Jaki komputer do ED?

Czołem piloci! :)

Potrzebuję złożyć PC do komfortowej gry w ED, ale od dziesięciu lat przestałem interesować się rozbudową sprzętu i dostaję oczopląsu od tych wszystkich cyferek - kiedyś było tego mniej.
Docelowo chciałbym osiągnąć max., czyli minimum 60 fps w 1920x1080 na ustawieniach Ultra, ale jako że budżet mam poniekąd ograniczony, liczę się z tym że będę musiał zweryfikować oczekiwania.
Wiem, że do gamingu wybiera się cpu intela i gpu nvidii, ale nie pogardzę AMD i Radeonem.
To jak towarzysze? Pomożecie?

Czesc! Mamy juz temat, w ktorym 'chwalimy' sie nie tylko konfiguracja, ale tez podajemy dokladnie jak chodzi ED w zaleznosci o detali i sytuacji w grze. Polecam tam zajrzec najpierw ;).

KLIK

Tanio możesz złożyć komputer oparty na I5 2500K + GTX 760 + 8 GB RAM i to powinno wystarczyć aby grać tak jak oczekujesz.
Sprawdź też konfiguracje Cmdr w tym temacie: Nasze konfiguracje sprzętowe

edit:
yooguruto był szybszy :D

Last edited:
Miałem gotowiec w notatniku ;). Wyprzedzić Dako na forum = ranga uber elite master i przepustka do wszystkich zamkniętych systemów w galaktyce. Dako, czy Ty w ogóle spisz? ;)

Czesc! Mamy juz temat, w ktorym 'chwalimy' sie nie tylko konfiguracja, ale tez podajemy dokladnie jak chodzi ED w zaleznosci o detali i sytuacji w grze. Polecam tam zajrzec najpierw ;).

KLIK
Przeglądałem tamten temat, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie.

Tanio możesz złożyć komputer oparty na I5 2500K + GTX 760 + 8 GB RAM i to powinno wystarczyć aby grać tak jak oczekujesz
I takiej odpowiedzi potrzebouję :) Dzięki.
Widzę, że w 2.500 zł powinienem się zmieścić.

I postanowiłeś, że nie spytasz w wątku, w którym rozmawiamy o konfigach i FPS-ach, a założysz nowy wątek w zupełnie innym dziale forum... hmmm ;). Naliczyłem z tamtego tematu co najmniej 2 konfiguracje, które wydajnościowo odpowiadają i5+gtx760 i mają szczegółowy opis jak gra chodzi w różnych sytuacjach. Musiałeś przeoczyć.

Ja tylko dorzuce tak od siebie ze karta graficzna powinna miec conajmneij 2GB ram inaczej stracisz klatki przez niedobor pamieci w karcie tak jak sie to dzieje u mnie, moge grac w FHD na ustawieniach ultra ale mam spadki do 27klatek w niektorych sytuacjach srednio 36klatek a w nie obciazajacych teksturami sytuacjach 60klatek. Robilem test z ta sama karta posiadajaca 2GB pamieci i spadki byly juz do 35 klatek.

rootsrat

Volunteer Moderator
Ja tylko dorzuce tak od siebie ze karta graficzna powinna miec conajmneij 2GB ram inaczej stracisz klatki przez niedobor pamieci w karcie tak jak sie to dzieje u mnie, moge grac w FHD na ustawieniach ultra ale mam spadki do 27klatek w niektorych sytuacjach srednio 36klatek a w nie obciazajacych teksturami sytuacjach 60klatek. Robilem test z ta sama karta posiadajaca 2GB pamieci i spadki byly juz do 35 klatek.

W jakiej rozdzielczości grasz, że ED wykorzystuje ponad 2 GB VRAM?

Spadki FPS raczej nie zależą od jakości tekstur - tekstury ładują się do pamięci VRAM tylko raz. Chyba że są zbyt duże i zajmują całą pamięć VRAM, wtedy program musi je "sztukować" i kiedy obracasz widok w grze i nowe tekstury wchodzą na ekran, to program nie nadąża z wywalaniem z pamięci starych i ładowaniem nowych - gra wtedy przycina, ale nie powinno to mieć wpływu na FPS jako taki. Po prostu gra zaczyna się zacinać.

Na FPS mają wpływ polygony, shadery, cieniowanie i inne tego typu efekty - a to zależy od GPU i CPU, a nie od VRAM.

Jedyna gra, jaka do tej pory wykorzystała ponad 2GB VRAM w moim przypadku to maksymalnie zmodowany Skyrim z tekturami 4K...

I postanowiłeś, że nie spytasz w wątku, w którym rozmawiamy o konfigach i FPS-ach, a założysz nowy wątek w zupełnie innym dziale forum... hmmm ;). Naliczyłem z tamtego tematu co najmniej 2 konfiguracje, które wydajnościowo odpowiadają i5+gtx760 i mają szczegółowy opis jak gra chodzi w różnych sytuacjach. Musiałeś przeoczyć.
Nie spytałem w tamtym wątku, bo wydawało mi się, że jest on od chwalenia się, a nie zadawania pytań ;)
Masz rację przeoczyłem. Przeoczyłem, bo dostawałem oczopląsu (nie mam głowy do wczytywania się w specyfikacje) i zacząłem czytać po łebkach.

Last edited:
@rootsrat wiekszosc czasu gram w 1600x900 (okno) czasem pogrywam w FHD jak chce miec troche "odlotu" . i tak tekstury na ultra sa zbyt duze zeby pomiescic sie na 1GB pamieci graficznej (sprawdzalem zajetosc programem i na low spokojnie zostaje jeszcze duzo miejsca tak samo medium na high juz dobijaja 99% a na ultra tez 99% ;] z tym ze tam gdzie jest wiecej tekstur z bliska zaczyna byc widoczny spadek klatek a test z karta 2GB robilem na tym samym sprzecie taktowania GPU i RAM karty te same. Fakt moze szybsza karta z 1GB sobie lepiej ze swapem poradzi ale to nie zmieni faktu ze tracimy klatki przez zbyt mala ilosc pamieci graficznej i tym samym nie wykorzystujemy mocy GPU tej karty.

Witam serdecznie

Więc wreszcie elite jest, uruchomiłem nawet commodore64 aby sobie przypomnieć czym było kiedyś ;) Nadal się podoba pomysł latania po całej galaktyce więc postanowiłem lekko dostosować kompa. Lekko bo jest to stary rzęch używany w domu do spraw "biurowo-mało rozrywkowych" od dobrych kilku lat i zdaję sobie sprawę że wkrótce i tak będę musiał go na coś wymienić.

Póki co kilka pytań. Mam Athlona II X3 450 3,2Ghz, na ile wymóg 4 rdzeni jest absolutnie podstawowy bo po wymianie zasilacza wiem że mógłbym odblokować 4 rdzeń i pamięć L3. Karty graficznej nie mam żadnej jedynie zintegrowany chipset HD3000 więc tutaj na pewno konieczne będzie coś wybrać, pytanie co? Na pewno coś budżetowego, nie chcę wydawać kasy i mieć świadomość że reszta kompa nie korzysta w 100% z GPU. Czy ED preferuje moc karty czy raczej wielkość tekstur wymaga większej niż 1GB pamięci graficznej? No i na koniec pamięć, mam 4GB na dualu to rozsądne minimum czy warto wstawić jeszcze 2 kości?

Pozdrawiam

http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=441&game=Elite: Dangerous-stronka na której możesz sprawdzić konfigurację sprzętową pod Elite:)
Absolutnie nie ma wymogu posiadania 4 rdzeni procesora,4 giga ramu spokojnie wystarcza(win 8 64bit),1 gb GPU też wystarcza.Na mojej konfiguracji i3 4130,4 gb RAM 1600 Mhz,GPU Radek 7790 OC,APU Asus Xonar D2 Elite śmiga na wysokim setupie(na maksymalnym zdarzają się lekkie przycięcia) :(.
Pozdrawiam i do zoba w kosmosie:).

Last edited:
Witam serdecznie

Więc wreszcie elite jest, uruchomiłem nawet commodore64 aby sobie przypomnieć czym było kiedyś ;) Nadal się podoba pomysł latania po całej galaktyce więc postanowiłem lekko dostosować kompa. Lekko bo jest to stary rzęch używany w domu do spraw "biurowo-mało rozrywkowych" od dobrych kilku lat i zdaję sobie sprawę że wkrótce i tak będę musiał go na coś wymienić.

Póki co kilka pytań. Mam Athlona II X3 450 3,2Ghz, na ile wymóg 4 rdzeni jest absolutnie podstawowy bo po wymianie zasilacza wiem że mógłbym odblokować 4 rdzeń i pamięć L3. Karty graficznej nie mam żadnej jedynie zintegrowany chipset HD3000 więc tutaj na pewno konieczne będzie coś wybrać, pytanie co? Na pewno coś budżetowego, nie chcę wydawać kasy i mieć świadomość że reszta kompa nie korzysta w 100% z GPU. Czy ED preferuje moc karty czy raczej wielkość tekstur wymaga większej niż 1GB pamięci graficznej? No i na koniec pamięć, mam 4GB na dualu to rozsądne minimum czy warto wstawić jeszcze 2 kości?

Pozdrawiam

Zacznij od karty i na niej zakończ upgrade, dalsze pakowanie kasy będzie podobne do tego co robią na SOR'ach gdzie pompuje się tysiące w oczywistego trupa...
Za ~200zł wyrwiesz radeona 5850 1 gb, droższych i mocniejszych chyba nie ma co brać do tego CPU. Zresztą tak jak się bawiłem radkami dość długo to miałem wrażenie że co nowe cpu, szybsze lub więcej rdzeni, to w stare GPU wstępowało nowe życie ;)
Skręcisz trochę CPU i GPU i będzie dobrze.
Zadbaj żeby za dużo syfu nie chodziło w tle, u mnie odpalona przeglądarka z gmailem po jakiś czasie rośnie prawie do 1gb, sam ED nie zajmuje zazwyczaj więcej ale wyłączenie przeglądarki poprawia płynność kiedy się zwalania pamięć pomimo że mam jej 16GB... tego nie rozumiem ;)

Dalsza zabawa to wymiana praktycznie całej platformy, ew. możesz od razu kupić droższą grafikę ale tu to chyba tylko jest sens pakować się w GTX 970. Ceny radeonów 7970, r9 280x/290x, są zawyżone i chyba ostatnio pompowane żeby za złotówkę sobie zrobić upgrade do nowszej karty ze stajni AMD jak się pojawią. Aczkolwiek ED podobno wspiera mantle więc r9 290x za 1000zł, r9 290 za 800zł, względnie 7970 modowalne do r9 280x lub r9 280x za 600zł, względnie 7870 modowalne do r9 270x lub r9 270x za 400zł, więcej bym za te karty nie dawał zważywszy na ich wiek i pierwotną cenę.

Witam serdecznie

Pozdrawiam

ta gra nie ma prawie żadnych wymagań odnośnie mocy CPU oraz GPU, ja na i5 750@3500 GHz mam 30-40 zajętości CPU, na karcie graficznej a jest nią GTX 970 Maxwell pracuje w 50% osiągając zawrotne 45st, wszystko w ULTRA w HD. Co do pamięci to tutaj niestety nie jest za wesoło, bo w ultra gra zajmuje 2,2-2,5GB więc nawet karta z 2GB będzie się przycinać. Na pewno bez sensu jest kupno jakiejklwiek karty z 1GB na pokładzie, tym bardziej że za 600zł kupisz używanego Asusa TOP GTX 660TI z 2GB który do tej gry starczy aż nadto. Do czego ten AMD się nadaje szczerze mówiąc nie wiem, ale I5 750, który osbiście posiadam od 3 lat kosztuje na rynku wtórnym 200zł, a nie ma obecnie na rynku gry, w której ten procesor okazałby się za słaby.

Last edited:
Gra nie ma wymogu czterech rdzeni, ale bardziej skorzysta właśnie z tego niż lepszej karty graficznej. Powodem jest generowanie proceduralne, które bardziej obciąża procek niż kartę. Kiedyś jednego z deweloperów wypowiedział się o tym, tylko że to było ponad rok temu. Musiałbym przeczesać forum aby odnaleźć konkretny cytat.

Wymogi ED w zakresie karty graficznej raczej sprowadzają się do ilości VRAMu, z 1GB też poleci ale lepiej mieć więcej tym bardziej że tak jak mój poprzednik napisał karta z 2GB VRAM nie jest aż tak droga. Sam procek graficzny nie jest obciążany zbyt mocno bo w tej grze nie ma sporo geometrii do przeliczania, w końcu przez większość czasu latasz w próżni nie licząc stacji na których już widać nieznacznie większe obciążenie karty.

Witam ponownie

U znajomego w szufladzie znalazłem coś takiego http://proline.pl/?p=N730-2GD3V1 mój koszt to piwo i pizza z kamienia, zdaję sobie sprawę że ED nie będzie w ultraHD na 3 monitorach ale czego mógłbym się spodziewać? Czy da radę medium na 1280. Trzy stówy to maks wydatek na teraz, zmiana kompa i tak mnie czeka ale jeśli ED spodoba się to wolę wydać kasę na yojistick ew. hotas

p.s. Kolega Shamoth zaproponował używanego radeona 5850 jak duża pomiędzy tymi kartami będzie różnica?

Pozdrawiam

Witam ponownie

U znajomego w szufladzie znalazłem coś takiego http://proline.pl/?p=N730-2GD3V1 mój koszt to piwo i pizza z kamienia, zdaję sobie sprawę że ED nie będzie w ultraHD na 3 monitorach ale czego mógłbym się spodziewać? Czy da radę medium na 1280. Trzy stówy to maks wydatek na teraz, zmiana kompa i tak mnie czeka ale jeśli ED spodoba się to wolę wydać kasę na yojistick ew. hotas

p.s. Kolega Shamoth zaproponował używanego radeona 5850 jak duża pomiędzy tymi kartami będzie różnica?

Pozdrawiam
na medium na karcie która ma 96 rdzeni CUDA raczysz żartować, nie wiem czy ktokolwiek zrobił testy ED na tej karcie, ale jak ona pójdzie na lov to będzie dobrze, ta karta do biura się nadaje
P.S. jest kilka wersji tej karty, różnią sie rodzajem pamięci szyną i ilościa rdzeni CUDa i zapewne wydajnością, Twoja ma 128bit DDR3 i 96 CUDów, dla porównia GTX 660TI ma ponad 1300 rdzeni CUDA znacznie wyższe taktowanie i pamięć DDR5 kosztuje 2x więcej a jest zapewne kilkanście razy szybszy. To jak ta porównać to ta karta powinna kosztować 20zł :) Ten radek 5850 jest lepszy, zależy też jaki ty masz CPU, jeśli coś słabego to niewiele pomoże wymiana samej karty graficznej.

Last edited:
Witam ponownie

Pozdrawiam

Dobrze że utylizacja elektrośmieci dla osób prywatnych jest darmowa, inaczej byś musiał jeszcze dopłacić do tego interesu...

Zobacz czy nie ma w szufladzie jakiegoś GTX 560Ti lub wspomnianego wcześniej Radka 5850, jak znajdę chwilkę to jeszcze sprawdzę konfigurację e8400 i radeon 4850 512mb ;)

Tak z ciekawości to w lapku z i7 2670qm i GTX 570m ciągnie +60fps na 1366x768, szyna/szybkość pamięci jest dość ważna bo ustawienie rozdziałki powyżej tnie fps o połowę choć sam chip pewnie by spokojnie pociągnął +60fps w FHD

PS. prześledź ten temat https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=26349 może coś z niego wydedukujesz ;)

na medium na karcie która ma 96 rdzeni CUDA raczysz żartować...

Nie wiem, powiedz mi czy to był żart ;) Ale dzięki za post zwrócił mi uwagę na kilka rzeczy i trochę zmienił zamysł.

W angielskojęzycznej części forum czytałem o człowieku który przeszedł misje treningowe na moim zintegrowanym układzie HD 3000 później było już bardzo niestabilnie choć podobno optymalizacja gry jest coraz lepsza ;) wydaje się że gra mimo iż ma wyraźnie określone wymagania minimalne to jednak całkiem dobrze i stabilnie działa w słabszych konfiguracjach. Wracając na ziemię, niestety w szufladzie nic już nie ma ale będę miał możliwość sprawdzenia kart na czipsecie GTX 750 i GT 740 wybiorę pewnie którąś z tych. Wybór narzuca się sam GTX tylko boje się że nie będzie chodził na 350W PSU jakiegoś Jelenia ( deer ). Tak to jest z tym komputerem ruszę cokolwiek to okaże się wymieniać muszę i pozostałe komponenty dlatego tak kombinuje.

Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam

Back
Top Bottom