Elite Dangerous - luźna dyskusja.

No to super i gratulacje !!!

Tak pytałem. Dobrze wiedzieć, że z naszej społeczności też tam ktoś jest.

Heh, dzieki :)

Wiesz, zamiast narzekac ze nie ma co robic w grze, postanowilem poszukac rozwiazania I FR przypadlo mi najbardziej do gustu.

W razie jakby kto utknal gdzies (dla FR nie ma limitow - niedawno chlopaki spedzili 3 dni ratujac CMDR) zapraszam na FuelRats.com. Wszystko robimy po to, zeby pomoc - zarowno tym ktorzy dopiero zaczynaja przygode, jak I tym starym wyjadaczom (ktorym, cos poszlo 'nie tak').

Szczerze powiem, ze jak na organizacje bez jakiegokolwiek lidera, wszystko jest calkiem dobrze zorganizowane (jest IRC czat - na stronie tez, oprocz tego kazdy 'szczur' ma IRC zainstalowany osobno; wpisanie 'ratsignal' na kanale, daje automatycznie znac 'szczurom', ze ktos potrzebuje pomocy; zawsze jest ktos, kto jest dispatch I kto organizuje cala akcje (pomaga w komunikacji 'szczur' -> gracz, co by nie tworzyc zamieszania); kazdy 'szczur' po akcji jest zobowiazany wypelniac papierkowa robote, czyli zdaje szczegolowy raport z akcji; a to wszystko - oczywiscie - free of charge :) (jak traficie na mnie, dostaniecie jeszcze kege browara, ktory mam w ladowni, tak zeby ukoic zszarpane nerwy :) )

FR dodali brakujacy element w mojej grze w E'D, dali szanse na robienie czegos uzytecznego :)

To tak tylko w kwestii wyjasnienia :))

Zdravim I jesli kiedykolwiek utkniecie pamietajcie
My mamy paliwo,
Wy, nie
Jakies pytania? :)

rootsrat

Volunteer Moderator
Fuel Rats to genialna inicjatywa. I o to właśnie chodzi w Elite. Od dawna powtarzam, że Elite to po prostu Sandbox z przeogromnym otwartym światem. Dostaliśmy piaskownicę i zabawki (fakt, niektóre mniej użyteczne, niektóre bardziej, a niektóre kompletnie do bani) i teraz od nas zależy żeby zacząć budować zamki z piasku i bawić się w tej piaskownicy. Fuel Rats jest tego świetnym przykładem.

Myślę też, że wraz z nowymi zabawkami (multi-crew, pasażerowie, transport statków itp.) oraz możliwością tworzenia frakcji przez grupy graczy (które później mogą zostać Potęgami) będzie coraz więcej prowadzonych przez graczy organizacji różnego typu, które bardzo urozmaicą rozgrywkę i przestaniemy polegać tylko na Frontierze jeśli chodzi o dostarczanie contentu oraz kontekstu do zabawy. Jeszcze jakiś czas temu narzekałem (A Year in The Cockpit - link w syngaturze), ale po wydarzeniach i newsach z ostatnich kilku tygodni naprawdę podoba mi się kierunek, w którym to wszystko zmierza.

Całe to zjawisko "pomocy z paliwem" jest właśnie przykładem fajnej zależności pomiędzy graczami. Póki co to chyba jedyny przykład takiej zależności w tej grze. A wystarczyło, aby Frontier wprowadził jeden moduł, jedną możliwość i już pojawiają się ciekawe możliwości dla graczy. Oby więcej takich rzeczy w przyszłości.

Całe to zjawisko "pomocy z paliwem" jest właśnie przykładem fajnej zależności pomiędzy graczami. Póki co to chyba jedyny przykład takiej zależności w tej grze. A wystarczyło, aby Frontier wprowadził jeden moduł, jedną możliwość i już pojawiają się ciekawe możliwości dla graczy. Oby więcej takich rzeczy w przyszłości.
Oby pierwszym takim modułem była wymiana kredytami. pozwoliłoby to np. zapłacić za zabicie griefera komuś kto go zmiecie. Z resztą już w radiu sidewinder można usłyszeć o pierwszych zleceniach, ale to zwykle 32 albo 64 tony platyny gdzie na koniec do cargo łowcy trafia 150 ton bo kanistry się co moment klonują.

Po 3 miesiącach lotu wróciłem! Niestety akurat musiał się skończyć community goal, dosłownie parę godzin przed moim przybyciem :(
Do tego dane sprzedają się po 30 sekund/strona co daje jakieś 8 godzin.

Leciałeś realne 3 miesiące? to musiała być długa wycieczka. To na zdjęciu to zapewne Anaconda. Czy nadaje się na explorera? Gdzieś na forum czytałem że Python niespecjalnie jest dobry w roli odkrywcy, a bardzo na niego miałbym ochotę.

Leciałeś realne 3 miesiące? to musiała być długa wycieczka. To na zdjęciu to zapewne Anaconda. Czy nadaje się na explorera? Gdzieś na forum czytałem że Python niespecjalnie jest dobry w roli odkrywcy, a bardzo na niego miałbym ochotę.

Anaconda jest najlepsza do exploracji. Ma największy skok w grze, można do niej dorzucić duży bak, ma masę miejsca na moduły naprawcze i jest bardzo wytrzymała.
3 miesiące, chociaż gdzieś w połowie zrobiłem sobie dużą przerwę od elity. Ogólnie lot zajął jakieś 300-400h

Last edited:
  • Best Audio
  • Best moment (Hyperspace)
  • Studio of the Year
  • Best PC Game

Co do "studio of the year" to ja nie jestem pewien, połowy rzeczy w grze się trzeba domyślać albo szperać po forach, gdzie każdy twierdzi co innego. Zgadzam się na "studio I spent most of my gaming money this year" ;)

Last edited:
Co do "studio of the year" to ja nie jestem pewien, połowy rzeczy w grze się trzeba domyślać albo szperać po forach, gdzie każdy twierdzi co innego. Zgadzam się na "studo I spent most of my gaming money this year" ;)

pilot nie dyskutuje z rozkazami.

Głosy oddane, ale przyznam że w jednym przypadku - Studio of the year, musiałem wybrać Frontier dev albo cd project red (Wiedźmin 3), wybrałem biało-czerwonych ;)

Last edited:

rootsrat

Volunteer Moderator
Ja tak samo - Studio of the Year dla CDPR za 16 darmowych DLC i wypuszczenie modding tools tak szybko po premierze oraz Best Moment In Gaming również dla CDPR za quest z Baronem, przy którym hyperspace w Elite to pikuś.

Ja tak samo - Studio of the Year dla CDPR za 16 darmowych DLC i wypuszczenie modding tools tak szybko po premierze oraz Best Moment In Gaming również dla CDPR za quest z Baronem, przy którym hyperspace w Elite to pikuś.

Oj przeoczyłem, zdecydowanie należy się CDP za Barona!
... wysłałem jeszcze raz, dla CDP.

Last edited:
Anaconda jest najlepsza do exploracji. Ma największy skok w grze, można do niej dorzucić duży bak, ma masę miejsca na moduły naprawcze i jest bardzo wytrzymała.
3 miesiące, chociaż gdzieś w połowie zrobiłem sobie dużą przerwę od elity. Ogólnie lot zajął jakieś 300-400h

Ja obecnie również jestem w trakcie długiej wyprawy i szczerze powiedziawszy mdli mnie już ta rutyna: wyskok, tankowanie, skan ogólny -> jesli jest coś ciekawego skan szczegółowy, jak nie to skok dalej. Na dłuższą metę to masakra... Ale wolę to niż wozić ciężarówką w te i nazad gumowe jaszczurki na sprzedaż.

Last edited:
Po 3 miesiącach lotu wróciłem! Niestety akurat musiał się skończyć community goal, dosłownie parę godzin przed moim przybyciem :(
Do tego dane sprzedają się po 30 sekund/strona co daje jakieś 8 godzin.
Ja się załapałem i za 30mln danych odrazu byłem w top 5% czyli dodatkowe 15 mln.
Byłem "tylko" w SgrA* zajeło mi to ok 50h a sprzedawałem dane chyba poda godzinę

Jaki masz skok Anaconda ?

Last edited:
Ja się załapałem i za 30mln danych odrazu byłem w top 5% czyli dodatkowe 15 mln.
Byłem "tylko" w SgrA* zajeło mi to ok 50h a sprzedawałem dane chyba poda godzinę

Jaki masz skok Anaconda ?
http://www.edshipyard.com/#/L=706,mpa0Wg0Wg0Wg,2-4s8S9Y8S5KD88I,53m0PK0PK0AA5GQ0Nm0Nm0MC7Re2jw2UI
Da się nawet do 40Ly dociągnąć, ale wolałem mieć mocniejsze shieldy. Głownie dla tego, że średnio potrafię ją lądować. I tak były przez cały lot wyłączone coby ciepła nie generowały.

mała zmiana a cieszy, wczoraj jeszcze nie byłem pewien, ale dziś tak, jak się wchodzi w nawigację to jest ustawiona na wyszukiwanie najszybszej trasy (albo być może pamięta ostatnie ustawienie). Przełłączanie za każdym razem było denerwująco żmudne :)

Baton u mnie pamiętało.

ehh może w końcu po 2 miesiacach bede miał czas na gre (zobaczymy jak w LTE bedzie lagowac)

rootsrat

Volunteer Moderator
mała zmiana a cieszy, wczoraj jeszcze nie byłem pewien, ale dziś tak, jak się wchodzi w nawigację to jest ustawiona na wyszukiwanie najszybszej trasy (albo być może pamięta ostatnie ustawienie). Przełłączanie za każdym razem było denerwująco żmudne :)

Naprawili buga, który powodował, że plik z ustawieniami się nie nadpisywał :)

Z tego co zauważyłem to gra po prostu zapisuje stan twojej mapy sprzed wyłączenia. Wcześniej też to robiła, ale pewnego razu zapamiętała jakiś moment i już nie chciała go zmieniać. Na szczęście to naprawili.
btw możesz odznaczyć najszybszą trasę nie oznaczając ekonomicznej i wtedy dalej będziesz mógł ją wyznaczać, ale bez miliarda połączeń między systemami ( Znacznie zwiększa to ilość FPS na mapie w core. )

Last edited:
Back
Top Bottom