handlarzy to pirata czy górnika jak na lekarstwo. Owszem, górników NPC w pierscieniach sporo, raz na 30-40 podróży wyciągnie mnie NPC z SC by po chwili sczeznąć w ogniu gimbailed laserów i multicanonów. O żywych odkrywcach można w ... Galnecie poczytać jak się spotkali :D. Jak wcześniej w NB spokojnie można było pogadać z innym BH tak teraz pustki przez cały dzień :/.
Odnośnie ukrywania się to nie znikają Ci kontenery po czasie ?

Nie ma tragedii. Te 5% zysku od transakcji na szczęście nie dotyczy tylko handlarzy. Za sprzedaż na czarnym rynku członek skrzydła też otrzymuje 5% bonusu:D Z górnikami pewnie jest tak samo, jeszcze nie sprawdzałem.

Delwin

Banned
Nie ma tragedii. Te 5% zysku od transakcji na szczęście nie dotyczy tylko handlarzy. Za sprzedaż na czarnym rynku członek skrzydła też otrzymuje 5% bonusu:D Z górnikami pewnie jest tak samo, jeszcze nie sprawdzałem.
Czy wingsy są w jakiś inny sposób oznaczone na radarze, jak wyciągasz jednego to całe skrzydełko równocześnie też ?

Status
Thread Closed: Not open for further replies.
Back
Top Bottom