Podstawy miningu – czyli jak zarobić pierwszy milion ze skał

Z dronami to może i ja coś pokopię. Tyle że jestem w połowie drogi do Sagittariusa, a że gram niespiesznie to chwile mi zejdzie. Pewnie do 1.4 :)

Czy ja cos robie zle czy Wy tez tak macie, ze jesli jest wiecej niz jeden dron to juz zaczynają sie gubic? Wystrzeliwuje dwa drony, ostatnio nawet trzy i przy pierwszym kopaniu jest ok - wszystke 3 pracuja. Przy nastepnych juz jest problem - leca wszystkie trzy do jednego odlamka, scalają sie w jednego drona i zamiast trzech mam pojedynczego (pokazuje mi ze mam 3 aktywne drony) a po skonczeniu zbierania znow rozdzielaja sie na 3 drony...
mining mi sie podoba tylko chyba musze poczekac az to naprawią. Chyba ze tylko ja tak mam? Ktos sie jeszcze bawi w mining?:)

Czy ja cos robie zle czy Wy tez tak macie, ze jesli jest wiecej niz jeden za261; sie gubic? Wystrzeliwuje dwa drony, ostatnio nawet trzy i przy pierwszym kopaniu jest ok - wszystke 3 pracuja. Przy nastepnych juz jest problem - leca wszystkie trzy do jednego odlamka, scalają sie w jednego drona i zamiast trzech mam pojedynczego (pokazuje mi ze mam 3 aktywne drony) a po skonczeniu zbierania znow rozdzielaja sie na 3 drony...
mining mi sie podoba tylko chyba musze poczekac az to naprawią. Chyba ze tylko ja tak mam? Ktos sie jeszcze bawi w mining?:)
Mi tam jedna dronka wystarcza.
2 dronki za szybko zbierają jak na 2 lasery.
Przy okazji nie musze tyle marnować.
A ile bierzecie dronek? ja biorę 1/4 ładowani, nie używam dronek do skanowania gdyż uważam ze wysyłanie jednej dronki aby zeskanować jedną asteroide to marnowanie pieniędzy.

Lepszym pomysłem jest jakiś poręczny skaner który po prostu skanuje oznaczoną asteroide w odległości 7km.

Jak naprawią dronki to można będzie pomyśleć o zrobieniu skrzydła :) jeden szybki i zwinny statek kopiący (np ASP), jeden do obrony przed piratami i zbierająca rafineria. Zysk raczej nie będzie duży, ale sprawdzić można :>

Jak naprawią dronki to można będzie pomyśleć o zrobieniu skrzydła :) jeden szybki i zwinny statek kopiący (np ASP), jeden do obrony przed piratami i zbierająca rafineria. Zysk raczej nie będzie duży, ale sprawdzić można :>

Właśnie o tym pomyślałem to samo.

Wyobrażałem sobie jedną wielką olbrzymią Anacondę z kilkoma najlepszymi rafinerami i z najlepszym kolektorem limpet.
2 do obrony (Pythony)
I 4 kobry do kopania.

Powstanie chaos wsród dronek, jedna leci tam, druga tam...

Mogę pomóc z kopaniem. ale gorzej z dzieleniem chajsu, ponieważ nie można ot tak dać chajs innym.

Last edited:
Mogę dać osłonę, na razie tylko Sępem. Ale mimo że niby tylko padlinożerca, to dziobać też już trochę umie ;)

Mogę dać osłonę, na razie tylko Sępem. Ale mimo że niby tylko padlinożerca, to dziobać też już trochę umie ;)

O to fajnie.
Trzeba najpierw rekrutować załogę.
Najpierw małą.
1 Towarowiec (zbiera i przerabia surowce) (w sumie to mogą być nawet 2, jeden przepełniony to drugi dalej pracuje)
2-3 Kopacze (kopią surowce).
1-2 osoby obronne. (zależy od miejsca)
(opcjonalnie) 1 tankowiec (W razie braku paliwa, kolega będzie pobierał ze słońca i ręcznie tankować załogę aby mogła pracować non-stop bez przerwy, będzie wspierała towarowo, np. sprzedawał surowce, kupował limpety)

Trzeba jeszcze się zorganizować gdzie i kiedy.
Ja polecam na TS tego forum, tam pustki świecą na kanałach górnictwa.
Oraz polecam ring A na planecie UMAITIS 5 (oczywiście układ "umaitis") tam jest najlepszy drop surowców (METTALIC) jak i jest tego dużo.

Gdzie kopiemy?
Na RES'y czy w randomowych miejscach?

Jeśli randomowe miejsce to wystarczy nam tylko jeden ochroniarz. (mimo że mało botów jest to spotkałem raz agresywnego pythona (bot elite) i jakiegoś randomowego minera (bot))

Oczywiście dla tankowca to nie problem nas znaleźć wystarczy aby jakiś kolega becona udostępni.

Stworzymy porządną organizację górnictwa!
Może jak dobrze będzie nam szło to może będziemy w GalNecie. :E

EDIT:
Już widzę ten tytuł w GalNecie:
"Polacy wracają do gry! po ostatnim upadku w 5/10/2017 wracają jako potężna organizacja górnictwa!"

Last edited:
  • Like (+1)
Reactions: OSH
Tu mam mały problem, bo ja nie mogę na TS. W ogóle głosowo nie moge (nie jest to problem techniczny, tylko rodzinny). No i gram najwcześniej od 23. Ale jak się złapiemy w on-line, to mogę pewnie podlecieć. Mój nick jak na forum.

A ile bierzecie dronek? ja biorę 1/4 ładowani, nie używam dronek do skanowania gdyż uważam ze wysyłanie jednej dronki aby zeskanować jedną asteroide to marnowanie pieniędzy.

Lepszym pomysłem jest jakiś poręczny skaner który po prostu skanuje oznaczoną asteroide w odległości 7km.

Cześć wszystkim, na początek. Co do dronka skanującego to na wikia ED wyczytałem że: "Prospecting asteroids before mining results in double yield." Czyli chyba się opłaca strzelac dronkami do skały.

Tak sobie jeszcze myślę o tym miningu (chodz nigdy się za niego jeszcze nie zabrałem) i np. fajną opcją było by np. multi mining czyli zbieramy w jednym systemie, przetwarzamy wydobyty urobek w innym systemie np na konkretniej stacji, sprzedajemy lub musimy przetworzyć 2 surowce by powstał z nich 3 surowiec.

Back
Top Bottom