Windows 10

Gdyby komuś nie włączył się auto update to TUTAJ można pobrać plik - obraz Windows 10 w formacie .iso

Czekam jak na szpilkach żeby się przesiąść ale nabyta przez lata mądrość podpowiada mi żeby zwlekać z tym do ostatniej chwili ;)

Poza tym, że (jak na mój gust) to lekka graficzna porażka to jako OS spisuje się znakomicie i oby tak dalej.

Last edited:
ja już widziałem sporo problemów na różnych kompach, poczekał bym przynajmniej do pierwszego service release, już być może w pierwszym tygodniu sierpnia.

rootsrat

Volunteer Moderator
Ja się skusiłem wczoraj, bo mój system to był lekki bałagan ostatnio, za dużo sobie namieszałem i nie chciało mi się naprawiać, później namieszałem jeszcze (sydrom "zajmę się tym jutro"), aż w końcu wczoraj stwierdziłem, że czas na reinstall. A że 10 sobie spokojnie czekała w kącie, to pomyślałem, czemu nie?!

Obecnie robię back up i jutro będzie fresh install dyszki, reformat wszystkich dysków i zaczynam całkowicie od nowa. Odkładałem to już zbyt długo. Zastanawiam się tylko czy robić sobie RAID 1 czy może wykorzystać Storage Spaces od Microsoftu... O tym ostatnim nie za wiele wiem, muszę poczytać. Ktoś ma jakieś doświadczenie?

Czekam własnie na informacje na temat tego jak Saitek i headtracking się będą zachowywały, Drakkainen wczoraj testował i to co on ma działało, więc jest szansa. Backup to podstawa, mam już tu drugi komputer gdzie upgrade do win10 całkowicie położył system, tak że się nie da nawet wrócić do siódemki, więc lepiej być przezornym.
Storage spaces na domowym komputerze z trzema czy pięcioma dyskami niezbyt ma sens, to nie jest rozwiązanie dla jednej osoby z jednym kompem chyba że lubisz eksperymentować :)
Masz numer do dziesiątki czy robisz "free upgrade" ?

rootsrat

Volunteer Moderator
Czekam własnie na informacje na temat tego jak Saitek i headtracking się będą zachowywały, Drakkainen wczoraj testował i to co on ma działało, więc jest szansa. Backup to podstawa, mam już tu drugi komputer gdzie upgrade do win10 całkowicie położył system, tak że się nie da nawet wrócić do siódemki, więc lepiej być przezornym.
Storage spaces na domowym komputerze z trzema czy pięcioma dyskami niezbyt ma sens, to nie jest rozwiązanie dla jednej osoby z jednym kompem chyba że lubisz eksperymentować :)
Masz numer do dziesiątki czy robisz "free upgrade" ?

No właśnie sobie rozpisałem wszystkie dyski i mi wyszło, że w sumie nie potrzebuję RAID/SS. Miałem po prostu jeden wolny dysk SSD 64 GB i nie wiedziałem, co mam z nim zrobić, ale już wiem (posłuży za dysk do edytorów graficznych/audio/video i scratch disks to tychże :) ).

Free upgrade z 8.1 Home edition. Wczoraj trochę potestowałem, wszystko wydawało się hulać, ale TrackIR nie sprawdzałem. Większą część czasu spędziłem na konfiguracji backupów w sumie.

U mnie za pierwszym razem (upgrade z 8.1) wszystko niby ok było, ale miałem dziwne zwiechy po dłuższym graniu. Więc zrobiłem czystą instalację i puki co problemy ustąpiły. Stery do saiteka i ps3eye pobrane najnowsze. OpenTrack też bangla bez problemów.
Jakieś takie mam wrażenie, że pod W10 płynniej ED działa.

rootsrat

Volunteer Moderator
U mnie za pierwszym razem (upgrade z 8.1) wszystko niby ok było, ale miałem dziwne zwiechy po dłuższym graniu. Więc zrobiłem czystą instalację i puki co problemy ustąpiły. Stery do saiteka i ps3eye pobrane najnowsze. OpenTrack też bangla bez problemów.
Jakieś takie mam wrażenie, że pod W10 płynniej ED działa.

Upgrade'y Windy ze starej do nowej wersji zawsze były zrypane... Czysta instalacja, zawsze! :)

jak zrobiliście czyste instale windy 10? u mnie po aktywowaniu klucza win 8 (nie 8.1 - z jakiegoś powodu sa one z innej puli kluczy jak zupełnie inny system) nie chciało go przyjąć i tylko upgrade u mnie był opcją

tutaj:
http://arstechnica.co.uk/gadgets/20...n-install-of-windows-10-from-windows-7-and-8/
piszą że da się, ale po przeczytaniu pomocy jest taki cwancyk:

You upgraded to Windows 10, but didn't have a previous version or the correct edition of Windows installed (error 0xC004F061)

If you see error 0xC004F061 when you try to activate Windows 10, it means one of the following:

You're using a product key to upgrade to Windows 10, but a previous version of Windows wasn't installed on your PC. To update, you need to have Windows 8 or Windows 7 already on your PC.

If you formatted or replaced your hard drive, you won't be able to use a product key to update to Windows 10. You'll need to install your previous version of Windows, and then reinstall Windows 10.

rootsrat

Volunteer Moderator
Ja co prawda jeszcze nie instalowałem, ale proces wygląda tak (przy darmowym upgradzie! Nie wiem, jak to wygląda w innym przypadku)

1. Najpierw Robisz upgrade z 7/8 > 10.

::EDIT::

W tym artykule, który zalinkowałeś jeszcze jest coś takiego (wrzucam tu jako krok 1b):

1b. Once the upgrade has completed, make sure you've been activated by Microsoft. Open up the new Settings app, then head to Update & Security, Activation. It will say on the right whether you're activated or not (see image). Also note down what version of Windows 10 you have (Home, Pro).

If you haven't yet been activated, you can try forcing it via command prompt: run cmd.exe as an administrator, then type slmgr.vbs /ato. You may need to try a few times, as the activation servers were being hit quite hard.

This step will convert your current Windows 7/8 key into a Windows 10 key.

2. Pobierasz narzędzie Media Creation Tool.

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/media-creation-tool-install

3. Przy jego pomocy tworzsysz instalkę ISO lub instalkę USB. Nie zapomnij spisać Serial Number Twojego Windowsa, bo będzie potrzebny przy instalacji (ten sam, który miałeś przy Win 7 lub 8).

4. Uruchamiasz kompa z tego urządzenia - CD/DVD lub USB (ustaw sobie w BIOS z którego napędu ma bootować komputer)

5. Instalujesz czystą Windę.

Last edited:
3. Przy jego pomocy tworzsysz instalkę ISO lub instalkę USB. Nie zapomnij spisać Serial Number Twojego Windowsa, bo będzie potrzebny przy instalacji (ten sam, który miałeś przy Win 7 lub 8).

Niestety nie masz racji, też widziałem takie porady i stary numer do win 7/8 nie działa, sprawdzałem.

Proces aktywacji wygląda tak, musisz mieć za pierwszym razem działające i zaaktywowane win7/8 z którego robisz upgrade i potem upewniasz się że win 10 się zaaktywowało (tak jak podajesz slmgr -ato ). Wtedy na serwerach aktywacyjnych tworzy się hardware ID Twojego kompa i od tej pory możesz takiego kompa zaaktywować z win10 nawet przy czystej instalacji. Mały kruczek jest tu, że jak znacząco zmienisz hardware ID, powiedzmy nowa płyta główna to już win 10 się nie aktywuje ponownie, więc ta darmowa promocja dotyczy tylko komputera który obecnie używasz. na ile musi się zmienić hardware nie jest nigdzie powiedziane niestety dokładnie.

Sprawy jeszcze niejasne - widziałem spekulacje że robiąc upgrade do 10 licencja z win7/8 zostaje anulowana więc jest szansa, że się nie da na nowym kompie postawić starej siódemki i potem zrobić darmowy upgrade do win 10, ale to się jeszcze wyjaśni z czasem.

Last edited:

rootsrat

Volunteer Moderator
Niestety nie masz racji, też widziałem takie porady i stary numer do win 7/8 nie działa, sprawdzałem.

Proces aktywacji wygląda tak, musisz mieć za pierwszym razem działające i zaaktywowane win7/8 z którego robisz upgrade i potem upewniasz się że win 10 się zaaktywowało (tak jak podajesz slmgr -ato ). Wtedy na serwerach aktywacyjnych tworzy się hardware ID Twojego kompa i od tej pory możesz takiego kompa zaaktywować z win10 nawet przy czystej instalacji. Mały kruczek jest tu, że jak znacząco zmienisz hardware ID, powiedzmy nowa płyta główna to już win 10 się nie aktywuje ponownie, więc ta darmowa promocja dotyczy tylko komputera który obecnie używasz. na ile musi się zmienić hardware nie jest nigdzie powiedziane niestety dokładnie.

Sprawy jeszcze niejasne - widziałem spekulacje że robiąc upgrade do 10 licencja z win7/8 zostaje anulowana więc jest szansa, że się nie da na nowym kompie postawić starej siódemki i potem zrobić darmowy upgrade do win 10, ale to się jeszcze wyjaśni z czasem.

Dzięki za wyjaśnienie! Sprawdzę wszystko dokładnie jeszcze raz dzisiaj. Ten proces, który podałem mam z Lifehackera - ludziska pisali, że u nich zadziałało. Jak pisałem, sam jeszcze nie instalowałem Win10, więc wszystko przede mną :D

Na wszelki wypadek mam instalkę Win8.1...

Dzięki za wyjaśnienie! Sprawdzę wszystko dokładnie jeszcze raz dzisiaj. Ten proces, który podałem mam z Lifehackera - ludziska pisali, że u nich zadziałało.

Ludzie różne rzeczy piszą :) Ja wziąłem stick, postawiłem czyste Windows 10 i nie zaakceptowało ani numeru seryjnego z 7 ani z 8, co potwierdza artykuł z Microsoftu jaki czytałem.

rootsrat

Volunteer Moderator
Chyba też pogrzebię na stronie Microsoftu. W sumie sam nie wiem, dlaczego od razu nie udałem się do źródła :p

No to wesoło z tymi aktywacjami...
U mnie win7 lubi się deaktywować raz na jakiś czas po instalacji nowych sterowników, zmianie firmware czy po uruchomieniu kopii systemu z innego hdd...
Mam nadzieję że SP1/2 pojawi się wcześniej niż za rok bo jakoś nie mam przekonania żeby teraz robić free upgrade...

Tak jeszcze dodając do tematu aktywacji, zawsze mi się udawało aktywować problematyczne numery telefonicznie jeśli aktywacja online nie działała, mówimy to o oryginalnych numerach które czasem mają czkawkę albo ktoś zainstalował ten sam office na 4 kompach itd, nie o pirackich numerach ze stron :) W jakiś tam sposób jesli zadzwonisz to one zawsze się aktywują (nawet jeśli tak naprawdę niektóre z nich nie powinny przynajmniej bez jakichś dłuższych wyjaśnień) , może zakładają, że jak już dzwonisz to znaczy, że nie ukradłeś ;)

Tak informacyjnie piszę, parę postów wcześniej pisałem, że wszystko mi ładnie działa pod Win10 (czysta instalacja). Niestety wczoraj po godzinnej sesji w ED, podczas wychodzenia z gry znowu zawieszony system:/ Tym razem poszperałem po necie i z tego co wyczytałem z problemem nie jestem odosobniony. Prawdopodobnie pomaga włączenie trybu kompatybilności ale sprawdzę to dopiero wieczorem.

Last edited:
Tak jeszcze dodając do tematu aktywacji, zawsze mi się udawało aktywować problematyczne numery telefonicznie jeśli aktywacja online nie działała, mówimy to o oryginalnych numerach które czasem mają czkawkę albo ktoś zainstalował ten sam office na 4 kompach itd, nie o pirackich numerach ze stron :) W jakiś tam sposób jesli zadzwonisz to one zawsze się aktywują (nawet jeśli tak naprawdę niektóre z nich nie powinny przynajmniej bez jakichś dłuższych wyjaśnień) , może zakładają, że jak już dzwonisz to znaczy, że nie ukradłeś ;)

No u mnie tylko telefoniczna aktywacja bo online nie przeszła nawet przy pierwszej instalacji. Co śmieszniejsze to system nie jest żaden oem, czy inne tego typy licencje które teoretycznie można zainstalować tylko raz i potem działa tylko na jednej konfiguracji sprzętowej, tylko normalny box, który teoretycznie mogę instalować ile razy chce i na czym chcę...

Back
Top Bottom