Jaki joystick / hotas do Elite Dangerous?

@Crazied da sie skonfigurowac na zasadzie im mocniej wciskasz tym wieksza ustalona predkosc masz i jesli chodzi o moje odczucia (lubie postrzelac) to przepustnica to wazna rzecz do opanowania podstawa to ustalanie predkosci w "niebieskim" zakresie do wykonywania zwrotow i szybkich manewrow. Notabene nawet kierownice sie da skonfigurowac ale nie widze w tym aktualnie zadnego pozytku ;)

@Havner no jesli sie ma przepustnice pod reka to nie powiem wyglada to ciekawie ale yaw w Elite i tak jest powolny i uzywa sie go tylko do malych poprawek przy celowaniu wiec osobiscie jesli mialbym wybierac yaw czy przepustnica (nie majac oczywiscie fizycznie zestawu z przepustnica) wybral bym przepustnice :)

@Nicus, tylko czy to nie jest tak, że trzeba ten pedał wciskać cały czas, przez co męczy się noga?
Czy gaz zwiększa wartość a zmniejsza ją dopiero wciśnięcie hamulca?
Mogłoby być ciut ciężko wciskać cały czad pedał, żeby utrzymać prędkość w niebieskim zakresie ;) Wtedy lepiej już operować prędkością na WS ;)

Nie no przepustnica na pedale jak w samochodzie to pomyłka :) ja na pedale mam wsteczny, przepustnica ustawiona na forward only (dzięki temu duża precyzja), a jak chcę wsteczny ciąg to tylko wciskam pedał.

Ludzie jezdza godzinami i daja rade wiec da sie to ogarnac :) a ja tylko podsuwam pomysly jak to mozna wykorzystac bo sam bym takie cos dorzucil do mojego zestawu ;)

Po przejrzeniu masy topiców zdecydowałem się na Saiteka X52. Przede wszystkim znalazłem nówkę bardzo tanio w Komputroniku (429 PLN) i jeśli ktoś chce nówkę, to warto tam brać, bo aktualnie została jedna sztuka. Myślałem też o wersji Pro, ale cenowo znacznie mniej korzystna i nie wiem czy poza jakością budowy się aż tak bardzo różni, żeby było to warte tej ceny, a X52 zbiera bdb recenzje.

Początkowo bardzo nakręciłem się na Logitecha G940, zwłaszcza, że tanio jest do wyrwania na Allegro w tej chwili, ale wyczytałem gdzieś, że nie jest w pełni wspierany w Elite i nie działa Force Feedback, więc ostatecznie olałem. Moim zdaniem i po długim namyśle X52, to najrozsądniejszy wybór;).

Ludzie jezdza godzinami i daja rade wiec da sie to ogarnac :) a ja tylko podsuwam pomysly jak to mozna wykorzystac bo sam bym takie cos dorzucil do mojego zestawu ;)

Pedały w samochodzie mają opór, opcja hamowania w pedałach orczyka nie ma. Działają inaczej - są wciskane a nie przechylane, więc pozycję na orczyku musisz utrzymywać mięśniami nogi. Raz że niedokładne, dwa że długo tak nie pograsz.

Czyli jednak sam tez zrezygnuje z pedalow bo w sumie nie przychodzi mi na mysl inne zastosowanie dla nich (yaw i tak bardziej odpowiada mi pod reka) a dzieki profilom w aplikacji saiteka mam jeszcze tyle wolnych przyciskow ze w sumie nie mam juz pomyslu co pod nie podpisac :p

No i w takich "kontrolerach do stóp" :p od kierownicy inaczej działa gaz a inaczej hamulec. Przynajmniej w moich.

Last edited:
Potwierdzam. Pedały są kiepskie. Potestowałem chwilę (od kierownicy Logitecha G25) i nie jest to wygodne. Mają jedną zasadniczą wadę - odbijają a przepustnica nie. Czyli latając nie ustawiasz ciągu jak za pomocą przeputnicy a ciągle musisz trzymać wciśnięty pedał tak bardzo jak tego akurat potrzebujesz. Do latania się nie nadają, chyba że ktoś się uprze.

Po tym nieudanym eksperymencie zamówiłem w czwartek tydzień temu X55 Rhino i jestem zachwycony. Kolega również chciał zamówić w tym tygodniu i za diabła już nie może znaleźć choćby jednego egzemplarza w Polsce. Obdzwonił 20 sklepów.

Last edited:
Po tym nieudanym eksperymencie zamówiłem w czwartek tydzień temu X55 Rhino i jestem zachwycony. Kolega również chciał zamówić w tym tygodniu i za diabła już nie może znaleźć choćby jednego egzemplarza w Polsce. Obdzwonił 20 sklepów.

http://www.alternate.pl/Mad-Catz/PRO-FLIGHT-X-55-RHINO-H-O-T-A-S/html/product/1124091?

Wynik z ceneo. Nie znam sklepu, nic nigdy u nich nie kupowalem, ale niby maja na sprowadzenie (11 dni). Nie wiem tez ile on normalnie kosztuje.

Takie pytanko z ciekawości...
Jakby mnie kiedyś korciło zmieniać x52 Pro na Thrustmaster Warthog...

Czy Warthog też ma takie ograniczniki na przepustnicy jak x52 Pro?
Ja w swoim Saiteku to zdemontowałem. Jeśli Warthog też je ma, to wówczas dodatkowe pytanie: czy idzie je jakoś zdemontować?

Takie pytanko z ciekawości...
Jakby mnie kiedyś korciło zmieniać x52 Pro na Thrustmaster Warthog...

Ja w swoim Saiteku to zdemontowałem. Jeśli Warthog też je ma, to wówczas dodatkowe pytanie: czy idzie je jakoś zdemontować?

Mowisz o tych momentach na poczatku i koncu, ze tak troche wiecej stawia opor?
Ja to nawet lubie, czuc kiedy dochodze to maksymalnej wartosci, ale w dol, jak dochodze do momentu ze przeskok zwolni statek do zera.

Nie ma.
Ma za to dodatkowy 'przycisk' na kazdej z przepustnic kiedy dojdziesz do minimum mozesz wajchy podniesc o centymetr i jeszcze bardziej cofnac. To wysyla event.

http://www.alternate.pl/Mad-Catz/PRO-FLIGHT-X-55-RHINO-H-O-T-A-S/html/product/1124091?

Wynik z ceneo. Nie znam sklepu, nic nigdy u nich nie kupowalem, ale niby maja na sprowadzenie (11 dni). Nie wiem tez ile on normalnie kosztuje.

Si. Znamy ten wynik. Już tam kumpel dzwonił. Nie ma. Moooooooże będą w drugiej połowie grudnia (jak wszędzie indziej). Ja tymczasem latam na X55 i jestem zakochany w tym sprzęcie. Udało mi się wyrwać za 715zł nówkę, co często stanowi mniejszą cenę niż za X52 Pro. Polecam sklep w Warszawie "Bestgamer" przy ul. Nowolipki. Tam właśnie go mieli i wystawili na allegro (2 sztuki i obie poszły tego samego dnia. W tym jedna moja.)

Back
Top Bottom